Ανεξαρτήτως αυτού, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τις προοπτικές των ελληνοαζερικών σχέσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος συνοδευόταν από τον υφυπουργό κ. Δ. Κούρκουλα, είχε συναντήσεις με όλη την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία στο Μπακού. Παράλληλα, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι ξεκινά η προετοιμασία για τη σύγκληση ενός διμερούς ανωτάτου συμβουλίου συνεργασίας με τη συμμετοχή υπουργείων που καλύπτουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος.
Οι κκ. Αβραμόπουλος και Κούρκουλας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό Αρτούρ Ραζινταντέχ και τον υπουργό Εξωτερικών Ελμάρ Μαμαντιάροφ. Όπως ήταν αναμενόμενο, στις συζητήσεις κυριάρχησαν θέματα ενέργειας, καθώς η Αθήνα προωθεί τον Διαδρατικό Αγωγό (ΤΑΡ) για τη μεταφορά αερίου από το γιγαντιαίο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη. Ανταγωνιστικός του ΤΑΡ, ο οποίος εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και καταλήγει μέσω Αλβανίας στην Ιταλία, είναι ο Nabucco West που καταλήγει στην Αυστρία.
Ερωτηθείς από «Το Βήμα» για τις προοπτικές του αγωγού ΤΑΡ, ο αζέρος υπουργός Εξωτερικών κ. Μαμαντιάροφ απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, λόγω της κρισιμότητας της στιγμής και εν αναμονή των αποφάσεων της κοινοπραξίας. Ωστόσο, υπήρξε σαφέστατος λέγοντας ότι η διμερής ενεργειακή συνεργασία έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης, στο πλαίσιο των συνεχώς αναπτυσσόμενων σχέσεων Ελλάδος – Αζερμπαϊτζάν στον εμπορικό τομέα (ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε πέρυσι περίπου τέσσερις φορές). Παράλληλα, η κρατική εταιρεία Socar αναμένεται να καταθέσει δεσμευτική προσφορά για τον ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με τις σημερινές ενδείξεις, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των προσφορών είναι, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές, η 10η Μαϊου.
Οι βασικοί τομείς που κρίνονται ενδιαφέροντες για ανάπτυξη συνεργασίας είναι αυτοί του τουρισμού, της αγροτικής ανάπτυξης, του πολιτισμού. Ήδη, υπάρχει έτοιμη συμφωνία σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης που πιθανότατα θα συνυπογράψει ο αρμόδιος υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης σε μελλοντική επίσκεψή του στο Μπακού. Επιπλέον, οι Αζέροι ζήτησαν την ενεργό συνδρομή της Αθήνας για τη βελτίωση των σχέσεών τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Τέλος, διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν με έμφαση ότι οι αζέροι συνομιλητές τους επιθυμούν τη διεύρυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας με την Ελλάδα, διαθέτοντας μάλιστα και ένα κρατικό επενδυτικό fund άνω των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Και δεν έκρυβαν τη δυσανεξία τους από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια της Άγκυρας να τους πατρονάρει, επικαλούμενη την κοινή πολιτισμική κληρονομιά.