24 Ιουλίου 2013

ΣΥΡΙΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΟΥΝΙΤΩΝ, ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΧΕΣ «Ετοιμάζουν εθνοκάθαρση»

Σχέδιο εκκαθάρισής τους από τις περιοχές των Αλεβιτών καταγγέλλουν οι σουνίτες της Συρίας, την ώρα που στο βόρειο τμήμα της χώρας οι συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων μαχητών και τζιχαντιστών εξελίσσονται σε αντιπαραθέσεις μεταξύ των Αράβων και Κούρδων κατοίκων της περιοχής.

 Προέλαση
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανακοίνωσε χθες ότι οι Συροκούρδοι μαχητές προελαύνουν με επιτυχία στο Βορρά εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές αντάρτες από πολλά χωριά. Καθώς οι μάχες επεκτείνονται και προς τα δυτικά, η οργάνωση καταγράφει με ανησυχία το χάσμα που δημιουργείται μεταξύ της αραβικής και της κουρδικής κοινότητας γενικότερα. Τις εξελίξεις παρακολουθεί με προσοχή και η Τουρκία, η οποία προειδοποιεί ότι στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και δεν θα ανεχθεί τη δημιουργία μιας ντε φάκτο κουρδικής κρατικής οντότητας στα σύνορά της.


Την ίδια ώρα, σουνίτες κάτοικοι των περιοχών όπου ζουν κυρίως Αλεβίτες (η θρησκευτική μειονότητα από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Ασαντ) καταγγέλλουν ότι δέχονται συνεχώς απειλές και αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους φοβούμενοι ότι ενδεχόμενη πτώση της Χομς στα χέρια των καθεστωτικών δυνάμεων θα οδηγήσει σε θρησκευτική εκκαθάριση.

Καταγγέλλουν ειδικότερα την απόπειρα του καθεστώτος να αλλάξει το «θρησκευτικό μείγμα» των παράκτιων περιοχών ώστε να δημιουργήσει ένα ασφαλές καταφύγιο για τους Αλεβίτες. Η πρόσφατη καταστροφή του υποθηκοφυλακείου της Χομς σε πυρκαγιά, που, όπως λένε, έχει όλα τα στοιχεία του εμπρησμού, τους κάνει να φοβούνται ότι δεν θα μπορούν πια να αποδείξουν την ιδιοκτησία των σπιτιών και της γης τους.

Οι ΗΠΑ
Κι ενώ οι μάχες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, οι ΗΠΑ εξετάζουν τις επιλογές τους. Ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσι, παρουσίασε σε επιστολή του προς την αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας 5 σενάρια - από απλή παροχή πληροφοριών και στρατιωτική εκπαίδευση των ανταρτών μέχρι ανάπτυξη Αμερικανών στρατιωτών. Ο στρατηγός επισημαίνει ότι μια στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία, με τη μορφή, για παράδειγμα, μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, θα στοίχιζε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς να είναι διασφαλισμένο ότι θα άλλαζε την πορεία του πολέμου. Η απόφαση της χρήσης στρατιωτικής βίας, τονίζει ο Ντέμπσι, δεν πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία γιατί από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η επέμβαση, θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί μια «βαθιά εμπλοκή» στη σύγκρουση.
(Πηγές: Ass. Press-AFP)