19 Αυγούστου 2013

Φώτης Φωτίου: Ομπρέλα συνεργασίας και ασφάλειας για ενέργεια


Φώτης Φωτίου: Ομπρέλα συνεργασίας και ασφάλειας για ενέργεια
Τον επόμενο μήνα θα υπογράψουμε συμφωνία με την Ιταλία - θα ακολουθήσει με τη Γαλλία -
Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα νέα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στον τομέα της ενέργειας οδηγούν την Κύπρο και σε επανασχεδιασμό της αμυντικής της πολιτικής. Η συνεργασία των υπουργείων Άμυνας της Κύπρου, του Ισραήλ και της Ελλάδας, δηλώνει ο  υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, έχουν ήδη περάσει από τη θεωρία στην πράξη. Στόχος αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Φ» είναι μια συγκροτημένη στρατηγική συνεργασία και υλοποίηση ενός άξονα σταθερότητας.

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Φωτίου οι σχεδιασμοί και οι προσπάθειες δεν σταματούν ώς εδώ. Δρομολογήθηκαν όλες οι ενέργειες, και κατά την επίσκεψή του στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας. Πέραν τούτου βρίσκονται σε εξέλιξη και οι ενέργειες επικαιροποίησης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας. Στη συνέντευξή του ο κ. Φωτίου αναφέρεται στον ρόλο που έχει να παίξει το Υπουργείο Άμυνας στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή λόγω των υδρογονανθράκων.

Συνέντευξη: Ανδρέας Πιμπίσιης
- Ποιο ρόλο έχει να παίξει το Υπουργείο Άμυνας μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή μας και κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα της ενέργειας;

Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες εξελίξεις όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας, μετά τον εντοπισμό των σημαντικών κοιτασμάτων υδρογοναθράκων, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, έχουμε να διαδραματίσουμε ως Υπουργείο Άμυνας ένα σημαντικότατο ρόλο. Μέσα από τον διάλογο και τις συνεργασίες με τις χώρες της περιοχής μας, καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ανάπτυξη της χώρας μας μέσα από σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Να επιφέρουμε ενεργειακή ασφάλεια με παράλληλη αναβάθμιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, οι οποίες πρέπει να παραμείνουν μια σημαντική αποτρεπτική δύναμη.

- Έχετε αναφερθεί στην ενεργειακή ασφάλεια, η οποία προφανώς είναι ένας από τους στόχους που τίθενται. Πόσο σημαντική είναι για την Κύπρο;
Ο ρόλος της Κύπρου αναβαθμίζεται στην περιοχή καθιστώντας την ένα σημαντικό παίκτη στον ενεργειακό χάρτη. Η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί -θα έλεγα- σε ένα ενεργειακό κέντρο στην περιοχή μας, συνεργαζόμενη με τους στρατηγικούς επενδυτές για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου. Η πρόκληση αυτή είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ενεργειακή ασφάλεια προκειμένου να διασφαλιστεί αυτή η τεράστια επένδυση, η οποία να σημειώσω εδώ, αναβαθμίζει γεωπολιτικά την πατρίδα μας. Ασφαλώς όμως δεν νοούνται τέτοιου τεραστίου μεγέθους επενδύσεις δισεκατομμυρίων, χωρίς τη δημιουργία μιας ομπρέλας συνεργασίας με όλες τις χώρες της περιοχής μας.

- Λαμβανομένων υπόψη, κ. Φωτίου, των αμυντικών μας δυνατοτήτων και της οικονομικής της κατάστασης της χώρας πώς μπορούμε να συμβάλουμε σ' αυτόν τον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας;
Να είστε βέβαιοι ότι όσον αφορά τις προσπάθειες μας για ανάπτυξη των αμυντικών μας δυνατοτήτων είναι συνεχείς, και σε κάθε μας βήμα λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας. Το κάθε σεντ του φορολογούμενου συμπατριώτη μας δαπανάται μετά από ορθολογιστική μελέτη και έρευνα, μέσα από τη σύναψη οικονομικά συμφερουσών συμφωνιών με τους καλύτερους δυνατούς όρους αποπληρωμής έτσι ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής υποστήριξη των συστημάτων μας από τις κατασκευάστριες εταιρείες.

