25 Μαΐου 2013

Economist: Ξένο χρήμα επιστρέφει στην Ελλάδα

Economist: Ξένο χρήμα επιστρέφει στην Ελλάδα για τις τράπεζες- Το στοίχημα Μετά από τρία χρόνια οι ξένοι επενδυτές ξαναβλέπουν Ελλάδα, λέει ο Economist. Στόχος η συμμετοχή στις ανακεφαλαιοποιήσεις. Το στοίχημα που αναλαμβάνουν οι επενδυτές και τα ρίσκα. Για τρία χρόνια το ξένο χρήμα έφευγε από την Ελλάδα. Τώρα το κύμα γυρίζει, γράφει ο Economist. Αυτήν την εβδομάδα, σημειώνει, στελέχη της Alpha Bank ήταν στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη για να συγκεντρώσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Το roadshow είναι μέρος μιας μεγαλύτερης επιχείρησης: της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.


To περιοδικό περιγράφει αυτήν τη διαδικασία. Σημειώνει ότι η Eurobank ήδη εντάχθηκε στο ΤΧΣ, η Πειραιώς έχει φτάσει το 10%, ενώ η ETE προσπαθεί επίσης να πετύχει τον στόχο να παραμείνει ιδιωτική.

Η Alpha προηγείται στο κυνήγι των ιδιωτικών κεφαλαίων. Ένα γκρουπ διεθνών τραπεζών με επικεφαλής την JPMorgan έχει εγγυηθεί την αύξηση των 457 εκατ. ευρώ. Το περιοδικό κάνει αναφορά στα warrants που δίνουν το δικαίωμα αγοράς στο μέλλον των μετοχών του ΤΧΣ και σημειώνει ότι αυτό αποτελεί δέλεαρ για τους επενδυτές, όπως προκύπτει και από το ενδιαφέρον που κατέγραψαν στελέχη της Alpha Bank.

Για μακροπρόθεσμους επενδυτές, το τραπεζικό σύστημα που θα προκύψει από την ανακεφαλαιοποίηση έχει τα πλεονεκτήματά του: θα είναι πολύ πιο συγκεντρωμένο απ’ ό,τι πριν από την κρίση. Τότε οι τέσσερις τράπεζες είχαν το 70% της αγοράς και ανταγωνισμό από ξένες θυγατρικές. Οι τελευταίες όμως έφυγαν και οι τέσσερις θα έχουν μερίδιο 95%.

Ακόμα και έτσι, όμως, οι επενδύσεις δεν είναι για… καρδιακούς. Ένας λόγος είναι το πολιτικό ρίσκο. Αν τους δοθεί μισή ευκαιρία, οι πολιτικοί θα εμπλακούν στα τραπεζικά θέματα. Πολλά εξαρτώνται από το εάν το ΤΧΣ θα καταφέρει να πουλήσει τις συμμετοχές του στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Το βασικό ρίσκο όμως είναι μήπως τελικά οι κεφαλαιακές απώλειες από επισφάλειες είναι μεγαλύτερες απ’ ό,τι έχει εκτιμηθεί. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση είναι αρκετά ώστε να αντιμετωπιστεί αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 40% του συνόλου. Σήμερα βρίσκονται στο 29,5%.
Οι επενδυτές παίρνουν ένα στοίχημα μέσω των τραπεζών για την οικονομική ανάκαμψη. Παρότι η επιστροφή σε ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια δείχνει περισσότερο πιθανή, μπορεί να καθυστερήσει. Η ανακεφαλαιοποίηση από μόνη της πάντως θα συνεισφέρει στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, καταλήγει το περιοδικό.
http://www.euro2day.gr