28 Ιουνίου 2013

Γυρίζει την πλάτη ο Μπαγίς

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

  • Δεν θα συμμετάσχει στη Μεικτή Τουρκίας - Ε.Ε. 
  • Οι Τούρκοι υποβαθμίζουν τις εργασίες της Συνόδου και στέλνουν τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο, καθότι ενοχλημένοι από την Ευρωβουλή
Μπορεί μεν από τη μια οι Τούρκοι να θέλουν να ρίχνουν στα μαλακά το πάγωμα των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών για άλλους τέσσερις μήνες, όμως, από την άλλη, αποκαλύπτουν και την ενόχλησή τους αφού, ο επικεφαλής των τουρκικών ενταξιακών διαδικασιών, Εγκεμέν Μπαγίς, αρνήθηκε στην ουσία να παραστεί στις εργασίες της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - Ε.Ε. (JPC).
Ο κ. Μπαγίς προέβαλε το πρόσχημα ότι δεν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο όταν, δηλαδή, θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες της "JPC", καθότι η Διακυβερνητική, που ήταν προγραμματισμένη να συγκληθεί για χθες προκειμένου να ανοίξει το κεφάλαιο 22, αναβλήθηκε μετά την προχθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Στα μαλακά
Με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, το κεφάλαιο 22 για την περιφερειακή πολιτική, το οποίο ήταν να ανοίξει χθες, θα είναι δυνατό να ανοίξει μετά την ετήσια έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που θα δοθεί στη δημοσιότητα περί τον Οκτώβριο. Η απόφαση αυτή εξεδόθη μετά το γερμανικό βέτο επί του ανοίγματος του κεφαλαίου 22, ένα βέτο, το οποίο μετατράπηκε σε κοινή συμφωνία των 27. Οι Τούρκοι θέλησαν σε πρώτη φάση να ρίξουν την απόφαση στα μαλακά, για να μην εμφανιστεί εσωτερικά ως ήττα του Ερντογάν και της πολιτικής του από τη μια και νίκη των διαδηλωτών από την άλλη. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα είχε ματαιωθεί επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπίας της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Τουρκία, διότι η τουρκική πλευρά έθετε ως όρο την εκ των προτέρων δέσμευση για έκδοση κοινής θέσης για το άνοιγμα των κεφαλαίων 23 και 24 για τη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Υποβάθμιση
Πάντως, τον κ. Μπαγίς θα αντικαταστήσει στην JPC ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στις Βρυξέλλες Σελίμ Κουνελάρμπ. Η κίνηση αυτή υποδηλοί τη σαφή πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης να υποβαθμίσει τη σημασία της JPC και των σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την τουρκική Κυβέρνηση. Και, προφανώς, αυτή είναι μια διπλωματική απάντηση της τουρκικής κυβέρνησης προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο απέρριψε στο πρόσφατο ψήφισμά του, που εξέδωσε την περασμένη Πέμπτη, τις τροπολογίες Σοσιαλιστών και Πρασίνων.