22 Αυγούστου 2013

Τα ενεργειακά πλάνα της Τουρκίας Του Νίκου Στέλγια


https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSJj1AFdl3OpXqD0ZvOaF8-bhp_J7C16iQ17dkbqoUGYE4C2-6elw
Πριν από λίγες εβδομάδες και ενώ ολόκληρη η Τουρκία συζητούσε τις μεγάλες αναταραχές οι οποίες ξέσπασαν με αφορμή το Πάρκο Γκεζί, η τουρκική κυβέρνηση έλαβε μια ιστορική πρωτοβουλία. Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατέθεσε στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ένα νομοσχέδιο το οποίο επιφυλάσσει πολλές «εκπλήξεις» για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σε μια περίοδο που το Ισραήλ και η Κύπρος έχουν εντατικοποιήσει τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, η κυβέρνηση Ερντογάν έφερε στο προσκήνιο έναν νέο νόμο, ο οποίος ρυθμίζει τα μελλοντικά βήματα της γειτονικής Τουρκίας στο πεδίο των ερευνών για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη  Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και την Ανατολία.

Σύμφωνα με τους Τούρκους ειδικούς, ο νέος Νόμος Περί Τουρκικού Πετρελαίου βρίθει από «επαναστατικά» χαρακτηριστικά και καινοτομίες. Ο νέος νόμος ανοίγει τον δρόμο για τη συνεργασία της Άγκυρας με ξένες κυβέρνησης και ξένες εταιρείες στο πεδίο των ερευνών. Συγκεκριμένα, με τον νέο νόμο, η Άγκυρα ξεκαθαρίζει ότι είναι έτοιμη να παραχωρήσει μεγάλα προνόμια σε ξένες εταιρίες οι οποίες είναι πρόθυμες να διεξάγουν έρευνες στα οικόπεδα, τα οποία διεκδικεί η τουρκική πλευρά στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, στο άμεσο μέλλον οι ξένες εταιρείες οι οποίες θα έχουν εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από την Άγκυρα, θα έχουν το δικαίωμα να διεξάγουν έρευνες στην «τουρκική ΑΟΖ» χρησιμοποιώντας τα δικά τους μέσα και κονδύλια.

Στη νέα περίοδο, εκτός από τις ξένες εταιρίες, δικαίωμα για έρευνες στα τουρκικά οικόπεδα θα έχει και η τουρκική κρατική εταιρία «TPAO». Η συγκεκριμένη εταιρεία θα έχει στη διάθεσή της το υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», το οποίο αγόρασε, πριν από λίγο καιρό, από τη Νορβηγία η τουρκική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι ξένες εταιρείες έχουν το δικαίωμα να ναυλώσουν το συγκεκριμένο σκάφος. 

Σε μια νέα έκθεσή του, το τουρκικό κέντρο στρατηγικών μελετών «ORSAM», το οποίο διακρίνεται για τις στενές σχέσεις που διατηρεί με διάφορους κύκλους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζει την ιστορική σημασία του νέου νόμου. Σύμφωνα με το «ORSAM», σχεδόν εκατό χρόνια μετά τη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η τουρκική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να παραχωρήσει μεγάλα προνόμια σε ξένες κυβερνήσεις και εταιρείες, οι οποίες ταυτόχρονα θα είναι έτοιμες να προβάλλουν τα τουρκικά αιτήματα σε διεθνές επίπεδο.

Η έκθεση του «ORSAM» ρίχνει φως στις μελλοντικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς στον νέο ενεργειακό χάρτη της Μεσογείου και του Αιγαίου. Σύμφωνα με το τουρκικό κέντρο στρατηγικών μελετών, μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η Άγκυρα θα πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στον καθορισμό της τουρκικής ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Το «ORSAM» οραματίζεται τη δημιουργία μιας τουρκικής ζώνης, η οποία θα έχει συνολικό μήκος 200 θαλάσσια μίλια. Το «ORSAM» επίσης προβλέπει ότι αν η Άγκυρα προχωρήσει στην υλοποίηση των σχεδίων της, τότε θα αντιμετωπίσει τα «πυρά» τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου. Κυρίως στην περίπτωση της τουρκικής ΑΟΖ στο Αιγαίο, η τουρκική πλευρά θα κληθεί να εφεύρει μια «χρυσή φόρμουλα» για την εξασφάλιση της ελεύθερης διέλευσης των ξένων εμπορικών και πολεμικών πλοίων. 

«Στη Μαύρη Θάλασσα καταφέραμε να έρθουμε σε συνεννόηση με τις γειτονικές χώρες. Γιατί να μη συμβεί το ίδιο και για το Αιγαίο; Γιατί να μην έρθουμε σε συνεννόηση με την Αθήνα;», αναρωτιέται το τουρκικό κέντρο στρατηγικών μελετών. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, η έκθεση του «ORSAM» θέτει επί τάπητος μια νέα πρόταση της τουρκικής πλευράς.

Το τουρκικό κέντρο στρατηγικών μελετών προτείνει τη μελλοντική σύγκληση μιας διεθνούς διάσκεψης, στην οποία θα συμμετέχουν οι κυβερνήσεις της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Συρίας, του Λιβάνου, της Κύπρου, του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Μεγάλης Βρετανίας, της Παλαιστίνης και η τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε αυτή τη διάσκεψη, οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να επιχειρήσουν να βρουν τη «χρυσή τομή» για τη συνδιαχείριση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου.
 http://www.kathimerini.com.cy