21 Αυγούστου 2013

Τουρκική... απόβαση στο Αιγαίο

Οι τούρκοι τουρίστες εφέτος θα σπάσουν για πρώτη φορά το φράγμα του ενός εκατομμυρίου
Η τουριστική κίνηση από την Τουρκία προς τα νησιά του Αν. Αιγαίου υπερβαίνει εφέτος κάθε προσδοκία
Χιώτης ΒασίληςΧαρακτηριστικά απόβασης έχει λάβει εφέτος η ροή τουριστών από την Τουρκία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με την τουριστική κίνηση να υπερβαίνει κάθε προσδοκία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΤ και της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι τούρκοι τουρίστες που θα επισκεφθούν εφέτος την Ελλάδα θα σπάσουν για πρώτη φορά το φράγμα του 1 εκατομμυρίου, ενώ μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους οι επισκέπτες από τη γειτονική χώρα έχουν αυξηθεί κατά 61% για το σύνολο της χώρας και αγγίζουν το 80% σε νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Κως. Η αύξηση της τουριστικής κίνησης από την Τουρκία άρχισε να παρατηρείται από το καλοκαίρι του 2011, όταν για πρώτη φορά εφαρμόστηκε η κατάργηση της βίζας που ως τότε ήταν υποχρεωτική για όσους ήθελαν να διαβούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Αλλά η εφετινή έκρηξη οφείλεται κυρίως στους Τούρκους που αντιδρούν στον θρησκευτικό φανατισμό που ανθεί στην Τουρκία και στην επιθυμία τους να ξεφύγουν από το καθεστώς σκληρής νηστείας που επιβάλλουν οι γιορτές του ραμαζανιού και των δύο μπαϊραμιών.Από τις 7 ως τις 11 Αυγούστου που στην Τουρκία εορταζόταν το μπαϊράμι τα τουριστικά θέρετρα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και της Χαλκιδικής, «βούλιαξαν» από τους τούρκους τουρίστες που επισκέφθηκαν οικογενειακώς την Ελλάδα.Πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εξηγούν αυτό το φαινόμενο είναι οι περιοχές της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης, όπου οι τούρκοι πολίτες δήλωσαν ότι επιθυμούν να επισκεφθούν τα τζαμιά αυτών των περιοχών ενώ στην πραγματικότητα επιδίωξαν να ξεφύγουν από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ενώ λοιπόν ο Δήμος Θεσσαλονίκης διέθεσε στους μουσουλμάνους το Γενί Τζαμί, οι επισκέπτες του ήταν ελάχιστοι, ενώ οι τούρκοι πλημμύρισαν τις παραλίες της Χαλκιδικής και τις καφετέριες και τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης.Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στον Μόλυβο της Λέσβου, στην Πόλη της Κω και στα τουριστικά χωριά της Χίου, όπου από τον Απρίλιο που ξεκίνησε το ραμαζάνι ως και τις 11 Αυγούστου που ολοκληρώθηκε το μπαϊράμι αυξήθηκαν σημαντικά οι διανυκτερεύσεις τουριστών από την Τουρκία, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια προτιμούσαν τις μονοήμερες εκδρομές και τις περιηγήσεις από τα τουρκικά παράλια.   

Οι καταστηματάρχες έκαναν χρυσές δουλειές με τούρκους πολίτες που απολάμβαναν την ελληνική κουζίνα την ίδια εποχή που στην Τουρκία έπιναν μόνο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Και επειδή οι τούρκοι τουρίστες συνήθως ξοδεύουν αρκετά (δεν επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα σε Τούρκους που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα ή σταθερή εργασία), το ίδιο χρυσές δουλειές έκαναν οι επιχειρηματίες που ενοικιάζουν αυτοκίνητα ή άλλα μέσα μεταφοράς, αλλά και τα ξενοδοχεία που μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις επιθυμίες των τούρκων πρακτόρων.

«Τον Τούρκο δεν τον ενδιαφέρει η ποιότητα του πρωινού, όπως ενδιαφέρει τον Γερμανό ή τον Βρετανό»
υποστηρίζουν οι έλληνες ξενοδόχοι. «Θέλει να έχει την ησυχία του, να τρώει καλά και το βράδυ του Σαββάτου να γλεντάει με Greek nights και belly dance. Οποιος προσφέρει αυτά τα απλά πράγματα κερδίζει τους τούρκους τουρίστες».

Και στην περίπτωση των τούρκων τουριστών πάντως, το μεγαλύτερο εμπόδιο για να διασφαλιστεί αυτό το τουριστικό κύμα είναι η γνωστή κουτοπονηριά των Ελλήνων.

