22 Αυγούστου 2013

Θέση Η αξιοποίηση των αποδήμων

http://content-mcdn.e-go.gr/filesystem/images/20120225/low/assets_LARGE_t_420_54034493.JPG
Οι απόδημοι είναι η ζώσα και δραστήρια Κύπρος στις πέντε ηπείρους. Είναι η ένσαρκη φωνή και η ζείδωρη παρουσία του κυπριακού Ελληνισμού, εκεί που λαμβάνονται αποφάσεις που μας αφορούν. Ιδιαίτερα στη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Σε συνεργασία με τους Έλληνες αδελφούς, οι απόδημοί μας έπρεπε να ήταν η ισχυρότερη αιχμή του δόρατος της προβολής της Κύπρου και της υπεράσπισης των δικαίων και της υπόθεσής της στους ξένους.
Με απλά λόγια, από την επομένη της τουρκικής εισβολής, η κυπριακή πολιτεία όφειλε να αξιοποιήσει στο έπακρον όλες τις δυνάμεις και δυνατότητες των αποδήμων σε μια άρρηκτη πανστρατιά για τη διεκδίκηση της ελευθερίας της και την απόδοση δικαιοσύνης. Οι απόδημοι έπρεπε να γίνουν οι στεντόρειοι κήρυκες και οι αταλάντευτοι προασπιστές των αιτημάτων του κυπριακού Ελληνισμού. Ανάμεσα στους αποδήμους υπάρχουν δυνατές μονάδες και πανάξιοι άνθρωποι, που θα μπορούσαν να στρατευθούν στην υπηρεσία της ιδιαίτερης πατρίδας τους. Κάθε απόδημος να είναι και μια ισχυρή φωνή και ένα δυνατό μέσο υπεράσπισης της Κύπρου.


Αλλά, τι λέγομεν… Όλες οι κυβερνήσεις, από το 1974 και εντεύθεν, απέτυχαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν, υπερκομματικά, αυτήν τη δύναμη των αποδήμων αδελφών μας. Πάντοτε εμφιλοχωρούσαν κομματικές σκοπιμότητες και κυβερνητικές επιτηδειότητες, που αποδυνάμωναν κάθε ανιδιοτελή προσπάθεια των αποδήμων να βοηθήσουν και να συνδράμουν στο έργο της Κύπρου.
Υπάρχουν πάρα πολλοί επιφανείς απόδημοι Έλληνες Κύπριοι, που τιμώνται στις χώρες διαμονής τους ως επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες, κτλ. Διαπρέπουν σε καίριες θέσεις και, ως εκ του ρόλου τους, θα μπορούσαν να επηρεάσουν, τουλάχιστον, ενέργειες ή αποφάσεις ή και να προλάβουν δράσεις των κυβερνήσεων των χωρών διαμονής τους. Να θυμίσουμε την κοινή δράση του ελληνικού λόμπι με το αντίστοιχο εβραϊκό, το 1976, επί προεδρίας Κάρτερ και την επιβολή αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση και αποστολή αμερικανικών όπλων στην κατοχική Τουρκία.
Έκτοτε, ούτε το κυπριακό ούτε το ελληνικό λόμπι αξιοποιήθηκαν, είτε από την Κύπρο είτε από την Ελλάδα είτε εκ συμφώνου, για την προαγωγή και υπεράσπιση των δικαίων του ευρύτερου Ελληνισμού.

Τα τελευταία δυο-τρία χρόνια αναζωογονήθηκε η συνεργασία του εβραϊκού λόμπι με το ελληνικό εξαιτίας της χειροτέρευσης των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας. Οι εξελίξεις στην περιοχή μας, ο εμφύλιος στη Συρία, η κρίση στην Αίγυπτο, οι αναταράξεις στον αραβικό κόσμο, η αναβάθμιση της Κύπρου και της Ελλάδας εξαιτίας του φυσικού αερίου, η επ’ εσχάτων βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδος και ΗΠΑ-Κύπρου αλλά και η ασίγαστη επιθετικότητα της Τουρκίας κατά του Ελληνισμού, επιβάλλουν ανασύνταξη και αξιοποίηση των αποδήμων μας.
Αν το ετήσιο συνέδριό τους μπορεί να αποκτήσει αξία και σημασία, αυτή πρέπει να εκδηλωθεί με την πιο μεθοδική, οργανωμένη και υπεράνω κομμάτων και σκοπιμοτήτων συστράτευσή τους στην υπεράσπιση της Κύπρου.

Εμείς πιστεύουμε στις δυνάμεις και στις δυνατότητες των αποδήμων μας επειδή, εις την ξένην, νιώθουν περισσότερο Έλληνες από εμάς, που ζούμε εδώ. Νιώθουν περισσότερο την ανάγκη να προσφέρουν και να βοηθήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους και στο οικονομικό πεδίο και στο Κυπριακό. Γι’ αυτό, το συνέδριό τους ας μην καταντήσει ακόμα μια… τουριστική σύναξη, όπου εκφωνούνται ωραίοι λόγοι και διακηρύξεις αλλά να ξαναγίνει η αφορμή για ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων των αποδήμων για προσφορά στην πατρίδα τους.

Οι απόδημοι δεν ενδιαφέρονται ούτε για κόμματα ούτε ποιος είναι στη διακυβέρνηση. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η σωτηρία, η ελευθερία, η αξιοπρέπεια και η προκοπή της Κύπρου. Ζητούν να αξιοποιηθούν για να βοηθήσουν την πατρίδα τους, όχι να παραπλανηθούν ούτε να συσκοτισθούν από κομματικές ιδιοτέλειες ή πολιτικές κουτοπονηριές.