- Με βάση τα νέα δεδομένα στον ενεργειακό τομέα, η Κυβέρνηση, γενικότερα, και το Υπουργείο Άμυνας ειδικότερα, προτίθενται να προχωρήσουν σε ανασχεδιασμό της αμυντικής μας πολιτικής; Υπό το φως των νέων εξελίξεων στην περιοχή μας προχωρούμε τάχιστα σε επανασχεδιασμό της αμυντικής μας πολιτικής, στον βαθμό που απαιτείται. Θεωρούμε ζωτικής σημασίας την ανάπτυξη μιας έντονης ενεργειακής διπλωματίας, η οποία θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή μας. Έχουμε περάσει από τη θεωρία στην πράξη, και ως Υπουργείο Άμυνας πραγματοποιούμε συχνές συναντήσεις με γειτονικές μας χώρες, κυρίως με το Ισραήλ και την Ελλάδα. Με την Ελλάδα και το Ισραήλ έχουμε εξάλλου κοινά θαλάσσια σύνορα, συνορεύουν οι Αποκλειστικές Οικονομικές μας Ζώνες γι' αυτό και η συνεργασία μας θεωρείται επιβεβλημένη. Συνεπώς προσβλέπουμε τάχιστα στη δημιουργία μιας συγκροτημένης στρατηγικής συνεργασίας και την υλοποίηση ενός άξονα σταθερότητας. Παρόμοιες επαφές μάλιστα θα επιδιώξουμε να έχουμε και με άλλες χώρες όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος. Τον επόμενο μήνα, μετά από πρόσκληση του Ιταλού ομολόγου μου, θα επισκεφθώ τη Ρώμη όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας.

- Έχει δοθεί δηλαδή μια ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των συνεργασιών μας με χώρες της Μεσογείου για θέματα που αφορούν την ασφάλεια. Είχατε επισκεφθεί τη Γαλλία και τώρα επισκέπτεστε τη Ρώμη. Τι αποτελέσματα αναμένετε από αυτές σας τις επισκέψεις; Στόχος μας είναι η ανάπτυξη συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας με τις χώρες της περιοχής, και όχι μόνο. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, δρομολογήθηκαν όλες οι ενέργειες, και κατά την επίσκεψή μου στη Ρώμη τον Σεπτέμβριο, αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας.

Πέραν τούτου, να πω ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται και οι ενέργειες επικαιροποίησης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας. Στο Παρίσι αν θυμάστε είχα συζητήσει με τον Γάλλο ομόλογό μου θέματα ασφάλειας, και ιδιαίτερα ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας, θέματα που αναμένεται να συζητήσουμε και με τον Ιταλό ομόλογό μου στη Ρώμη. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, μέσα από τέτοιου είδους συνεργασίες με γειτονικές χώρες, αλλά και με άλλες χώρες, να δημιουργήσουμε μια ομπρέλα ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή. Αφού μιλούμε για συνεργασίες και επαφές με τις χώρες της Μεσογείου, να σημειώσω ότι πρόσφατα έχουμε έρθει σε επαφή και  με το Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου και ευελπιστώ ότι η συνεργασία μας θα προχωρήσει άμεσα και θα ενδυναμωθεί περαιτέρω στους τομείς του ενδιαφέροντός μας.

- Το τελευταίο διάστημα είχαμε και πάλι παρενοχλήσεις από την Τουρκία εντός της ΑΟΖ μας. Στον ανασχεδιασμό λαμβάνουμε υπόψη και την τουρκική προκλητικότητα; Σε αυτή τη βάση των νέων δεδομένων, η Τουρκία διαφαίνεται ότι επιδιώκει την προώθηση σχεδιασμών που έχουν να κάνουν με την υφαρπαγή και την οικειοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω αναγνώρισης των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής. Οι καθημερινές αμφισβητήσεις και προκλήσεις της με στόχο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, έχουν ενταθεί σε τέτοιο βαθμό, που αποκαλύπτονται πλέον οι πραγματικές της προθέσεις, οι οποίες αρχικά, επικεντρώνονται στον εκφοβισμό των εταιρειών, αλλά και των χωρών που συνεργάζονται μαζί μας σε θέματα ενέργειας. Επιθυμεί την απόδοση οντότητας στο ψευδοκράτος, για να διεκδικεί δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασυνδέει το θέμα των υδρογονανθράκων με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού, κάτι το οποίο έχουμε τονίσει έντονα, ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας και είμαστε αποφασισμένοι, μέσα από συνεργασίες με φίλες χώρες, αλλά και αναβάθμιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων, να διεκδικήσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αρμόζει σε ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ. Με σοβαρότητα, λοιπόν, και υπευθυνότητα, μέσα από ορθολογιστικές κινήσεις αμυντικής διπλωματίας, προχωρούμε ακριβώς στους σχεδιασμούς εκείνους, που θα μας επιτρέψουν να απαντήσουμε στην καταστρατήγηση των αρχών δικαίου, τον εγκλωβισμό και τη θυματοποίηση της πατρίδας μας.  

