Αντιμέτωπη με το «νέο πρόσωπο της
τρομοκρατίας» -τη δράση του «μοναχικού λύκου»- βρίσκεται, μετά τις ΗΠΑ
και η Βρετανία με την πολιτική της ηγεσία να δηλώνει ότι η πρωτοφανής
και αποτρόπαια δολοφονία στρατιώτη έξω από στρατόπεδο στο νοτιανατολικό
Λονδίνο από δύο Βρετανούς μουσουλμάνους με καταγωγή από τη Νιγηρία «δεν
θα διχάσει τους Βρετανούς και δεν θα κάμψει τον αγώνα της χώρας για την
αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».
Η σφαγή του 25χρονου στρατιώτη Λι Ρίγκμπι, που δεν φορούσε τη στολή του αλλά ένα μπλουζάκι της οργάνωσης «Help for Heroes» (για τους Βρετανούς βετεράνους), «είναι βγαλμένη από εγχειρίδιο της Αλ Κάιντα, που καλεί τους μουσουλμάνους σε επιθέσεις νέου τύπου για να σκορπίσουν τρόμο στους δρόμους των πόλεων» υποστηρίζουν ειδικοί στην τρομοκρατία.
Και ενώ οι Βρετανοί επιχειρούν άλλη μία φορά να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς ζωής, καθώς πιστεύουν ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για «να νικούν την τρομοκρατία», 1.200 επιπλέον αστυνομικοί αναπτύσσονται στη βρετανική πρωτεύουσα καθώς αυξάνονται οι φόβοι για αντίποινα ενάντιον μελών της μουσουλμανικής κοινότητας, οι ηγέτες της οποίας καταδίκασαν τη βάρβαρη πράξη υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει καμία σχέση με το Ισλάμ».
Εν τω μεταξύ πολλά ερωτήματα εγείρονται πάλι για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς φαίνεται ότι «οι δράστες τούς είχαν απασχολήσει στο πλαίσιο άλλων ερευνών» αλλά «δεν κρίθηκαν επικίνδυνοι».
«Προδοσία»
«Η πράξη δεν είναι μόνο μια επίθεση στη Βρετανία, αποτελεί προδοσία για το ίδιο το Ισλάμ και τις μουσουλμανικές κοινότητες που προσφέρουν πολλά στη χώρα» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ το βίντεο στο οποίο απεικονίζεται ένας από τους δράστες με αιματοβαμμένα χέρια να διατυπώνει απειλές στο όνομα του Αλλάχ, φωνάζοντας πως «θέλει να ξεκινήσουν πόλεμο στη Βρετανία», έκανε το γύρο του κόσμου.
Οι δύο δράστες νοσηλεύονται φρουρούμενοι, καθώς τραυματίστηκαν από πυρά αστυνομικών και μόνο τα στοιχεία του ενός έχουν δημοσιοποιηθεί. Ο 28χρονος Μάικλ Ολουμίντε Αντεμπολάτζο, γεννημένος στη Βρετανία σε χριστιανική οικογένεια με νιγηριανές ρίζες, ασπάστηκε το Ισλάμ όταν ήταν 15 χρόνων και είχε σχέσεις με την ακραία ισλαμιστική οργάνωση Αλ Μουχατζιρούν. Πρώην αρχηγός της οργάνωσης δήλωσε στον «Ιντιπέντεντ» ότι γνώρισε τον 28χρονο, που χρησιμοποιούσε το όνομα Μουτζαχίντ, σε συναντήσεις της Αλ Μουχατζιρούν στο Λονδίνο. Οι αρχές ερευνούν πιθανή σύνδεση του δεύτερου 22χρονου άνδρα με την ισλαμιστική οργάνωση Αλ Σαμπάμπ, στη Σομαλία.
Εφοδος
Στο πλαίσιο των ερευνών, οι αστυνομικές αρχές πραγματοποίησαν εφόδους στο σπίτι του Αντεμπολάτζο στο Γκρίνουιτς του Λονδίνου και σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή του Λίνκοσνιαρ. Κρατούνται και ανακρίνονται τουλάχιστον τέσσερα άτομα - ανάμεσά τους δυο γυναίκες, που όπως υποστηρίζεται «ανήκουν στον οικογενειακό κύκλο των δραστών». Οπως μεταδίδουν τα βρετανικά ΜΜΕ, γείτονες του Αντεμπολάτζο στο Γκρίνουιτς κατέθεσαν στην αστυνομία ότι για μεγάλο διάστημα «ισλαμικές προσευχές τους κρατούσαν ξύπνιους όλη νύχτα».
Σε παράλληλες εξελίξεις 250 υποστηρικτές του Συνδέσμου Αμυνας της Αγγλίας (EDL), ακροδεξιού κόμματος, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στο σημείο όπου έγινε η δολοφονία, επιθέσεις σε δύο τεμένη και συγκρούστηκαν με αστυνομικούς.
(Πηγές: BBC, www.telegraph.co.uk, www.independent.co.uk)