19 Ιουνίου 2013

Οι φιλικές σχέσεις Κύπρου – Γαλλίας δεν συνιστούν συμμαχία

http://www.defence-point.gr/news/wp-content/uploads/2013/06/Le-Drian_Fotio_France_Cyprus.jpg
«Η Κύπρος επενδύει στις σχέσεις της με τη Γαλλία» και «οι πρόσφατες συνομιλίες που είχε στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν τους άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μας», σημειώνει ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο άρθρο του του περασμένου Σαββάτου (15 Ιουνίου 2013), το οποίο στεγάζει κάτω από τον τίτλο «Η Συμμαχία με τη Γαλλία». Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισκέπτεται τη γαλλική πρωτεύουσα, συνομιλεί για μια περίπου ώρα με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, αναφέρονται στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας υφίσταται (μια) συμμαχία.
Η συμμαχία, όμως, είναι μεγάλη κουβέντα. Ο όρος συμμαχία έχει ένα πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο, και ένα ιδιαίτερο βάρος. Σύμφωνα με το Λεξικό Μπαμπινιώτη συμμαχία είναι «η συμφωνία μεταξύ δύο ή περισσοτέρων πλευρών, λ.χ. κρατών, προκειμένου από κοινού, με κοινό συντονισμό και ενωμένες δυνάμεις, να αντιμετωπίσουν έναν εχθρό, μια απειλή κλπ». Μια συμμαχία μεταξύ κρατών συνάπτεται «για την επίτευξη ή την επιδίωξη κοινών στρατιωτικοπολιτικών στόχων, για την υπεράσπιση κοινών συμφέροντων». Να καλλιεργούμε, λοιπόν, τις σχέσεις μας με τις άλλες χώρες, όπως είναι η Γαλλία, η οποία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ίδια οικογένεια στην οποία ανήκουμε κι εμείς, αλλά να μην υπερβάλλουμε. Συμμαχία, με την πραγματική σημασία της λέξης, μεταξύ της Κύπρου και της Γαλλίας δεν υπάρχει και δεν πρόκειται, κατά τη γνώμη μου να υπάρξει. Όχι γιατί έχω τίποτα εναντίον των συμμαχιών, αλλά διότι συμμαχίες δεν συνάπτονται μεταξύ των κρατών χωρίς να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος στόχος, που μπορεί να είναι πολιτικός, στρατιωτικός ή η εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων.

 Το ίδιο ισχύει και με τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και στο παρελθόν με τη Σοβιετική Ένωση. Οι σχέσεις αυτές δεν κατέληγαν ποτέ σ' αυτό που ονομάζεται συμμαχία και προϋποθέτει την επιδίωξη κοινών στρατιωτικοπολιτικών στόχων, παρά τον μύθο που καλλιεργήθηκε για την παντός καιρού φύλη και σύμμαχο Ρωσία. Και για να καταλήξω με ένα πιο εύθυμο τόνο θα θυμίσω αυτά, τα τόσο γραφικά, που είπε κάποτε ο τέως Πρόεδρος μας Δημήτρης Χριστόφιας μετά από ένα γεύμα εργασίας που είχε με τον τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί το 2009 στο Παρίσι. «Η Γαλλία, από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο λεπτό της ημέρας, των μηνών και των χρόνων θα είναι δίπλα στην Κύπρο μέχρι να δικαιωθεί στη σωστή βάση, υπερασπιζόμενη αρχές». Ξεχωρίζω το «στη σωστή βάση». Διότι, να δικαιωθεί η Κύπρος, πολύ καλά, αλλά στη σωστή βάση... και όχι και οποιαδήποτε άλλη βάση...
http://alithia.com.cy/