25 Απριλίου 2013

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε. Eνθαρρυντικά στοιχεία για πετρέλαιο

Eνθαρρυντικά στοιχεία για πετρέλαιο
Για τις ενθαρρυντικές ενδείξεις ύπαρξης σχιστολιθικού αερίου (shale gas) στην Ελλάδα ενημέρωσε τους ομολόγους του ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., που ολοκληρώθηκε χθες στο Δουβλίνο.Πρόκειται για τα ευρήματα μελέτης του ΙΓΜΕ, η οποία παραδόθηκε πρόσφατα στο υπουργείο και αναφέρεται σε προκαταρκτικά ευρήματα, που κάνουν λόγο για ενδιαφέρουσες δομές, οι οποίες μπορεί να κρύβουν σημαντικές ποσότητες σχιστολιθικού αερίου στην Ηπειρο και τη Θράκη. Χρειάζονται όμως περαιτέρω έρευνες για να βεβαιωθεί η ύπαρξη των κοιτασμάτων.

Ο κ. Παπαγεωργίου επισήμανε στο Συμβούλιο τους περιοριστικούς παράγοντες που υφίστανται στην Ευρώπη για την ανάπτυξη του σχιστολιθικού αερίου τόσο γεωλογικά όσο και περιβαλλοντικά και προέτρεψε προς τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του κλάδου.Το shale gas, αέριο που βρίσκεται στην ξηρά σε σχιστολιθικά πετρώματα, είναι αυτό που ανέτρεψε τα τελευταία χρόνια τις ισορροπίες στην παγκόσμια αγορά αερίου. Οι ΗΠΑ, που είναι η πρώτη χώρα που εκμεταλλεύτηκε εμπορικά και σε μεγάλη κλίμακα το σχιστολιθικό αέριο, κατάφεραν να μετατραπούν από εισαγωγέας σε εξαγωγέας αερίου, απελευθέρωσαν στη διεθνή αγορά τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου αερίου (LNG), με αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές.

Χώρες, όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και τελευταία η Γερμανία, έχουν εντοπίσει shale gas, όμως η Ευρώπη έχει σημαντικούς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, ενώ εκδηλώνονται μεγάλες αντιδράσεις από τους οικολόγους κ.λπ. , καθώς η άντλησή του ενδέχεται να μολύνει τα υπόγεια νερά.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113032415