- Σε ποιο βαθμό θα λέγατε ότι αυτή η διάθεση της Τουρκίας για ένταση στην περιοχή επηρεάζει τους σχεδιασμούς μας; Η Τουρκία, επαναλαμβάνω, με κινήσεις που καταστρατηγούν κάθε ίχνος διεθνούς νομιμότητας, συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην περιοχή. Προσπαθεί να τρομοκρατήσει όσους συνεργάζονται με τη χώρα μας σε πολιτικό, αμυντικό ή ενεργειακό επίπεδο, προβάλλοντας ανυπόστατους ισχυρισμούς και αξιώσεις. Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε τα παιχνίδια έντασης και την πειρατική στρατηγική της Τουρκίας. Μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις και εντάσεις, εμείς ασφαλώς και δεν θα απεμπολήσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αντίθετα, είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας για αυτό και θα συνεχίσουμε την υλοποίηση των σχεδιασμών και των ερευνών μας κανονικά ενεργώντας στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας. Θα συνεχίσουμε να ασκούμε την εξωτερική και αμυντική μας πολιτική στη βάση της διασφάλισης των δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και των εθνικών συμφερόντων του τόπου που πηγάζουν από τους διεθνείς κανόνες και το δίκαιο της θάλασσας.

- Μέχρι τώρα η δομή των Ενόπλων μας Δυνάμεων ήταν στραμμένη στην ξηρά λόγω και του προβλήματος της κατοχής. Μήπως στο μέλλον θα δούμε μια στροφή προς τη θάλασσα και ενίσχυση των δυνάμεων μας προς αυτή την κατεύθυνση; Βεβαίως και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η πατρίδα μας είναι ημικατεχόμενη και οι Ένοπλες μας Δυνάμεις έχουν αποστολή να εξασφαλίσουν την άμυνα, την ασφάλεια και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα έναντι των νέων παγκόσμιων απειλών, οι οποίες αφορούν βεβαίως και την πατρίδα μας, όπως είναι η διακίνηση όπλων μαζικής καταστροφής, η τρομοκρατία, η πειρατεία, ο κυβερνοπόλεμος, η λαθρομετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα κ.λπ. Η ενίσχυση των δυνατοτήτων και των τριών κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, είναι καθημερινή μας έγνοια, ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Πιστεύω ότι, ένα νησιωτικό κράτος με ευρύ FIR και ΑΟΖ, πρέπει να διαθέτει τα εργαλεία εκείνα, που θα του επιτρέπουν να ασκεί τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Το γεγονός αυτό, μας απασχολεί ιδιαίτερα, για τούτο και οι γενικότεροι σχεδιασμοί μας περιλαμβάνουν την προμήθεια δύο πλοίων ανοικτής θάλασσας αλλά και άλλων μέσων που κρίνονται αναγκαία, για επιτήρηση της ΑΟΖ μας, πάντα βέβαια μέσα στα επιτρεπτά οικονομικά όρια. Παράλληλα, προωθούμε γέφυρες συνεργασίας με φίλες χώρες και οικοδομούμε συμμαχίες αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Υπερτονίζω ότι οι σχεδιασμοί αυτοί, δεν αποτελούν απειλή για κανέναν. Τουναντίον αποσκοπούν στη σταθερότητα και την προώθηση της ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας μας
- Η Κύπρος ήδη συμμετείχε σε κάποιες από τις κοινές ασκήσεις που είχαν γίνει στην περιοχή. Πέρα από τη συμμετοχή σε ασκήσεις έρευνας και διάσωσης να αναμένουμε και συμμετοχή της Κύπρου και σε κοινές ασκήσεις με Ισραήλ και Ελλάδα; Είναι γεγονός ότι η Κύπρος, παρά το μικρό γεωγραφικό της μέγεθος, αναλαμβάνει ένα διευρυμένο και αναβαθμισμένο γεωστρατηγικο-γεωπολιτικού ρόλο στην περιοχή μας. Η Κύπρος συμμετείχε σε διάφορες ασκήσεις συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και διάσωσης, με αρκετές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Ελλάδα και άλλες. Αυτού του είδους οι ασκήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται προκειμένου να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις διασφαλίζοντας παράλληλα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τώρα, όσον αφορά στον τομέα των ασκήσεων γενικότερα, σίγουρα πολύ σύντομα, θα δούμε συνεργασίες με συμμετοχή της Ελλάδας, του Ισραήλ αλλά και άλλων φίλων χωρών στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο της Κύπρου. Βρισκόμαστε σε καλό στάδιο προετοιμασίας. Γίνονται οι κατάλληλοι σχεδιασμοί, οι επιτελικές ομάδες συναντιούνται τακτικά και αναμένουμε σύντομα την υλοποίηση των σχεδιασμών αυτών.

- Από καιρό τώρα ακούμε για αμυντική συνεργασία των τριών χωρών. Μέχρι ποιο σημείο έχει φτάσει αυτό το θέμα; Τι να αναμένουμε στο εγγύς μέλλον; Να σας πω εδώ ότι συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ των τριών χωρών, υφίσταται και ενδυναμώνεται. Ήταν εξάλλου μια από τις πρώτες εξαγγελίες της παρούσας Κυβέρνησης για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με διάφορες χώρες όπως η Ελλάδα και το Ισραήλ. Όπως έχω ήδη προαναφέρει, ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι, η οποιαδήποτε συνεργασία μας με φίλες χώρες, δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Όσον αφορά το κράτος του Ισραήλ, είναι μια φίλη γειτονική χώρα, που έχουμε κοινά θαλάσσια σύνορα και κοινά συμφέροντα. Δεν χρειάζεται βέβαια να αναφερθώ στις εξαίρετες σχέσεις μας με την Ελλάδα και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Εμβάθυνση της συνεργασίας με τις Ην. Πολιτείες
- Διάφορες αναλύσεις που δημοσιοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην Ουάσιγκτον μιλούν ανοικτά για μια αμυντική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας για προστασία των ενεργειακών πηγών. Ποια είναι η θέση της Λευκωσίας σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Αυτές οι αναλύσεις στις οποίες αναφέρεστε, είναι απόψεις μιας αμερικανικής δεξαμενής σκέψης. Εμείς ασκούμε την εξωτερική και αμυντική μας πολιτική στη βάση των δικών μας εθνικών συμφερόντων και της διασφάλισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Βέβαια, πιθανές ευρύτερες συνεργασίες στην περιοχή πρέπει να έχουν σαν στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ειρήνης. Κατά συνέπεια, η οποιαδήποτε παρόμοια εξέλιξη συνεργασίας στη βάση αυτή, θα έλεγα ότι είναι καλοδεχούμενη, και θα την βλέπαμε πολύ θετικά. 

- Υπάρχει η εντύπωση ότι οι Αμερικανοί άρχισαν να βλέπουν με άλλο μάτι την κατάσταση στην περιοχή και κυρίως τις σχέσεις με χώρες όπως είναι το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα. Συμφωνείτε με αυτή την εκτίμηση; Η Κύπρος, διαχρονικά, στήριξε τους αγώνες της για ανεξαρτησία και δημοκρατία, καθώς και την προσπάθεια της για απαλλαγή από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής, στο διεθνές δίκαιο και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι θέσεις αρχών μας είναι διαχρονικές και αταλάντευτες. Και επαναλαμβάνω: η Κυπριακή Δημοκρατία, σε συνεργασία με φίλες χώρες που ασπάζονται κοινές αξίες, μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο συνεργάτη για προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Στόχος και προτεραιότητα είναι η εμβάθυνση και η διεύρυνση των σχέσεων συνεργασίας με ΗΠΑ, ειδικότερα σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν ένα καθοριστικό και σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. 