Μέσα στον Αύγουστο αυξήθηκαν οι μηνύσεις Ελλήνων κατά ελληνικών ξενοδοχείων, επειδή το βράδυ του Σαββάτου έπαιζαν μουσική ως τα μεσάνυχτα κατ' απαίτηση των Τούρκων. Οταν οι τούρκοι επισκέπτες κατέφθαναν σε ένα θέρετρο με πούλμαν, οι ξεναγοί τούς κατηύθυναν σε συγκεκριμένα εστιατόρια (συνήθως αυτά με τη χαμηλότερη ποιότητα) εισπράττοντας προμήθεια 2 ευρώ για κάθε τουρίστα!Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι ίδιοι οι Ελληνες σαμποτάρουν την αύξηση των συνοριακών πυλών στο Αιγαίο, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα αύξανε και τον συνολικό αριθμό των τουριστών, μόνο και μόνο για να μη ρισκάρουν ορισμένα προνόμιά τους.   

Ως σήμερα λειτουργούν πύλες εισόδου στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω, στη Ρόδο και στο Καστελόριζο. Στη Λέσβο, η οποία αποτελεί και τον μεγαλύτερο πόλο έλξης τούρκων τουριστών, οι τοπικοί φορείς ζητούν να δημιουργηθεί δεύτερη πύλη εισόδου στην Πέτρα (δίπλα στον Μόλυβο και στο σημείο από το οποίο τα τουρκικά παράλια απέχουν μόλις μερικά λεπτά της ώρας), αλλά αντιδρούν οι τουριστικοί φορείς της Μυτιλήνης για να μη χάσουν το μονοπώλιο ελέγχου και διακίνησης των τουριστών!

Αντίστοιχες αντιδράσεις έχουν καταγραφεί και στις σκέψεις δημιουργίας και άλλων πυλών εισόδου στα ανατολικά παράλια, προκαλώντας δισταγμούς και στην κυβέρνηση για το αν θα πρέπει να προχωρήσει.

Αντιθέτως, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα αεροπορικά δρομολόγια προς νησιά του Αιγαίου, προκαλώντας μεγάλα τουριστικά κύματα από την Τουρκία που φθάνουν ως τη...  Μύκονο!

Η τουρκική αεροπορική εταιρεία Atlasjet ξεκίνησε πτήσεις έξι φορές την εβδομάδα από την Κωνσταντινούπολη για Μύκονο, ενώ άλλη τουρκική εταιρεία, η Borajet, πετά δύο φορές την εβδομάδα, πάλι από την Πόλη για το «νησί των ανέμων». Εντυπωσιακή είναι και η αλλαγή των αεροπορικών συνδέσεων Αθήνας - Κωνσταντινούπολης. Ενώ ως το 1999 υπήρχαν μόλις δύο πτήσεις την ημέρα, μία της Ολυμπιακής Αεροπορίας και μία των τουρκικών αερογραμμών, σήμερα οι δύο πόλεις συνδέονται καθημερινά με οκτώ πτήσεις. Μάλιστα πλέον υπάρχουν και δρομολόγια απευθείας για το Ηράκλειο αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

«Οι Τούρκοι απειλούν πλέον την κυριαρχία των Γερμανών, των Βρετανών και των Γάλλων στην Ελλάδα, και ασφαλώς αυτό το φαινόμενο δεν πρόκειται να το αφήσουμε αναξιοποίητο»
τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ κ. Πάνος Λειβαδάς. «Σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού θα εγκαινιάσουμε νέο γραφείο του ΕΟΤ στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και μια σειρά άλλες δράσεις για να απορροφηθεί και να εμπεδωθεί αυτό το τουριστικό κύμα στην Ελλάδα» σημειώνει. Αλλωστε τα νούμερα μιλούν από μόνα τους.

Οι τούρκοι τουρίστες πριν από το 2011 δεν ξερνούσαν τις 200.000 τον χρόνο, αλλά αυξήθηκαν σε 500.000 αυτή τη χρονιά και σε 602.000 το 2012. Εφέτος θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, την ίδια στιγμή που η τουριστική κίνηση από τη Γαλλία σημείωσε πέρυσι κάμψη 15%, από τη Βρετανία 10% και από τη Γερμανία 6%.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 οι επισκέψεις Βρετανών μειώθηκαν κατά 36% και από τη Γαλλία κατά 6%, ενώ οι αφίξεις από την Τουρκία αυξήθηκαν κατά 81,9%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.    

Ευνοϊκές ρυθμίσεις
Χωρίς βίζα από το 2010

Από τον Αύγουστο του 2010 γίνονται πλέον δεκτοί και στην Ελλάδα τούρκοι τουρίστες χωρίς βίζα. Πρόκειται για τους κατόχους των λεγόμενων «πράσινων» διαβατηρίων, πολίτες δηλαδή με υπαλληλική κυρίως εργασιακή σχέση με το τουρκικό κράτος ή πολίτες με υψηλά εισοδήματα. Υπάρχουν πλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις για ταξίδια μαθητών, φοιτητών και γενικότερα νέων μέχρι 25 ετών, για ζητήματα εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού. Εκτός από τον κλασικό τρόπο έκδοσης βίζας, πλέον βίζα εκδίδεται από τα γνωστά «visa centers» σε διάφορες τουρκικές πόλεις.