29 Αυγούστου 2013

«ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» ΤΩΝ ΗΠΑ Συστήνουν ανακατανομή ρόλων ανάμεσα στους συμμάχους στην Αν. Μεσόγειο

Επικαλούνται τη «σταθερότητα» στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με την «αστάθεια» που επικρατεί σε άλλες χώρες της περιοχής
Σύμφωνα με ανάλυση του αμερικανικού ινστιτούτου Hudson, οι ισραηλινοί πιλότοι συνεκπαιδεύονται με τους Ελληνες, χρησιμοποιώντας τα ραντάρ των S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη
Αμεσα συνδεδεμένες με τις εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και την κατανομή των ρόλων ανάμεσα στους περιφερειακούς συμμάχους των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι οι αναλύσεις Αμερικανών αναλυτών, που αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και της Κύπρου, προτρέποντας την κυβέρνηση Ομπάμα να συσφίξει τους δεσμούς της με τις δύο αυτές χώρες έναντι της Τουρκίας, επικαλούμενοι, όπως και η κυβέρνηση στην Ελλάδα, ότι αποτελούν «πόλο σταθερότητας» μέσα σε μια όλο και πιο ασταθή περιοχή.
Οι αναλύσεις που σκόπιμα βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι συγκλίνουν σε τρία βασικά στοιχεία που επιβάλλουν την αναπροσαρμογή της πολιτικής συμμαχιών των ΗΠΑ στην περιοχή: Την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, την περιφερειακή πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν και τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη». Τα όσα γράφονται εξηγούν σε μεγάλο βαθμό και την επιδίωξη της ντόπιας αστική τάξης να ενσωματωθεί βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και να αναβαθμίσει τον περιφερειακό της ρόλο, έναντι του βασικού ανταγωνιστή, που είναι η αστική τάξη της Τουρκίας.

Σε ανάλυσή του, ο Σεθ Κρόπσι, αναλυτής στο Hudson Institute και σύμβουλος των κυβερνήσεων Ρίγκαν και Μπους, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Στη νέα τάξη που αναδύεται, η Ελλάδα και η Κύπρος, σε συνδυασμό με το Ισραήλ, παραμένουν οι κυριότερες χώρες της περιοχής που είναι φιλικές προς τη Δύση. Οταν η αστάθεια και ο φόβος βρίσκονται σε άνοδο, η προβλεψιμότητα αποκτά ιδιαίτερη αξία.
«Ο ρόλος της Ελλάδας και της Κύπρου στο πλαίσιο της πολιτικής και της ασφάλειας της Δύσης προσφέρει ένα τόξο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και φέρνει την ΕΕ σε απόσταση 45 λεπτών από τα σύνορα του Ισραήλ», γράφει ο ίδιος και υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου «αποτελεί ευκαιρία για τις ΗΠΑ να απομακρυνθούν από την Τουρκία».

Με αιχμή τους υδρογονάνθρακες
Στο διά ταύτα, προτρέπει στην κυβέρνηση Ομπάμα: «Η αυξανόμενη αστάθεια της περιοχής έχει ανυψώσει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου και προσφέρει ένα κίνητρο στους Αμερικανούς πολιτικούς να προωθήσουν μια νέα τάξη η οποία θα καθιερώσει ισχυρότερους δεσμούς με τις δύο αυτές χώρες και θα ενισχύσει το περιφερειακό τους καθεστώς».

Για την Τουρκία, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η σύγχρονη Τουρκία έχει εγκαταλείψει τον κεμαλισμό και κυβερνάται από ένα όλο και πιο καταπιεστικό, εχθρικό και ισλαμιστικό καθεστώς. Ο Ερντογάν έχει επαναπροσανατολίσει την Τουρκία προς ανατολάς, δίνοντας έμφαση στην αλληλεγγύη μεταξύ σουνιτών μουσουλμάνων και στην εχθρότητα προς τους μη μουσουλμάνους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή», όπως το Ισραήλ.

Για τους υδρογονάνθρακες, ο Σεθ Κρόπσι γίνεται πιο συγκεκριμένος στην ανάλυσή του και γράφει ότι, λόγω του φυσικού αερίου που εντοπίστηκε στην κυπριακή και στην ισραηλινή ΑΟΖ, η Ελλάδα αποκτά ιδιαίτερη σημασία «ως κόμβος για το αέριο αυτό που θα διοχετευθεί προς την Ευρώπη». Η συμβουλή του προς το Λευκό Οίκο, είναι να ορίσει «κόκκινες γραμμές» στην Αγκυρα όσον αφορά την ανάμειξη στα ενεργειακά της Κύπρου, να υποστηρίξει την ένταξη της Λευκωσίας στη «Συνεργασία για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει την αμερικανική παρουσία στη βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο οι ΗΠΑ, όσο η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλο συμφέρον να διατηρηθεί η ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, με δεδομένο μάλιστα ότι η Αθήνα και η Λευκωσία θέλουν στο μέλλον να εξελιχθούν σε ενεργειακούς κόμβους. Ο ίδιος κάνει εγκωμιαστική αναφορά στην κοινή στρατιωτική άσκηση του αμερικανικού, του ελληνικού και του ισραηλινού ναυτικού ονόματι «Naval Dina», που εγκαινιάστηκε το 2011.
 
Εμφαση στη στρατιωτική συνεργασία
Μια ακόμα μελέτη του ίδιου ινστιτούτου σημειώνει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ενθαρρύνουν τη συνεχή αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας, με την έμμεση ή άμεση εμπλοκή και της Κύπρου. Αποκαλύπτει μάλιστα ότι τα ραντάρ των πυραυλικών συστημάτων S-300, που έχουν εγκατασταθεί στην Κρήτη, αποτελούν μέρος της εκπαίδευσης των Ισραηλινών πιλότων στις κοινές ασκήσεις με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το ινστιτούτο αναφέρει: «Στο ελληνικό νησί της Κρήτης υπάρχει σταθμευμένο σύστημα των πυραύλων εδάφους - αέρος S-300. Οι κοινές ασκήσεις Ελλήνων και Ισραηλινών πάνω από την Κρήτη έδωσαν την ευκαιρία στους Ισραηλινούς πιλότους για μια υψηλής αξίας εκπαίδευση εναντίον του όλου συστήματος, το οποίο ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν κατά τη διάρκεια πιθανών επιχειρήσεων κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Τα 1.400 χιλιόμετρα απόστασης μεταξύ του Ισραήλ και της Κρήτης είναι η ίση απόσταση που χωρίζει το Ισραήλ από τις εγκαταστάσεις στο Νατάνζ του Ιράν, που χρησιμοποιούνται για εμπλουτισμό ουρανίου».

Στην ανάλυση σημειώνεται ακόμα η συμμετοχή των ΗΠΑ στις κοινές ασκήσεις Ελλάδας - Ισραήλ «από τον κόλπο της Σούδας μέχρι και το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα» που αποσκοπούν «στην ασφάλεια των ενεργειακών πόρων και πηγών της περιοχής», καθώς, όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται «η ασφάλεια των πλατφορμών εξόρυξης είναι εξίσου σημαντική όσο και η προστασία της μεταφοράς της Ενέργειας από την πηγή στο λιμάνι».http://www.rizospastis.gr/