25 Απριλίου 2013

«To Ισλάμ δέχεται επίθεση και αμύνεται»

getFile (27)ΗΠΑ Το FBI είχε όλα τα στοιχεία για τη βομβιστική επίθεση της Βοστόνης εκτός από το κίνητρο, το οποίο, σύμφωνα με όσα λέει ο τραυματισμένος μικρός Τσαρνάεφ, ήταν η πεποίθησή τους για τη δυσχερή θέση της θρησκείας τους
 Της Ελλης Πάνου
 Οι διωκτικές αρχές και το FBI πιστεύουν ότι το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει κατά του 19χρονου Τζοχάρ Τσαρνάεφ είναι πλήρες. Φωτογραφίες, βίντεο, αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες στοιχειοθετούν ότι αυτός και ο 26χρονος νεκρός αδελφός του, Ταμερλάν, ήταν οι δράστες των βομβιστικών επιθέσεων στη Βοστόνη. Το μόνο που δεν περιλαμβάνει ακόμη ο φάκελος είναι το κίνητρό τους. Από την κατάθεση του μικρού Τσαρνάεφ προκύπτει ότι οι πράξεις τους πηγάζουν από την πεποίθηση ότι το Ισλάμ δέχεται επίθεση και οι οπαδοί της τζιχάντ πρέπει να αμυνθούν, είπαν στο CNN αξιωματούχοι, που προσπαθούν να καταλάβουν τι έγινε τα τελευταία χρόνια που έσπρωξε τον Ταμερλάν προς το ακραίο Ισλάμ.


Αυτό που προκύπτει από τις συνεντεύξεις των συγγενών τους, γράφει η «Wall Street Journal», είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια οι προσωπικές ζωές των μελών της οικογένειας περνούσαν σοβαρή κρίση και η αναταραχή φαίνεται ότι ξεκίνησε από το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Ισλάμ, τόσο από τον Ταμερλάν όσο και από τη μητέρα του. Αρχικά ένας ήσυχος έφηβος και φιλόδοξος μποξέρ, ο μεγάλος γιος στράφηκε με ζήλο στη θρησκεία, με την προτροπή της μητέρας του: σταμάτησε να πίνει, να καπνίζει, σταμάτησε το μποξ γιατί «ήταν αντίθετο με τις αρχές της θρησκείας του» και άρχισε να πιέζει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του να τον ακολουθήσουν.

Μέσα σ’ αυτήν την τελευταία διετία, ο Ταμερλάν γινόταν όλο και πιο επιθετικός στα θέματα της θρησκείας του. Μπλέχτηκε σε αντιπαραθέσεις με άλλους πιστούς στο τζαμί του Κέμπριτζ, η καριέρα του ως μποξέρ τελμάτωσε, απομονωνόταν για μεγάλα διαστήματα από την υπόλοιπη κοινότητα και το κολέγιό του, κατηγορήθηκε από την αστυνομία για επίθεση σε μια κοπέλα και ένας στενός φίλος του έπεσε θύμα ανεξιχνίαστης μέχρι σήμερα δολοφονίας. Την ίδια περίοδο ο μικρός Τσαρνάεφ μεγάλωνε στη σκιά του αδελφού του.«Ηταν ένα ήσυχο, αδύνατο αγόρι, χαμογελαστό, που δεν είχε ξεστομίσει ποτέ μια κακή λέξη» λένε οι συμμαθητές του, που εξελίχθηκε σε έναν έξυπνο έφηβο, που δεν έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τα μαθήματα του κολεγίου και ήταν υπό τη σαφή επιρροή του μεγάλου του αδελφού.

Η προσοχή των αρχών παραμένει στραμμένη στο περσινό ταξίδι του Ταμερλάν στον Καύκασο, για το οποίο πιστεύουν ότι ήταν ορόσημο για τα όσα ακολούθησαν και για το οποίο ερίζουν με τους Ρώσους, με τη Μόσχα να υποστηρίζει ότι είχε ενημερώσει εγκαίρως τους Αμερικανούς για τις «περίεργες» επαφές που είχε εκεί ο 26χρονος. Το FBI λέει ότι έκανε έρευνες για τον 26χρονο, αλλά δεν είχε συγκεκριμένα στοιχεία. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, όμως, υποστήριξε ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν γνώριζαν καν για το ταξίδι του Ταμερλάν στα πατρογονικά εδάφη «επειδή το όνομα του είχε γραφτεί λάθος στους καταλόγους, με αποτέλεσμα να μην έχει καταγραφεί ποτέ η έξοδός του από τις ΗΠΑ».

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Νταγκεστάν, ο Ταμερλάν συναντήθηκε τουλάχιστον έξι φορές με «ύποπτο μαχητή της τζιχάντ» -τον Αμπού Ντουτζάνα, ο οποίος σκοτώθηκε πέρσι τον Δεκέμβριο σε επιδρομή των ειδικών δυνάμεων- κι όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ ανέβασε βίντεο του «ισλαμιστή» στον προσωπικό του χώρο στο YouTube. Σε κάθε περίπτωση, γράφει το «Spiegel», οι αμερικανικές υπηρεσίες δείχνουν ότι τα δυο αδέλφια ήταν «μοναχικοί λύκοι» και δεν φαίνεται να έχουν εκπαιδευτεί ή να ενεργούν για λογαριασμό τρομοκρατικών οργανώσεων του Καυκάσου.

Προς άλλη κατεύθυνση κινούνται οι διωκτικές αρχές τόσο στον Καναδά όσο και στην Ισπανία. Η μεν κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε τη σύλληψη δύο Βορειαφρικανών, από την Αλγερία και το Μαρόκο, υπόπτων για επαφές με την Αλ Κάιντα στο Μάλι, οι δε αρχές στο Τορόντο συνέλαβαν δυο άτομα που υποστηρίζουν ότι είχαν επαφές με ένα δίκτυο της Αλ Κάιντα στο Ιράν, με την κατηγορία ότι συνωμοτούσαν να επιτεθούν σε επιβατικό τρένο.