Μιλώντας στο ΡΙΚ και επιβεβαιώνοντας ότι στην Ουάσιγκτον προωθούνται ανοικτά πλέον οι πολιτικές για σύναψη στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ, Κύπρου και Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης προχώρησε κι ένα βήμα πιο πέρα. Σημείωσε πως αυτή η στρατηγική συνεργασία θα αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ εάν προστεθεί και η Ελλάδα. Περαιτέρω ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, αφήνοντας να φανούν και κάποιες από τις παρασκηνιακές συζητήσεις, είπε ότι αυτό ο διάλογος της Κύπρου με το Ισραήλ «αφήνει χώρο για κράτη όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος».

Καταγράφοντας το κυπριακό όραμα σ' ό,τι αφορά την συνεργασία των χωρών της γύρω περιοχής εξ αφορμής της ανακάλυψης φυσικού αερίου, ο Ιωάννης Κασουλίδης το παρομοίωσε με τον άνθρακα και τον χάλυβα, πάνω στην εκμετάλλευση των οποίων προωθήθηκε η συνεργασία του Βελγίου, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου αρχικά και συνεχεία της Γαλλίας και της Γερμανίας που ως γνωστό οδήγησε στη δημιουργία της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παράλληλα το Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνει αρκετά μηνύματα το τελευταίο διάστημα τα οποία αναφέρονται σε χώρα της περιοχής και η οποία, όπως υπογράμμισε, «δεν είναι μόνο σε μας που προκαλούν προβλήματα».

Ο κ. Κασουλίδης απέφυγε επιμελώς να κατονομάσει τη συγκεκριμένη χώρα, η οποία είναι βεβαίως η Τουρκία, για την οποία στις αναλύσεις Αμερικανών υπογραμμίζεται συνεχώς ότι δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω της το ΝΑΤΟ και ανοικτά καλούν τις ΗΠΑ να αλλάξουν πορεία πλεύσης.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε χθες πως «αυτή τη στιγμή η Κύπρος έχει ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα της που λέγεται φυσικό αέριο». Και πρόσθεσε ότι η σημασία που υπάρχει είναι πολύ μεγαλύτερη από το παρελθόν.