14 Ιουνίου 2013

«Μπάζει νερά» το τουρκικό κεφάλαιο Δεύτερες σκέψεις από Βερολίνο για άνοιγμα της «Περιφερειακής Πολιτικής»

Δεύτερες σκέψεις από Βερολίνο για άνοιγμα της «Περιφερειακής Πολιτικής»Λευκωσία: Δεύτερες σκέψεις για το άνοιγμα του κεφαλαίου «Περιφερειακή Πολιτική» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», το Βερολίνο, το οποίο φέρεται να έχει διαμηνύσει ήδη στην Ιρλανδική Προεδρία «να μη βιάζεται», διασυνδέοντας προφανώς το όλο θέμα με τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν στο «μέτωπο» των διαδηλώσεων.



Η γερμανική κίνηση, ενδέχεται να οδηγήσει σε ανατροπή των σχεδιασμών της Κομισιόν, η οποία εισηγείται το άνοιγμα του εν λόγω διαπραγματευτικού κεφαλαίου, ανεξαρτήτως της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς του καθεστώτος Ερντογάν. Αλλά και των σχεδιασμών της Ιρλανδικής Προεδρίας, η οποία έχει ήδη τοποθετήσει στην ατζέντα, τη σύγκληση «Διακυβερνητικής Διάσκεψης» στις 26 Ιουνίου, για άνοιγμα της «Περιφερειακής Πολιτικής», του πρώτου τουρκικού κεφαλαίου, μετά από απραξία τριών χρόνων.
Συναφείς πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Βρετανία και η γνωστή ομάδα κρατών που στηρίζουν εν λευκώ την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έχουν ενεργοποιηθεί προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το Βερολίνο «δεν θα χαλάσει» την προσπάθεια επανεκκίνησης της αμαξοστοιχίας που οδηγεί την Τουρκία στην Ευρώπη. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, παρεμβάσεις έχουν ήδη εκδηλωθεί, με τους υποστηρικτές της Άγκυρας να κινδυνολογούν ότι «εάν το κεφάλαιο δεν ανοίξει, τότε θα δημιουργηθεί κίνδυνος αποκόλλησης της Τουρκίας από την Ε.Ε.», κάτι που όπως υποστηρίζουν δεν εξυπηρετεί τον κοινό στόχο για εξευρωπαϊσμό και πλήρη εκδημοκρατισμό της υποψήφιας χώρας.
Αυτή η θεώρηση αντανακλάται εν πολλοίς και στην τοποθέτηση του εκπρόσωπου της Κομισιόν Ζαν Κριστόφ Φιλορί, ο οποίος μιλώντας ενώπιον της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε.-Τουρκίας, διατύπωσε τη θέση ότι το άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων θα οδηγήσει σε αναθέρμανση των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα αποτελέσει εργαλείο για ενίσχυση της προσπάθειας εξευρωπαϊσμού της υποψήφιας χώρας.
Το σκηνικό γύρω από το τουρκικό κεφάλαιο «Περιφερειακή Πολιτική» αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, καθώς στόχος των Βρυξελλών και του Δουβλίνου είναι το άνοιγμά του πριν από τις 30 Ιουνίου, χρονικό σημείο κατά το οποίο ολοκληρώνεται η «θητεία» της Ιρλανδικής Προεδρίας στο τιμόνι της Ε.Ε. Η Κομισιόν και το Λονδίνο δημιουργούν πάντως την εντύπωση ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να διασφαλίσουν ότι το τουρκικό κεφάλαιο θα ανοίξει, χωρίς να αποκλείονται και παρεμβάσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης