19 Αυγούστου 2013

Επίθεση στο ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο Νέες συγκρούσεις στην Πρεμετή - Τραυματίστηκαν δύο Έλληνες Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος: “Ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967”

Φωτογραφία από ΑΠΕ-ΜΠΕ Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή της Αλβανίας, όπου εκατοντάδες ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης συγκρούστηκαν τη Δευτέρα με τις δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας που ήταν παραταγμένες έξω από το ναό των Εσοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον οποίο και είχαν καταλάβει, με βίαιο τρόπο, πριν από μερικές ημέρες, κατόπιν εντολής του Δήμου. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν ένας Έλληνας πολίτης και ένας ομογενής, ενώ επίθεση σημειώθηκε και στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

   Από την επίθεση στο προξενείο με πέτρες που εκσφενδόνισαν άγνωστοι προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, όπως αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών ενώ η χώρα μας έκανε διάβημα διαμαρτυρίας για το συμβάν στον Πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα. 

“Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τις δύο σημερινές επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και τη βούληση των αρμοδίων Αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτήρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών. Αναμένουμε την άμεση σύλληψη των υπαιτίων από τις Αλβανικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της Αλβανικής Κυβέρνησης”, τονίζει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πριν από μερικές ημέρες, ο Δήμος έστειλε δυνάμεις ιδιωτικής αστυνομίας στο ναό προς εκτέλεση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επιστροφή του κτιρίου της εκκλησίας στις δημοτικές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ο χώρος τους ανήκει και πως πρόκειται για πολιτιστικό κέντρο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Εκκλησία της Αλβανίας, το κτίριο αυτό είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1968 και μετατράπηκε - όπως και εκατοντάδες άλλες εκκλησίες σε όλη τη χώρα - σε πολιτιστικό κέντρο.

Αναφερόμενος στα γεγονότα της 16ης Αυγούστου, στην Πρεμετή, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, στο χθεσινό κήρυγμά του, έκανε λόγο για ένα "πάρα πολύ θλιβερό γεγονός" και υπενθύμισε - μεταξύ άλλων - τη συμφωνία του Ιανουαρίου του 2010 μεταξύ της κυβέρνησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα για την επιστροφή σ' αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων. Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε σε βεβήλωση των ιερών των αγίων κι έκανε λόγο για "μεγάλη προσβολή όχι μόνο της ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά της Αλβανίας", στην οποία, ενώ υπάρχει η προσδοκία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, "ξαναζούμε τον εφιάλτη του 1967, όταν το κομμουνιστικό καθεστώς νόμιζε ότι θα ξερίζωνε για πάντα τη θρησκευτική πίστη από τον αλβανικό λαό".  Έκανε λόγο για σχεδιασμένη ενέργεια "από σκοτεινές δυνάμεις", εφόσον, όπως είπε, οι άνδρες της ιδιωτικής αστυνομίας "πληρώθηκαν, αλλά δεν ξέρουμε ποιοι βρίσκονται πίσω τους".

Συγκεκριμένα, στις 16 Αυγούστου, όπως καταγγέλθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, ασκήθηκε βία κατά κληρικών και πιστών "από ομάδες παραστρατιωτικών (με τη συμπαράσταση δημοτικών υπαλλήλων και την κάλυψη της Δημοτικής αρχής". Σύμφωνα δε με όσα έγιναν γνωστά, αφαιρέθηκαν, με βίαιο τρόπο, ιερά σκεύη, εικόνες της Παναγίας, το καμπαναριό με τον σταυρό, για την αξιοποίηση του ναού, από τον Δήμο, ως πολιτιστικού μεγάρου.Με τους ορθόδοξους της Πρεμετής ένωσαν τη φωνή τους οι Μητροπόλεις της Κορυτσάς και του Βερατίου, καθώς και το νεοσύστατο καθολικό Κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, όπως επίσης το Κόμμα των Ελλήνων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