19 Ιουνίου 2013

Ακυρώνουν συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους οι Τούρκοι

http://alithia.com.cy/media/k2/items/cache/3b89c1728654cffc825f16ed02d481b5_M.jpg
Αμήχανοι και ενοχλημένοι από τη στάση των Ευρωπαίων, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ακυρώνουν προγραμματισμένες συναντήσεις με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, γράφει η Τζουμχουριέτ. Η προγραμματισμένη συνάντηση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Άγκυρα ακυρώθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν και τον Υπουργό για θέματα ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, όπως ανακοίνωσε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Έλμαρ Μπροκ.Η συνάντηση των Τούρκων αξιωματούχων με τα μέλη της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε προγραμματιστεί για την τρέχουσα βδομάδα στην Άγκυρα, προκειμένου οι δύο πλευρές να συζητήσουν την εξέλιξη της διαδικασίας για την ειρήνη.Όχι μόνο οι δύο Υπουργοί, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ αρνήθηκαν επίσης να συναντηθούν με την αντιπροσωπεία, προσθέτει η εφημερίδα.

Στο μεταξύ, ακυρώθηκε και η προγραμματισμένη συνάντηση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της τουρκικής Βουλής στις Βρυξέλλες. Η τουρκική κοινοβουλευτική Επιτροπή, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο των συναντήσεών της στην Ολλανδία, ακύρωσε όλες τις συναντήσεις της στο Βέλγιο, που θα ξεκινούσαν αύριο. Η Μιλλιέτ γράφει ότι ενδέχεται να ακυρωθεί και η συνεδρίαση της κοινής κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, που είχε οριστεί για τις 27 και 28 Ιουνίου.
Για «ψυχροπολεμικές» εντάσεις ΑΚΡ και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου γράφει η Τζουμχουριέτ. Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις που αποξενώνουν την Τουρκία και την ΕΕ θα περιοριστούν μόνο σε πολιτικό επίπεδο, γράφει ο Γιαλτσίν Ντογάν της Χουριέτ.
Συνεχίζει να απορρίπτει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου ο Ερντογάν
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επανήλθε στις βολές κατά του τελευταίου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα του και σε ομιλία του ανέφερε: «Βλέπετε το ψήφισμα που υιοθέτησε το Κοινοβούλιο; Αυτοί τα έχουν χάσει! Δεν υπάρχει ειλικρίνεια, ούτε πίστη εκεί». Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν δικαιούται να υιοθετεί τέτοια ψηφίσματα. «Έχετε περάσει μια αίσθηση εναντίον των Δυνάμεων Ασφαλείας που παρενέβη για να εμποδίσει τις αντιδημοκρατικές διαδηλώσεις. Δεν έχετε κανένα σεβασμό στη δημοκρατία. Δεν είστε δημοκράτες. Τάσσομαι εναντίον όλων όσοι υπερασπίζονται όσους βάζουν στόχο τις ελευθερίες μου. Δεν αναγνωρίζω το ψήφισμα» επανέλαβε ο Ερντογάν.
Για άδικο ψήφισμα που αφορά τον τρόπο που η Τουρκία αντιμετώπισε τις διαδηλώσεις για το πάρκο Γκεζί, μίλησε σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ. Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου δεν είναι δίκαιο και γι' αυτό δεν μπορεί να γίνει σεβαστό από την Τουρκία, πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, ομάδα βουλευτών του Αζερμπαϊτζάν καταδίκασε ως προκατειλημμένο και μη αντικειμενικό το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους χειρισμούς της τουρκικής κυβέρνησης στη διάρκεια των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί. Δυστυχώς, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνονται από τρίτους και καθοδηγούνται υπό την πίεση ομάδων συμφερόντων, δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ceyhun Osmanli, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Today's Zaman. «Αυτή η στάση οφείλεται στην ανάδειξη της Τουρκίας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή, εξέλιξη που ανησυχεί τα μονοπώλια ενέργειας της Ευρώπης».
http://alithia.com.cy/