18 Ιουνίου 2013

Το ρήγμα στην τουρκική κοινωνία παραμένει βαθύ

http://e-afipnisi.gr/img/254d832c83ccdb2c33eab65a4fd196fftourkia-rigma.jpg500.jpg
Η βίαιη εκκαθάριση του Πάρκου Gezi και της Πλατείας Taksim και η διοργάνωση ογκωδών συγκεντρώσεων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, με ομιλητή τον Tayyip Erdogan, το Σαββατοκύριακο έδωσε την εντύπωση ότι η τουρκική κυβέρνηση ανακτά την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ωστόσο, κάθε άλλο παρά έχει καταφέρει να αφήσει πίσω της τον κύκλο αναταραχής που άνοιξε στο Πάρκο Gezi, όπως δείχνουν οι πολυάριθμες συγκρούσεις με μικρότερες ομάδες διαδηλωτών ανά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, η διαδήλωση περίπου 10.000 ατόμων στην Σμύρνη και η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα απεργία που έχουν κηρύξει η Συνομοσπονδία Εργαζομένων του Δημοσίου (KESK), η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων (DİSK), η Ένωση Ιατρών (TTB) και Οδοντιάτρων (TDHB) καθώς και τα Επιμελητήρια Αρχιτεκτόινων και Μηχανικών (TMMOB).

Το ρήγμα που έχει ανοίξει στην τουρκική κοινωνία αποτυπώνει πανεθνική έρευνα του κέντρου κοινωνικών ερευνών MetroPOLL σύμφωνα με την οποία το 49,9% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση οδεύει προς ένα αυταρχικό και καταπιεστικό στυλ εξουσίας (έναντι 36% όσων πιστεύουν αντίθετα ότι κινείται προς τον περαιτέρω εκδημοκρατισμό), το 54,4% κρίνει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επέμβει στον τρόπο ζωής των πολιτών, το 53,3% θεωρεί ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν είναι ελεύθερα και το 46,7% φοβάται να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις.

Ως προς την παράταση και κλιμάκωση της αναταραχής, το 20,1% επιρρίπτει την ευθύνη στην κυβέρνηση, το 16,9% στον πρωθυπουργό προσωπικά, το 9,5% στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Kemal Kılıçdaroğlu, το 3,2% σε ξένες δυνάμεις, το 1,8% σε προβοκάτορες; μεταξύ των διαδηλωτών και μόνο το 0,6% στα social media.

Το 62,9% των ερωτηθέντων επιθυμεί να παραμείνει άθικτο το Πάρκο Gezi (συμπεριλαμβανομένου του 41% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος), ενώ το 49,6% κρίνει εμπρηστική τη στάση του Tayyip Erdogan.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον “έλεγχο του μηνύματος”, ωστόσο η τουρκική κοινωνία εμφανίζεται εξαιρετικά αμφίθυμη απέναντι στο καινοφανές κύμα διαμαρτυρίας, με το 44,4% να δικαιολογεί την αντίδραση των διαδηλωτών και το 45,5% να υποστηρίζει την αντίθετη άποψη. Πάντως το 51,2% ζητά την παραίτηση των υπευθύνων για την αστυνομική βία, το 62,1% θεωρεί ότι η κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ δεν ήταν ισόρροπη, ενώ το 51,7% δηλώνει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα επηρεάσουν τις εκλογικές του επιλογές. Η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος υποχωρεί κατά 11 μονάδες και του πρωθυπουργού κατά 7 μονάδες, ενώ το 41,7% δηλώνει ότι η Τουρκία έχει ;ανάγκη από έναν νέο πολιτικό κόμμα. Η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται στο 35,3% για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, στο 22,7% για το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, στο 14,5% για το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης και στο 6,2 για το φιλοκουρδικό κόμμα.

Μόνο το 30,9% συμφωνεί με τη μετατροπή του πολιτεύματος σε προεδρικό (έναντι 35,2% τον Απρίλιο), ενώ το 59,8% απορρίπτει το ενδεχόμενο συνταγματικής αναθεώρησης με συνεργασία μόνο το κυβερνώντος και του φιλοκουρδικού κόμματος. Ο πρόεδρος Gul αναδεικνύεται δημοφιλέστερος πολιτικός με 72,5% (έναντι 53,5% για τον Erdogan)
http://www.capital.gr/