13 Ιουνίου 2013

Σκοτώνοντας τη ζωντανή ιστορία

http://www.newsbeast.gr/files/temp/8D2F3353FA66B0E2C34783F114D860C4.jpg
ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ αδιανόητο το γεγονός ότι υπάρχει κυβέρνηση που αποφασίζει να διαλύσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Στην Ελλάδα με τα τόσα προβλήματα, η Κυβέρνηση προσαρμοσμένη στην εφαρμογή των μνημονιακών της υποχρεώσεων για απολύσεις 2.000 εργαζομένων προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς να υπάρξει μια προσπάθεια εξυγίανσης του οργανισμού, η οποία προ καιρού ήταν αναγκαία. Η ΕΡΤ είχε φορτωθεί τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος. Προσλήψεις επί προσλήψεων, σπατάλες και αργόμισθους. Ήταν όντως καταφύγιο της κομματοκρατίας για να διοχετεύονται κομματοφρουροί. Μέχρι και πρόσφατα, τις τελευταίες ημέρες γίνονταν προσλήψεις.

Έπρεπε να αλλάξουν πολλά. Οι εξαγγελίες για αλλαγές και εξυγίανση της ΕΡΤ χρονολογούνται. Μοιάζει με το παραμύθι των εδώ για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Αντί, όμως, η κυβέρνηση της Ελλάδος να προχωρήσει και να κάνει τομές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, κατέβασε τους πομπούς και σίγησε τη φωνή της. Η προχειρότητα και η επιδερμική τακτική που υιοθετήθηκε και στην προκειμένη περίπτωση, επιβεβαιώνεται και από την πολιτική κρίση που ξέσπασε. Η χώρα ενδέχεται να εισέλθει σε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Ενδέχεται να διεξαχθούν μια ή και περισσότερες εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης. Τον λογαριασμό αυτό ποιος θα τον πληρώσει; Και το πισωγύρισμα της χώρας ποιος θα το εισπράξει; Και ποιος εγγυάται πως η νέα ΕΡΤ δεν θα κληρονομήσει τις λογικές της παλιάς και οι διορισμοί δεν θα γίνονται όπως πάντα; Με βάση, δηλαδή, τα κομματικά κριτήρια και τις κουμπαριές.

Δεν υπήρξε από κανέναν όσους προώθησαν και επέβαλαν το κλείσιμο αλλά και αυτούς που χύνουν τώρα κροκοδείλια δάκρυα για τον… χαμό της ΕΡΤ, καμία διάθεση αυτοκριτικής. Καμία απολογία για το γεγονός ότι χρησιμοποίησαν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση για τα κομματικά και προσωπικά τους παιχνίδια.

Στην ΕΡΤ έπρεπε να αλλάξουν πολλά. Όμως, με το κριτήριο του τηλεθεατή, οφείλω να αναφέρω πως στην Ελλάδα, η δημόσια ραδιοτηλεόραση παρήγαγε έργο. Το αποτέλεσμα φαινόταν και από  ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ αλλά και την παραγωγή και προβολή της τέχνης. Σημαντικό και χρήσιμο, επίσης, το ιστορικό αρχείο της. Όλα αυτά δεν μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει και αποτελούν την επιβεβαίωση για τον ρόλο και την αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Δυστυχώς, όταν στην πολιτική επικρατεί η αριθμητική, οι λογιστικές προσθέσεις και αφαιρέσεις, χάνεται το παιχνίδι. Στην Ελλάδα έχουν, φαίνεται, τυφλωθεί από τις τροϊκανές συνταγές και τα διατάγματα των Βρυξελλών και παραδόθηκαν στις υποδείξεις τους.

Σημ: Φοιτητές στήναμε το αφτί μας το βράδυ δίπλα στο ραδιόφωνο για να ακούσουμε το δελτίο ειδήσεων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Τα νέα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το σήμα με τον αυλό ήταν σαν το προσκλητήριο για αναφορά…