24 Ιουλίου 2013

Ενας «φίλος» απ' τα παλιά..

http://img406.imageshack.us/img406/2360/6494844765e4c58cf4eeb.jpg
Μια πρόσκληση στον Λευκό Οίκο και μια επίσκεψη στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου κάθε άλλο παρά άσχημα είναι για τον Σαμαρά. Δείχνουν, κατ' αρχάς, ένα αυξημένο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την Ελλάδα, αφού μας είχαν «βάλει στο ψυγείο» για κάμποσο καιρό...Πέρα από το διμερές πεδίο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, δύο «καυτά» θέματα για τον Λευκό Οίκο αναβαθμίζουν το αμερικανικό ενδιαφέρον.Το πρώτο έχει σχέση με την οικονομία. Με τη λεγόμενη πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης», σε συνδυασμό με μια πολιτική περιορισμού των δημοσίων δαπανών, η οικονομία των ΗΠΑ έχει ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού τους από 10% του ΑΕΠ το 2009 αναμένεται φέτος να πέσει στα 4%!

Είναι μια σαφής βελτίωση, αλλά ακόμα δεν έχει σταθεροποιηθεί, καθώς η ανεργία εξακολουθεί να παραμένει υψηλή για τα αμερικανικά δεδομένα (7,3%).Η διεθνοποιημένη οικονομία των ΗΠΑ εξαρτάται πολύ από την Κίνα και την Ευρώπη. Στην Ευρώπη το πρόβλημα είναι γνωστό. Στην Κίνα πολλοί πιθανολογούν ακόμα και ύφεση που θα επηρεάσει τις διεθνείς αγορές. Αρα μια συνολική και παρατεταμένη ευρωπαϊκή κρίση αποσταθεροποιεί την αμερικανική οικονομία.Γι' αυτό ο Λευκός Οίκος αντιτίθεται στη γερμανική πολιτική λιτότητας για την Ευρώπη και φαίνεται να ρίχνει το βάρος του υπέρ της γραμμής του ΔΝΤ, για δραστική ελάφρυνση («κούρεμα») του ελληνικού χρέους. Η αντιπαράθεση με τη Γερμανία είναι ουσιαστική. Και μετά τις εκλογές πολλοί εκτιμούν ότι θα πάρει πιο συγκεκριμένη μορφή. Αρα η Ελλάδα τούς ενδιαφέρει...

Το δεύτερο θέμα αναβάθμισης του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την Ελλάδα είναι γεωπολιτικό. Η νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου είναι σε αναβρασμό (Συρία, Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Τουρκία, Ιράν κ.λπ.). Το Ισραήλ «ψάχνεται». Ενώ το ενεργειακό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η Νοτιοανατολική Μεσόγειος δεν τους αφήνει αδιάφορους (εκτός από τον αγωγό ΤΑΡ). Αρα υπάρχουν σπουδαία πεδία επαναδιαμόρφωσης των σχέσεων και κοινού ενδιαφέροντος, στη βάση της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης της Ελλάδας, πάντα βέβαια ως χώρας της ΕΕ και του ευρώ.
Μακάρι να το εκμεταλλευτούμε σωστά...
panpan@pegasus.gr
 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