19 Μαΐου 2013

Δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Κύπρου Αμυντικό τόξο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

http://img.protothema.gr/0246735EF6088A969FE8E705000BA447.jpg
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Πολίτης", σημειώνει πως «υπάρχει πολιτική βούληση και συναπόφαση να εργαστούμε από κοινού Κύπρος - Ελλάδα - Ισραήλ. Οι διαδοχικές επισκέψεις μου σε Ισραήλ και Ελλάδα έχουν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για την έναρξη ενός στρατηγικού διαλόγου σε διάφορους τομείς, όπως αυτός της ενεργειακής ασφάλειας, της έρευνας και της διάσωσης, των ασύμμετρων απειλών, της συνδρομής σε ανθρωπιστικές αποστολές, της ανταλλαγής τεχνογνωσίας κλπ». Επισημαίνει ακόμα ότι η αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα έχει περάσει σε άλλο στάδιο, ξεπερνώντας το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου της δεκαετίας του '90.


Όπως αναφέρει ο κ. Φωτίου, «η κυβέρνηση μας έχει θέσει ως προτεραιότητα την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων μας με την Ελλάδα και αυτή τη φιλοσοφία σήμερα κάνουμε πραγματικότητα και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Οι γεοπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και κατ’ επέκταση τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην περιοχή μας, μας οδηγούν στον επανασχεδιασμό της συνεργασίας μας με την Ελλάδα. Αυτό ήταν ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων μου και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και αυτούς τους σχεδιασμούς έχουμε αποφασίσει και προωθούμε». 

Τέλος, αποκαλύπτει ότι, παρά την οικονομική κρίση, η Κύπρος προχωρά σε εξοπλισμούς για σκοπούς προστασίας των εγκαταστάσεων στην ΑΟΖ.

«Μάλιστα, έχω ανακοινώσει την πρόθεση για προμήθεια ειδικού εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας για το νέο τμήμα των Ειδικών Δυνάμεων, τη Διακλαδική Δύναμη Ειδικών Επιχειρήσεων, η οποία πρόσφατα έχει συσταθεί μέσα στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης και εκσυγχρονισμού της Εθνικής Φρουράς. Επίσης, προτεραιότητα για εμάς αυτή τη στιγμή είναι το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τις δυνατότητες μας για να μπορούμε, κατά το δυνατό, να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, εξετάζουμε την προμήθεια δύο περιπολικών σκαφών ανοικτής θαλάσσης, καθώς επίσης και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων θαλάσσιας επιτήρησης».
http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=279553