Τι σχέση μπορεί να έχει η επίδειξη δύναμης του προέδρου Ρέηγκαν
απέναντι στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας το 1981 με τις ενέργειες
της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της ΕΡΤ; Θεωρητικά καμία. Πρακτικά,
όμως, υπάρχει τουλάχιστον μία ομοιότητα.Τι σχέση μπορεί να έχει ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς στο ζήτημα της ΕΡΤ με τον τρόπο που αντιμετώπισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέηγκαν το συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας τον Αύγουστο του 1981;Κάποιος θα μπορούσε να απαντήσει θεωρητικά καμία.Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με δύο τελείως
διαφορετικές χώρες, σε δύο διαφορετικές εποχές και σε δύο διαφορετικούς
κλάδους.
Όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που συνδέουν τα δύο περιστατικά, παρότι τα χωρίζουν δεκαετίες.Ορισμένα από αυτά είναι ο ισχυρός συμβολισμός και το μήνυμα αποφασιστικότητας και πυγμής που στέλνουν οι κινήσεις των δύο κυβερνήσεων στα εργατικά συνδικάτα.
Για πολλούς παρατηρητές όπως ο Άλαν Γκρίνσπαν, μετέπειτα πρόεδρος της Fed, η κίνηση του προέδρου Ρέηγκαν να διαλύσει ουσιαστικά το συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας (PATCO) ήταν το σημαντικότερο γεγονός του πρώτου έτους και πιθανόν ολόκληρης της θητείας του.
Ο πρόεδρος Ρέηγκαν είχε δώσει 48ωρη προθεσμία στους ελεγκτές, που είχαν κηρύξει απεργία, ζητώντας μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών, να επιστρέψουν στις θέσεις τους μετά την κήρυξη της απεργίας.
Όμως, οι περισσότεροι δεν το έπραξαν και στις 5 Αυγούστου 1981, δηλαδή κάπου 7 μήνες αφότου ανέλαβε τα ηνία των ΗΠΑ, ο Ρέηγκαν απέλυσε τους 11.345 από τους 13.000, θεωρώντας ότι έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πτήσεων και την εθνική ασφάλεια.
Ο ίδιος φέρεται να είχε δηλώσει ότι ήταν ο μεγαλύτερος φίλος των συνδικάτων, όντας διατελέσας πρόεδρος του συλλόγου των ηθοποιών τις προηγούμενες δεκαετίες, όμως δεν δίστασε να κονιορτοποιήσει το συνδικάτο των ελεγκτών, θεωρώντας πως είχε ξεπεράσει τα όρια.
Σημειωτέον ότι το συνδικάτο PΑΤCO είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Ρέηγκαν για την προεδρία των ΗΠΑ με το ρεπουμπλικανικό κόμμα το 1980.
Η σύνθλιψη του πανίσχυρου συνδικάτου των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας κατάφερε ισχυρό πλήγμα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα των ΗΠΑ (AFL-CIO), που ποτέ δεν ξαναέγινε αυτό που ήταν πριν.
Αναμφισβήτητα, υπάρχουν μεγάλες διαφορές στα γεγονότα που έλαβαν χώραν το καλοκαίρι του 1981 στις ΗΠΑ κι σε αυτά που συμβαίνουν το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα.
Όμως, η κατάσταση δεν θα είναι όπως πριν αν η κυβέρνηση Σαμαρά επιβάλει τη γραμμή της στο θέμα της ΕΡΤ.
Προφανώς, η κυβέρνηση θέλει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην τρόικα, απολύοντας 2.000 άτομα στο δημόσιο πριν από το τέλος Ιουνίου, για να συνεχίσει η χώρα να παίρνει τις δόσεις της.
Όμως, το κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση 2.600 εργαζομένων θα στείλει ισχυρό μήνυμα σε άλλα συνδικάτα του δημόσιου τομέα ότι η κατάσταση δεν είναι όπως πριν.
Υπό αυτήν την έννοια, τα γεγονότα του καλοκαιριού του 1981 στις ΗΠΑ και τα φετινά στην Ελλάδα δεν είναι τελείως ασύνδετα.
Dr. Money