18 Ιουνίου 2013

Σχέδιο Ερντογάν, η εξαφάνιση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής

Ισίκ Αϊντεμίρ, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης «Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ο πρωθυπουργός της», διαπιστώνει με νηφαλιότητα ο Τούρκος Ισίκ Αϊντεμίρ, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Europa Nostra και της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ενας γνήσιος Ευρωπαίος συμπατριώτης του Ταγίπ Ερντογάν, που μάλιστα ελπίζει στην παρέμβαση του ευρωπαϊκού παράγοντα για την εκτόνωση της έντασης στη γενέτειρά του. «Η Ε.Ε. θα μας βοηθήσει. Γιατί η σταθερότητά μας αφορά και τους Ευρωπαίους», λέει.Συναντηθήκαμε στην Αθήνα τη 14η ημέρα των επεισοδίων στην Τουρκία. «Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας φονταμενταλιστής ισλαμιστής ο οποίος αντιμετωπίζει με εξευτελιστικό τρόπο το κομμάτι της μοντέρνας, ευρωπαϊκής τουρκικής κοινωνίας, την οποία σιγά σιγά στοχεύει να ξεριζώσει. Γιατί αυτό είναι το απώτερο σχέδιό του», υποστηρίζει ο καθηγητής.

Στο πλαίσιο του ίδιου σχεδίου, στην περίπτωση που επικρατήσει ο Ερντογάν, ο Ισίκ Αϊντεμίρ βλέπει να ισοπεδώνεται ακόμα και η αρχιτεκτονική ταυτότητα της Κωνσταντινούπολης. «Η Πόλη ήταν μείγμα του ελληνικού, ρωμαϊκού, βυζαντινού και οθωμανικού πολιτισμού. Ο πρωθυπουργός θέλει να εξαφανίσει όλους τους πολιτισμούς, για να μεταμορφώσει την Κωνσταντινούπολη σε μια "καθαρή" οθωμανική πόλη. Ηδη έχει ξεκινήσει από την πλατεία Ταξίμ, σύμβολο της ευρωπαϊκής Τουρκίας, σχεδιασμένη από Γάλλο αρχιτέκτονα. Ο πρωθυπουργός στοχεύει να εξαφανίσει και την κεμαλική Τουρκία, αφού σχεδιάζει να ισοπεδώσει το Πολιτιστικό Κέντρο Κεμάλ Ατατούρκ επί της πλατείας Ταξίμ».

«Το πρόβλημα δεν είναι το πάρκο Γκεζί», υπογραμμίζει. «Το πρόβλημα που αποκαλύφθηκε με τρόπο εκκωφαντικό είναι βαθύτερο. Πρόκειται για τη σύγκρουση μεταξύ του ισλαμικού κομματιού της τουρκικής κοινωνίας και του μοντέρνου κεμαλικού. Αρχικά οι διαμαρτυρόμενοι δεν είχαν πολιτική συνείδηση. Βγήκαν να διαμαρτυρηθούν που ένας πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της πόλης θα γίνει τσιμέντο. Σήμερα αυτό έχει αλλάξει».
 
- Μπορούμε να μιλάμε για κοινωνική επανάσταση;
«Τι συνέβη σήμερα; Οι μοντέρνες, προοδευτικές δυνάμεις της χώρας έδειξαν ότι έχουν άποψη διαφορετική από αυτήν του πρωθυπουργού, μέσω της διαμαρτυρίας τους. Πρέπει να περιμένουν την τελική απόφαση του ΑΚΡ. Είναι ένα συντηρητικό κόμμα, αλλά δεν σκέπτονται όλα τα μέλη του όπως ο Ερντογάν. Ακόμα ελπίζω».
 
- Το καλό σενάριο ποιο είναι;
«Να ζήσουμε ειρηνικά ισλαμιστές και κεμαλιστές. Με ανοχή ο ένας για τον άλλο. Οπως συμβαίνει στη Γαλλία και στην Αγγλία. Συνέβαινε τόσα χρόνια και στην Τουρκία».
 
- Το κακό σενάριο;
«Να γίνουμε ισλαμική δημοκρατία, έχοντας προηγηθεί εμφύλιος πόλεμος. Οι γυναίκες μας θα γυρίσουν στη μαντίλα!»