18 Ιουνίου 2013

Spiegel: Και η Γερμανία φιλοδοξεί να γίνει Μεγάλος Αδελφός

Βλέψεις για μια γερμανική υπηρεσία πληροφοριών στα πρότυπα της αμερικανικής-Σε μία μίνι NSA ευελπιστεί να εξελιχθεί η BND, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών
Spiegel: Και η Γερμανία φιλοδοξεί να γίνει Μεγάλος ΑδελφόςΒερολίνο. Σιγή ιχθύος τηρεί το Βερολίνο όσον αφορά στις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) ενάντια εκατομμυρίων πολιτών σε όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, ήταν μόνο η γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπίν Λιουθέσερ-Σνάρενμπεργκερ, που αντέδρασε στις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων της NSA, επικρίνοντας τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ζητώντας από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να του ζητήσει διευκρινίσεις εν όψει της επίσκεψής του στο Βερολίνο.


Ο λόγος; Οι βλέψεις, όπως φαίνεται, της γερμανικής κυβέρνησης για μία δική της NSA αλλά και το γεγονός ότι οι γερμανικές Αρχές συχνά επωφελούνται από τα αμερικανικά μυστικά. Οπως γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, οι πληροφορίες της NSA έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις τρομοκρατίας  στη Γερμανία τη τελευταία δεκαετία. Βοήθησαν, για παράδειγμα, στη σύλληψη και την καταδίκη των δυνάμει τρομοκρατών της «ομάδας του Ζάουερλαντ» και στον εντοπισμό μίας ομάδας γερμανών ισλαμιστών που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα το 2006.
«Ολα αυτά θυμίζουν την πρακτική των βασανιστηρίων της CIA σε υπόπτους τρομοκρατίας. Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών με προθυμία δεχόταν τα αποτελέσματα των "ενισχυμένων ανακριτικών μεθόδων", ακόμη και αν προτιμούσε να μην γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι πληροφορίες αποσπάστηκαν» γράφει το Spiegel. Η γερμανική κυβέρνηση φέρεται επίσης να επιθυμεί να επεκτείνει τις δυνατότητες και δραστηριότητες της δικής υπηρεσίας πληροφοριών, της BND. Σύμφωνα με το Spiegel, τον περασμένο χρόνο, ο επικεφαλής της BND, Γκέρχαρντ Σίντλερ, ενημέρωσε το γερμανικό κοινοβούλιο για ένα μυστικό πρόγραμμα, που σύμφωνα με τον ίδιο θα μπορούσε να καταστήσει την υπηρεσία διεθνή «παίκτη». Ο Σίντλερ είπε ότι η BND σκοπεύει να επενδύσει περίπου 100 εκ. ευρώ σε  100 νέες θέσεις εργασίας στο τμήμα τεχνικής παρακολούθησης της υπηρεσίας - ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα εκσυγχρονισμού στην Ιστορία της υπηρεσίας. «Μέχρι το τέλος του 2018, η γερμανική υπηρεσία ευελπιστεί να γίνει μία μικρή NSA και να γίνει ανταγωνιστική στη βιομηχανία της παγκόσμιας κατασκοπείας» γράφει το Spiegel. Ηδη η γερμανική βουλή έχει εγκρίνει την εκταμίευση 5 εκ. ευρώ για την BND μέσα στο 2014. «Φυσικά και οι υπηρεσίες πληροφοριών μας πρέπει να είναι παρούσες στο Διαδίκτυο» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών,  Χανς Πέτερ Φρίντριχ του CSU. «Είναι αδιανόητο οι εγκληματίες να εξοπλίζονται τεχνολογικά, χρησιμοποιώντας το Διαδίκτυο ολοένα πιο αποτελεσματικά και εμείς, το κράτος, να μην μπορούμε να τους σταματήσουμε» προσέθεσε.

Η BND δεν μπορεί να παρακολουθεί γερμανούς πολίτες: αν μία ηλεκτρονική διεύθυνση τελειώνει με την επέκταση ".de" (Γερμανία) διαγράφεται από τις λίστες, όπως και τα τηλέφωνα με τον κωδικό της Γερμανίας και διευθύνσεις I.P. που έχουν δοθεί σε πελάτες στη Γερμανία. Ωστόσο, όπως συνέβη και με το Prism, το πρόγραμμα παρακολούθησης της NSA, στην εποχή της καθημερινής και ευρείας χρήσης του Διαδικτύου είναι δύσκολο να διαχωριστεί ο αμερικανός ή γερμανός πολίτης από τον μη Αμερικανό ή Γερμανό.
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=518225