19 Μαΐου 2013

Ελάτε «απέναντι» για καρδιογράφημα

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSRcwTluul3tpe6uwVN5noIhyo7Z3SonqJ1NJiG4Swg-upB1HcTVg
Ελληνοτουρκική μάχη στο Ανατολικό Αιγαίο για τον έλεγχο του ιατρικού τουρισμού – Το Αδραμύττιο «πολιορκεί» τη Μυτιλήνη
Της Πεννυς Μπουλουτζα
Ελληνοτουρκική «σύρραξη», με έπαθλο τα σκήπτρα του ιατρικού τουρισμού, απειλείται στο Ανατολικό Αιγαίο. Ηδη οι πρώτες «επιθετικές» κινήσεις καταγράφηκαν στη Μυτιλήνη, όπου ιδιωτικό νοσοκομείο από το «απέναντι» Αδραμύττιο διαφημίζει στους κατοίκους του ελληνικού νησιού τις υπηρεσίες του. Οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου δεν περιορίστηκαν σε φυλλάδια και στο Διαδίκτυο, αλλά διοργάνωσαν ακόμα και δωρεάν εκδρομές προκειμένου οι κάτοικοι της Μυτιλήνης να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις... εγκαταστάσεις του ιδιωτικού νοσοκομείου και τις ομορφιές της περιοχής! Ομως η Χίος πέρασε στην αντεπίθεση προβάλλοντας μέσω τουριστικών πρακτορείων τη δυνατότητα οι επισκέπτες από την Τουρκία να απευθύνονται σε διαγνωστικά κέντρα και άλλες ιδιωτικές δομές υγείας του νησιού.

Οπως λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέτζας, η πρώτη «κρούση» από πλευράς του ιδιωτικού νοσοκομείου που βρίσκεται στο Αδραμύττιο της Μικράς Ασίας έγινε τα περασμένα Χριστούγεννα, όταν τη Μυτιλήνη επισκέφθηκαν υπεύθυνοι του τουρκικού νοσοκομείου για να ενημερώσουν σχετικά τον ιατρικό κόσμο. «Δεν δώσαμε και μεγάλη σημασία», ήταν η αντίδραση από την ελληνική πλευρά. Ομως πρόσφατα ενημερώθηκε ο σύλλογος ότι ετοιμάζεται γραφείο του ιδιωτικού θεραπευτηρίου στη Μυτιλήνη. Πριν από περίπου ένα μήνα διοργανώθηκε η πρώτη εκδρομή περιήγησης Eλλήνων στις εγκαταστάσεις του ιδιωτικού νοσοκομείου, με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τους Τούρκους. Στη δωρεάν εκδρομή περιλαμβανόταν και γεύμα. Συμμετείχαν 105 κάτοικοι της Λέσβου, κυρίως από περιέργεια. Λίγες ημέρες μετά διοργανώθηκε και δεύτερο γκρουπ, όπου οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι υπήρξε και ευθεία πρόταση από το νοσοκομείο για να υποβληθούν σε εξετάσεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου έχει ήδη ζητήσει νομική συμβουλή για το ζήτημα, «πατώντας» στο γεγονός ότι στην Ελλάδα απαγορεύεται η διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών, οπότε η λειτουργία του γραφείου-πρακτορείου του ιδιωτικού νοσοκομείου ενδέχεται να είναι παράνομη. Ο σύλλογος έχει κάνει επίσημη αναφορά στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας το οποίο εξετάζει την υπόθεση, ενώ στη νομική διερεύνηση του ζητήματος προχωρεί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο γραμματέας του ΠΙΣ Κώστας Αλεξανδρόπουλος, μιλώντας στην «Κ», εκτίμησε ότι με τις κινήσεις αυτές οι Τούρκοι επιχειρηματίες περιμένουν να δουν τις αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς. Εάν αυτές είναι χλιαρές, τότε θα θεωρηθεί ότι υπάρχει κενός χώρος τον οποίο και θα επιχειρήσουν να καλύψουν. Ο ίδιος κάνει λόγο και για καθυστερήσεις της ελληνικής Πολιτείας να προχωρήσει στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Αντίστροφη εικόνα
Πάντως στη Χίο η εικόνα είναι αντίστροφη. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, καρδιολόγος στο νοσοκομείο του νησιού Αθανάσιος Καρτάλης, τον τελευταίο χρόνο, ύστερα από ειδική ρύθμιση που έγινε με τη βίζα των Τούρκων πολιτών, έχουν αυξηθεί οι επισκέπτες στο νησί, κυρίως το Σαββατοκύριακο. «Κάνουμε προσπάθεια να υπάρχουν ανοιχτά διαγνωστικά κέντρα το Σαββατοκύριακο για να έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να απευθύνονται σε αυτά και παράλληλα τα ταξιδιωτικά πρακτορεία του νησιού που διοργανώνουν αυτές τις εκδρομές από την Τουρκία προβάλλουν τη δυνατότητα που υπάρχει για ιατρικό τουρισμό στο νησί».
Σημειώνεται ότι η Χίος, εκτός από τις δομές του ΕΣΥ, διαθέτει και ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, σε αντίθεση με τη Μυτιλήνη που δεν έχει ιδιωτικό νοσοκομείο και καλύπτει τις ανάγκες όλου του πληθυσμού και επισκεπτών με τις μονάδες του ΕΣΥ.

Τεράστιες ελλείψεις και στα Δωδεκάνησα
«Οι Τούρκοι επιχειρηματίες κάνουν τη δουλειά τους. Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς για να μην εκμεταλλεύονται τις δικές μας ελλείψεις και αδυναμίες», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου Παν. Προβέτζας. Οι μονάδες υγείας του Ανατολικού Αιγαίου, όπως και όλης της χώρας αντιμετωπίζουν ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά. Στη Μυτιλήνη οι ανάγκες αφορούν αγροτικούς γιατρούς, αλλά και ορισμένες ειδικότητες για το νοσοκομείο, όπως π.χ. αναισθησιολόγο και ουρολόγο. Για τη Ρόδο κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη πέντε επικουρικών γιατρών: τρεις για το νοσοκομείο -καρδιολόγος, νευρολόγος και ψυχίατρος- και δύο γενικοί γιατροί για τα μικρά νησιά, αφού το Καστελλόριζο και η Τήλος έχουν μείνει ακάλυπτα ιατρικώς και γίνεται προσπάθεια να εξυπηρετηθούν με εσωτερικές μετακινήσεις γιατρών από Κέντρα Υγείας.

Στη Χίο, χαρακτηρίζεται επιβεβλημένη η πρόσληψη επικουρικού νευρολόγου και νευροχειρουργού, καθώς και εντατικολόγου, με δεδομένη την παράδοση της νέας πτέρυγας που θα διαθέτει και ΜΕΘ (τώρα έχει μόνο ΜΑΦ). Η Χίος διαθέτει Super Puma για αεροδιακομιδές, ωστόσο για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει να στελεχωθεί με γιατρό-συνοδό ασθενών.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνονται περί τις 1.400 αεροδιακομιδές ασθενών, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων από νησιωτικές περιοχές. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια γίνεται χρήση -για διακομιδή ασθενών- και πλωτών μέσων. Το 2012 πραγματοποιήθηκαν 678 διακομιδές με πλωτά μέσα, εκ των οποίων 301 με σκάφος του λιμενικού και 377 με πλοία της γραμμή και ιδιωτικά μέσα.