29 Αυγούστου 2013

Τι ισχύει τελικά με τις Βρετανικές Βάσεις ενόψει Συρίας;

Από: Nικόλας Ζαννέττος
Πολλά λέγονται τις τελευταίες μέρες σε σχέση με το καθεστώς εγκαθίδρυσης των Βρετανικών Βάσεων και κατά πόσο οι Βρετανοί οφείλουν να ζητήσουν άδεια ή να ενημερώσουν τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας για τον τρόπο αξιοποίησης των Βάσεων κατά τη διάρκεια ενδεχόμενων επιχειρήσεων στη Συρία. Το SigmaLive σας παρουσιάζει τις πρόνοιες της συνθήκης εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις Βρετανικές Βάσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με το παράρτημα Β της συνθήκης, οι Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους δρόμους, τα λιμάνια και άλλες εγκαταστάσεις για τη μετακίνηση στρατευμάτων, φαλαγγών και οχημάτων, ναυτικών ή αεροπορικών υπηρεσιών του Η.Β. από και μέσα στις Βάσεις Ακρωτηρίου, Δεκέλειας καθώς και άλλων εγκαταστάσεων, οι οποίες αναφέρονται σε άλλο υπόμνημα. Σχετική άδεια από τις κυπριακές αρχές χρειάζεται μόνο σε περίπτωση που ζητηθούν τέτοιες διευκολύνσεις εκτός των Βάσεων.
Name
Οι Βρετανικές Αρχές διατηρούν επίσης το δικαίωμα να πετούν αεροσκάφη εντός του εναέριου χώρου της Κύπρου, χωρίς περιορισμούς παρά μόνο να διασφαλίζουν την ασφάλεια των άλλων αεροσκαφών καθώς και ζωών και περιουσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι Βρετανοί έχουν επίσης το δικαίωμα κατόπιν διαβούλευσης με τις κυπριακές αρχές να εγκαταστήσουν φώτα ή άλλη βοήθεια πλοήγησης στην επικράτεια της κυπριακής δημοκρατίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των στρατιωτικών αεροπλάνων και πλοίων του ΗΒ.
Κατόπιν διαβούλευσης με τις κυπριακές αρχές, μπορούν επίσης να πάρουν τον έλεγχο των κυπριακών λιμένων σε περιπτώσεις που οι βάσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν επαρκώς της ανάγκες του Η.Β.
Name
Πάντως, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία, οι Βρετανοί ήδη έχουν αποστείλει στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου στρατιωτικά αεροπλάνα τύπου C-130 καθώς και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου.
zannettos@sigmalive.com