Καταλύτης η ένταξή μας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη
- Πρόσφατα έχετε επισκεφθεί την Αθήνα. Βλέπετε η συνεργασία των δυο χωρών, με βάση και τις νέες εξελίξεις στην περιοχή, να χρήζει αναβάθμισης και ενδυνάμωσης κ. Φωτίου; Η συνεργασία με την Αθήνα ήταν ανέκαθεν καθημερινή, αληθινή και παραγωγική. Η Ελλάδα άλλωστε αποτελεί τον σταθερό, μόνιμο και ανιδιοτελή συμπαραστάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας. Βέβαια δεν πρέπει να αγνοούμε τα νέα στρατηγικά δεδομένα στην περιοχή και στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες, εξ ου και τα επιτελεία των Υπουργείων Άμυνας των δυο χωρών επεξεργάζονται τον επανασχεδιασμό της αμυντικής συνεργασίας. Κατά την τελευταία μου επίσκεψη στην Αθήνα, έχουμε επαναβεβαιώσει την απόφασή μας, όπως, αυτή η ήδη στενότατη συνεργασία, επανασχεδιαστεί και διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, σε όλα τα επίπεδα. Ήδη προχωρούμε και επανεξετάζουμε την αμυντική μας συνεργασία και στη βάση αυτή, θεωρώ ότι, η παρουσία της Ελλάδας στην περιοχή θα γίνει ακόμη πιο έντονη. 

- Είναι έτοιμη η Κύπρος να ανταποκριθεί σε πιθανά αιτήματα από πλευράς Αμερικανών για χρήση επίγειων και θαλάσσιων χώρων στα πλαίσια μιας ευρύτερης προσπάθειας προστασίας των ενεργειακών πηγών της περιοχής; Η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάζεται με όλες τις φίλες χώρες, γι’ αυτό και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν αποτελούν εξαίρεση. Έχουμε μια άριστη συνεργασία και κατά καιρούς, παρέχουμε λιμενικές διευκολύνσεις στο πολεμικό ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτή την πολιτική μας, θα τη συνεχίσουμε. Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε ένα διάλογο στον οποίο να συζητήσουμε διάφορα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος και να εξεύρουμε τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων. Θέλω να σημειώσω ότι, η πολιτική μας αναφορικά με την παραχώρηση διευκολύνσεων, δεν περιορίζεται μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ρωσική Ομοσπονδία κ.α. 

- Ισχυροποιείται τώρα η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη λόγω των εξελίξεων και κυρίως λόγω του υψηλού ενδιαφέροντος που υπάρχει από πλευράς Αμερικανών για την ασφάλεια των πηγών ενέργειας; Αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω, είναι ότι η Κύπρος, είναι μια φίλη χώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και μας συνδέουν ισχυροί δεσμοί που στηρίζονται, όπως είπα, σε κοινές αξίες. Η ένταξή μας στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει στη διάνοιξη προοπτικών συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοάμυνας, της ενεργειακής ασφάλειας, της ασφάλεια των θαλάσσιων οδών και του ενεργειακού ανεφοδιασμού, της θαλάσσιας επιτήρησης, τον πολιτικό σχεδιασμό αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ανταπόκρισης σε καταστροφές και συνεργασία στον τομέα της επιστήμης και των περιβαλλοντικών θεμάτων. Τομείς ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, ειδικότερα αν ληφθούν υπόψη οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή μας. Πέραν τούτου, η σύνδεσή μας με το πρόγραμμα, θα ενεργήσει ως καταλύτης στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων στη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ. Η συνεργασία των δύο Οργανισμών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, θα είναι πλέον εφικτή. Σημασία αυτή τη στιγμή, έχει να προχωρήσουμε, ώστε οι δύο Οργανισμοί και τα κράτη μέλη τους, να συνεισφέρουν εποικοδομητικά στην προσπάθεια αυτή.

- Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα της Αμμοχώστου. Πιστεύετε ότι η πρόταση της Κυβέρνησης για απόδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα έχει θετική εξέλιξη στην έκβαση των συνομιλιών; Ναι, πιστεύω ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει καταλύτη στη διαδικασία αλλάζοντας το κλίμα και την ψυχολογία τόσο των συνομιλητών όσο και του λαού μας. Παρόλα αυτά οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση στο εσωτερικό, με χροιά αντιπαράθεσης, μόνο κακό κάνει στην όλη υπόθεση για αυτό και απαιτείται προσοχή και λεπτούς χειρισμούς στο όλο θέμα. Εκείνο που χρειάζεται αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι συλλογικότητα και σύμπνοια και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη βάση αυτή προσπαθεί να πετύχει μια κοινή εθνική στρατηγική στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου ενόψει της επανέναρξης των συνομιλιών του φθινοπώρου.Να τονίσω βέβαια ότι η Κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο έντονο τρόπο ότι οι συζητήσεις για το θέμα των Βαρωσίων δεν κάνουν οποιαδήποτε μνεία ή διασύνδεση με το αεροδρόμιο της Τύμπου.
http://www.philenews.com/