22 Αυγούστου 2013

Η απομόνωση της Τουρκίας - Ο Ερντογάν "τα σπάει" και με τη Σαουδική Αραβία

http://www.onalert.gr/files/Image/ONALERTPHOTOS/TOYRKIA/ERDOGAN/cache/ERDOGAN_KEMAL(1)-630x354.jpgΆρθρο του Σεντάτ Εργκίν, στην Hurriyet
 Τα σχόλια του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ερντογάν στην ομιλία του  στη Προύσα το περασμένο Σάββατο είχαν ως στόχο τη Σαουδική Αραβία υποστηρίζει σε άρθρο του ο αρθρογράφος της Hurriyet, Σεντάτ Εργκίν.Το άρθρο ξεκινά με το πιγκ πογκ δηλώσεων από τις δύο πλευρές - Σαουδική Αραβία και Τουρκία :


- Την περασμένη Παρασκευή όταν οι δυνάμεις ασφαλείας της Αιγύπτου άνοιξαν πυρ εναντίον των υποστηριχτών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο βασιλιάς Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ότι το βασίλειο υποστηρίζει την Αίγυπτο στον αγώνα της «κατά της τρομοκρατίας».
 - Μία ημέρα μετά, σε μήνυμά του «προς τον κόσμο, τη Δύση, τα κράτη του Κόλπου και τον ισλαμικό κόσμο», ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι οι νεκροί μάρτυρες της Αιγύπτου, χαρακτηρίζονται ως τρομοκράτες από κάποιους και πρόσθεσε ότι υπάρχει «κράτος τρομοκρατίας» στην Αίγυπτο.
 - Ο βασιλιάς Αμπουλάχ με τη σειρά του δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία «στηρίζει τους Αιγύπτιους αδελφούς εναντίον όσων προσπαθούν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας».
 - Ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι ορισμένοι στην Τουρκία και στον κόσμο ανησυχούν με το ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Αίγυπτο: «Θέλουν η Τουρκία να παραμείνει σιωπηλή, να γυρίσει την πλάτη της στην Αίγυπτο, να αγνοήσει τις σφαγές και τις αρχές της», δήλωσε ενώ κατέκρινε τις χώρες που συνέχισαν την οικονομική βοήθεια προς την Αίγυπτο λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν στη χούντα.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο κ. Εργκίν, ο στόχος της κριτικής του κ. Ερντογάν είναι οι χώρες του Κόλπου και ειδικότερα η Σαουδική Αραβία. Χωρίς να την κατονομάσει ο κ. Ερντογάν περιέγραψε την Σαουδική Αραβία ως «συμμέτοχο της χούντας», υποκριτή και υποστηρικτή της τρομοκρατίας.  Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης με τον Αντιπρόεδρο του ΑΚΡ, κ. Χουσείν Τσελίκ να ασκεί σκληρή κριτική στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας για την αποτυχία του να αναλάβει δράση εναντίον της Αιγύπτου και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κ. Μπεκίρ Μποζντάγ, να δηλώνει ότι οι μονάρχες της Σαουδικής Αραβίας υποστηρίζουν τον επικεφαλής της χούντας, Σίσι γιατί φοβούνται ότι οι απαιτήσεις για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες στις χώρες τους θα οδηγήσουν σε πτώση των καθεστώτων τους.


  Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μέχρι στιγμής, οι μονάρχες του Κόλπου στερούνταν κριτικής στην Τουρκία. Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας ΑΚΡ φαίνεται ότι εγκατέλειψε την πολιτική του απόλυτου σεβασμού προς τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας και ξεκίνησε την έντονη κριτική. Αναπόφευκτα η στάση αυτή θα οδηγήσει σε ρήξη των δεσμών με την Τουρκία. Ήδη η Τουρκία έχει προβλήματα με πολλούς δρώντες στην περιοχή. Η διάσπαση των δεσμών με τις χώρες του Κόλπου θα οδηγήσει την Τουρκία στην απομόνωση, αναφέρει ο αρθρογράφος.  
 http://www.onalert.gr

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSbVwpzagun4dN9ZFsnHaStDyEvOz_M473l7eqZiWdRcke0t96WGw
*Στην προσπάθεια του ο Τούρκος  Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας , να μεταβληθεί σε λαϊκό ήρωα για τον τουρκικό λαό και να εκπληρώσει σε περιφερειακό επίπεδο τα οθωμανικών καταβολών οραμάτων του , προσέδωσε στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας  στοιχεία των προσωπικών του επιλογών.Το αποτέλεσμα ως έχει καταγραφεί είναι με το μόνο μόρφωμα με το ποίο διατηρεί άριστες σχέσεις σε όλα τα επίπεδα είναι με το Νότιο Κουρδιστάν.

Η Απογοήτευση της Αμερικανικής διπλωματίας δεν έχει να κάνει τόσο με την διατάραξη των σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονες της  και τα Αραβικά κράτη του της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου όσο με την αδυναμία της να τις εξομαλύνει αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες . Δεν έχει να κάνει  με τους τριγμούς που προκαλούνται στον Αξονα ΗΠΑ-Τουρκίας-Ισραήλ όσο με την αδυναμία της να επιβραδύνει  την περαιτέρω επιδείνωση τους  .Η Αξιοπιστία της Τουρκίας βαίνει συνεχώς μειούμενη  καθώς περιφερειακά απομονώνεται και χαρακτηρίζεται ως κράτος παρίας πλέον λόγω του ότι η παρέμβαση της στις περιφερειακής κρίσεις παράγει σοβαρότερες επιπλοκές απο όσες επιλύει Επιπλοκές σε θρησκευτικό και δογματικό επίπεδο, επιπλοκές σε εθνοτικό επίπεδο .

Την στιγμή που η Τουρκία έπρεπε να αναδειχθεί ως μια ήπια δύναμη και να χρησιμοποιήσει την ήπια ισχύ της  αμβλύνοντας της αντιθέσεις πυροδοτεί συνεχώς και νέες εντάσεις με τις εμμονές της. Η εμμονή της εντοπίζεται στο γεγονός ότι θεωρεί την διπλωματική της παρουσία ως την μόνη διαμεσολαβητική προσπάθεια που μπορεί να επιτύχει αποτελέσματα Η Εμπλοκή της αυτή είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις και στις τουρκικές επιχειρήσεις οι οποίες ενεργοποιούνται στις περιοχές αυτές και οι οποίες εξασφαλίζουν πολύτιμο συνάλλαγμα για την Τουρκική οικονομία 

Την ίδια ώρα ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση  προσπαθούν συστηματικά και μεθοδικά να σταθεροποιήσουν την πολιτική κατάσταση σε εστίες κρίσεις αυξάνοντας την διαμεσολαβητική τους προσπάθεια . Η πρόσδεση της Τουρκίας στο άρμα αυτό είναι και η μόνη επιλογή της αν θέλει να διασφαλίσει τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά της συμφέροντα.Όμως κάτι τέτοιο σκοντάφτει στην αντιδυτική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και στο κλίμα εχθρότητας της Τουρκικής κοινωνία προς Ευρώπη και Δύση