21 Αυγούστου 2013

Τελωνειακός πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας

ΜΟΣΧΑ, Του Θανάση Αυγερινού Στα πρόθυρα κήρυξης τελωνειακού πολέμου συνεχίζουν να βρίσκονται για άλλη μια φορά Ρωσία και Ουκρανία, καθώς η Μόσχα επιμένει στην «προειδοποιητική τελωνειακή πίεση» προς το Κίεβο, που διακήρυξε την πρόθεσή του να υπογράψει συμφωνία πρόσδεσης με την Ε.Ε. Από τις 14 Αυγούστου τα ρωσικά τελωνεία πραγματοποιούν γενικευμένους ελέγχους σε όλα τα προϊόντα με προέλευση την Ουκρανία και σε όλα τα σημεία εισόδου τους σε ρωσικό έδαφος, με αποτέλεσμα οι τυπικές διαδικασίες ορισμένων ωρών να διαρκούν πλέον 24ωρα και οι απώλειες από την καταστροφή ευπαθών ειδών ή τις ακυρώσεις συμφωνιών να απειλούν να μετριούνται πλέον σε δισεκατομμύρια ευρώ.


Τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Γιανουκόβιτς

Για την υπόθεση συνομίλησαν ήδη τηλεφωνικά οι πρόεδροι Βλαντίμιρ Πούτιν και Βίκτoρ Γιανουκόβιτς, οι οποίοι είχαν αποτύχει πρόσφατα να συμφωνήσουν ως προς τη σχέση του Κιέβου με την Τελωνειακή Ενωση Ρωσίας-Λευκορωσίας-Καζακστάν και ανέθεσαν στους πρωθυπουργούς τους Ντμίτρι Μεντβιέντεφ και Νικολάι Αζάροφ να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις, αφού προηγηθούν οι σχετικές συνεννοήσεις μεταξύ των τελωνειακών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Διαδηλωτές στο Κίεβο, που έκαψαν τις τελευταίες ημέρες ρωσικά προϊόντα μπροστά στη ρωσική πρεσβεία, και πολλοί Ουκρανοί πολιτικοί κατηγορούν προσωπικά τον Ρώσο πρόεδρο για την απόφαση, με τη Μόσχα να επιμένει ότι υποχρεούται να λάβει μέτρα προστασίας της αγοράς της από τις επιλογές του Κιέβου, κατατάσσοντας όλους τους Ουκρανούς εισαγωγείς στην κατηγορία των «επικίνδυνων».

Οι επίσημες ρωσικές εξηγήσεις δεν δείχνουν οποιαδήποτε διάθεση χαλάρωσης της πίεσης, με τους Ρώσους αξιωματούχους να «παίζουν μπαλάκι» με το ποιος είχε την πρωτοβουλία των ελέγχων, η ίδια η τελωνειακή υπηρεσία ή η κορυφή του ρωσικού κράτους. Ο προεδρικός σύμβουλος και γνωστός οικονομολόγος Σεργκέι Γκλάζιεφ πρότεινε «να μη δραματοποιείται η κατάσταση» κι έκανε λόγο για κίνδυνο να εμφανιστούν στη ρωσική αγορά ανεξέλεγκτα προϊόντα «από την Ευρώπη, την Τουρκία κ.α.», χωρίς να έχουν υποστεί τους σχετικούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, διότι αυτήν την υποχρέωση αναλαμβάνει η Ουκρανία υπογράφοντας τη συμφωνία πρόσδεσης με την Ε.Ε.

Προειδοποίηση
 Ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι οι εισαγωγές από την Ε.Ε. αναμένεται να αυξηθούν στην ουκρανική οικονομία κατά 4 δισ. δολάρια, γεγονός που «θα εξοντώσει ολοκληρωτικά το ουκρανικό εμπορικό ισοζύγιο και θα προκαλέσει χρεοκοπία της Ουκρανίας ως προς τις δανειακές της υποχρεώσεις στο εξωτερικό». Κατά τον Γκλάζιεφ απλώς δοκιμάστηκε και δεν επιβλήθηκε κάποιο νέο σύστημα ελέγχων και τώρα οι ρωσικές Αρχές βγάζουν τα συμπεράσματά τους για τις περαιτέρω μεθόδους άμυνας της ρωσικής αγοράς.

Παρά την έκρηξη της κριτικής από μεγάλη μερίδα πολιτικών και ΜΜΕ στην Ουκρανία, η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει σε μέτρα αντιποίνων, αν και κατά την εκτίμηση των σχολιαστών κάτι τέτοιο θα ήταν πρακτικά αδύνατον, καθώς το Κίεβο εξάγει το 25% του ΑΕΠ του στη Ρωσία, που προωθεί στην ουκρανική αγορά το 5-7% των δικών της εξαγωγών, με το μερίδιο του λέοντος να ανήκει στους εξαιρετικά πολύτιμους για την Ουκρανία υδρογονάνθρακες.

avgerinos@ellada-russia.gr