13 Ιουλίου 2013

«Νέο δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ»

http://www.efsyn.gr/wp-content/uploads/2013/07/getFile-9-280x250.jpgΤου Φώτη Παπούλια
 Η απουσία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, όχι τόσο από τα στελέχη του κόμματος αλλά κυρίως, και αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από τους απλούς συνέδρους. Τα σχόλια διέτρεχαν όλη την γκάμα, από το πικρόχολο «Αυτοί μόνο στις συναντήσεις κομμουνιστικών κομμάτων παρευρίσκονται» μέχρι το καυστικό «Δεν πειράζει, ας μας βλέπουν από την τηλεόραση».Ο Περισσός ούτε αυτή τη φορά έκανε την υπέρβαση, αν και αρκετοί στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είχαν την ελπίδα ότι ο νέος γραμματέας θα έφερνε και νέα ήθη στο όνομα της, έστω δύσκολης και έστω τυπικής, προσέγγισης των δύο χώρων.

Η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος έχει πλέον επιλέξει να αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως τον έτερο πόλο του νέου διπολισμού (Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ) και δεν παύει σε κάθε ευκαιρία να επιμένει: «Καμία εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις, που ενώ αποδέχονται την Ε.Ε. και το καπιταλιστικό σύστημα, κοροϊδεύουν τον λαό ότι ως νέοι σωτήρες θα τον απαλλάξουν από τα βάσανα με διαπραγμάτευση εντός των τειχών».

Η εκτενής αναφορά του Αλ. Τσίπρα στην ιστορία του ΚΚΕ και η πρόσκλησή του στους ψηφοφόρους του προκάλεσαν την έμμεση απάντηση του Περισσού από τις στήλες του χθεσινού «Ριζοσπάστη», στην οποία επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «συκοφαντεί το ΚΚΕ και την πολιτική του, επιχειρώντας να εμφανίσει τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ως μόνη λύση τάχα υπέρ του λαού και τον ΣΥΡΙΖΑ ως το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει την αντιλαϊκή πολιτική, τη στιγμή που οι θέσεις του είναι εντός των τειχών του συστήματος».

Η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος πιστοποιεί πλέον ότι θα αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως αντίπαλο, ο οποίος δεν διαφέρει σε τίποτα «από τις μνημονιακές δυνάμεις», τον αναγορεύει σε μέρος του νέου δυνάμει «κυβερνητικού δικομματισμού», ενώ αρκετά στελέχη του σχολιάζουν μάλλον ειρωνικά την «παπανδρεϊκή μετάλλαξη του Αλ. Τσίπρα».

Στον Περισσό μελετούν με προσοχή τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπικών ερευνών, τα οποία δείχνουν οριακή άνοδο των ποσοστών του, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου. Αν και εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για τον «επαναπατρισμό» μέρους των ψηφοφόρων που είχαν προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική που θα ακολουθήσει μέχρι το φθινόπωρο το ΚΚΕ δεν φαίνεται να αλλάζει.

Ο Δ. Κουτσούμπας θα πυκνώσει τις εξορμήσεις του ανά την Ελλάδα, οξύνοντας την αντιπαράθεση τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ όσο και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το Σχέδιο Β του Αλ. Αλαβάνου, ελπίζοντας ότι θα επιτύχει έστω και την οριακή ανάκαμψη του κόμματος.

Στελέχη του Περισσού εκτιμούν ότι το φθινόπωρο μάλλον θα είναι εκλογικό, και στη λογική αυτή η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να οξυνθεί, εξάλλου το μότο «Καμία εμπιστοσύνη στο νέο δίπολο Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ, καμία εμπιστοσύνη σε παλιούς και νέους σωτήρες» δείχνει τον δρόμο όπου θα κινηθεί: διμέτωπος αγώνας στο όνομα της εργατικής τάξης.