25 Μαΐου 2013

Ζώνη Ελευθέρου Εμπορίου ΗΠΑ- ΕΕ: Ευκαιρίες και προκλήσεις oμιλία του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ στην Ουάσιγκτον

Η Ευρώπη είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι ήταν πριν από δύο χρόνια, όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, εκτίμησε ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας και Υπουργός Οικονομίας και Τεχνολογίας, Φίλιπ Ρέσλερ, κατά την διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ.Ο κ. Ρέσλερ τόνισε ότι στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη και επεσήμανε ότι η προσέγγιση της Γερμανίας είναι να «μην υπάρξουν μεγαλύτερα χρέη, αλλά μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη».
Όπως είπε, μετά από τις συναντήσεις που είχε με τον επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι και τον Σύμβουλο του Λευκού Οίκου για διεθνή οικονομικά θέματα, Μάικλ Φρόμαν, «οι αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από αυτή που εφαρμόζει η Γερμανία». Παρόλα αυτά, ο Φίλιπ Ρέσλερ, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται και τα θετικά αποτελέσματα των μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στην Ιρλανδία και την Ισπανία.

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο «Brookings» εδώ στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ρέσλερ αναφέρθηκε στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις από την εφαρμογή της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου που εξετάζεται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Όπως είπε, οι σχετικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών αναμένεται να ξεκινήσουν τον ερχόμενο μήνα, πιθανότατα κάποια στιγμή παράλληλα με την Σύνοδο των G8 που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Ιουνίου στη Βόρεια Ιρλανδία.

Ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι είναι επιθυμία όλων των εμπλεκόμενων να υπάρξει σύντομα ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς όλες οι πλευρές κατανοούν τα οφέλη και την χρησιμότητα από την εφαρμογή της. «Πιστεύουμε» είπε ο κ. Ρέσλερ «ότι σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια και με τους καταλλήλους ανθρώπους μπορούμε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα», ενώ ανέφερε συγκεκριμένα ότι «επιθυμία του αμερικανού Προέδρου είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της συμφωνίας κατά την διάρκεια της δεύτερης προεδρικής του θητείας».

Σύμφωνα με αναλυτές τα επίμαχα σημεία των διαπραγματεύσεων θα είναι, μεταξύ άλλων, οι τομείς των γενετικά μεταλλαγμένων προϊόντων, το κρέας από ζώα που εκτρέφονται με ορμόνες, θέματα κατοχύρωσης πνευματικών δικαιωμάτων και μονοπωλιακές πρακτικές σε ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες που εφαρμόζονται σήμερα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ο Φίλιπ Ρέσλερ ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές κυρίως στις περιβαλλοντικές και υγειονομικές προδιαγραφές, αλλά ο στόχος των διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιούνιο, θα είναι ακριβώς αυτό, να βρεθούν δηλαδή τα κοινά σημεία πάνω στα οποία θα στηριχθεί η επίτευξη της συμφωνίας.  Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «Τρώω κοτόπουλο και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Οι προδιαγραφές για την παραγωγή του είναι διαφορετικές, αλλά εγώ σε καμία περίπτωση δεν αισθάνομαι ότι κινδυνεύω. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να προσαρμόσουμε τις απαιτήσεις μας και οι δύο».

Ο κ. Ρέσλερ επεσήμανε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να είναι ανοικτές και να ακουστούν οι απόψεις όλων των κοινωνικών φορέων. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος» τόνισε αναφερόμενος στην Εμπορική Συμφωνία Κατά της Παραποίησης γνωστή και ως (ACTA), η οποία, όπως είπε, ολοκληρώθηκε κεκλεισμένων των θυρών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση των πολιτών, όταν ανακοινώθηκε επισήμως και τελικά καταψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τέλος, ο γερμανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Τουρκίας να συμμετέχει στη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Την επιθυμία αυτή την διατύπωσε και εδώ στις ΗΠΑ ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψη του και νομίζω ότι η απάντηση που πήρε ήταν αρνητική». Όσον αφορά την θέση της Ευρώπης στο συγκεκριμένο θέμα ο κ. Ρέσλερ τόνισε ότι «είναι μια απόφαση που θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωκοινοβούλιο και όχι από την Γερμανία».

Την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 460 ψήφους υπέρ, έναντι 105, ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων για την Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Ωστόσο, η απόφαση αυτή περιλαμβάνει την εξαίρεση από τις διαπραγματεύσεις οπτικοακουστικών υπηρεσιών, μετά από αίτημα της Γαλλίας.
http://gr.voanews.com