25 Απριλίου 2013

Αμόκ βίας… χωρίς σύνορα

getFile (16)ΣΥΡΙΑ Με αιφνιδιαστικές αντεπιθέσεις ο στρατός ανακατέλαβε περιοχές κλιμακώνοντας υπέρμετρα τη σύγκρουση, ενώ η εμπλοκή της Χεζμπολάχ και άλλων ομάδων απειλεί να τη μεταφέρει και στον Λίβανο
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 Κρεσέντο βίας συγκλονίζει τη Συρία, όπου μόνο στο νοτιο-δυτικό προάστιο της Δαμασκού, Τζεϊμπέντ αλ Φαντέλ, έχουν καταμετρηθεί, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, 109 πτώματα, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για πάνω από 500 νεκρούς αμάχους.
Το προάστιο ήταν προπύργιο των ανταρτών και δέχτηκε σφοδρή επίθεση από τις κυβερνητικές δυνάμεις που το βομβάρδισαν και το κατέλαβαν ύστερα από μάχες μιας εβδομάδας. Ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης, χριστιανός Ζορζ Σάμπρα κατήγγειλε πως παραστρατιωτικοί «Σαχίμπα» που συμμετείχαν στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις διέσχισαν τη Δαμασκό με φορτηγά γεμάτα πτώματα αντικαθεστωτικών.

Ο Σάμπρα, ο οποίος αντικατέστησε τη Δευτέρα τον Μοάζ αλ Κατίμπ στην αρχηγία του «Εθνικού Συριακού Συνασπισμού», δήλωσε εξοργισμένος για την απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να προστατέψει τους Σύρους αμάχους και υποστήριξε ότι το καθεστώς είναι υπεύθυνο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Ομως, μάχες μαίνονται και στις δυτικές περιοχές της χώρας, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου ο στρατός κάνει μεγάλης έκτασης επίθεση για την κατάληψη στρατηγικών εδαφών κοντά στη Χομς. Μονάδες του τακτικού στρατού κατέλαβαν πολλά χωριά και ελέγχουν τους δρόμους γύρω από την πόλη Κουσάιρ, όπου έχουν περικυκλωθεί οι αντάρτες. Ο στρατός έκανε ξαφνική προέλαση και κατέλαβε τα εδάφη που δεν μπόρεσαν να κρατήσουν οι αντικαθεστωτικοί, με στόχο να διακοπούν οι δίοδοι από τον Λίβανο, από όπου ανεφοδιάζονται οι αντάρτες. Στην ίδια περιοχή, άντρες της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ δίνουν μάχη με ισλαμιστές, σε παραμεθόρια χωριά όπου κατοικούν Σύροι σιίτες. Η εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Αλ Νούρσα την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το καθεστώς Ασαντ, ανακοίνωσε πως αν δεν σταματήσει η στρατιωτική δράση της Χεζμπολάχ στο εσωτερικό της Συρίας, «θα μεταφέρει τον πόλεμο στο εσωτερικό του Λιβάνου και απειλεί ότι θα βομβαρδίσει τη λιβανέζικη πόλη και προπύργιο του “Κόμματος του Θεού”, Μπάαλμπεκ».

Διαθρησκευτική ένταση και σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ σουνιτών και σιιτών καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες στο εσωτερικό του Λιβάνου και εκφράζονται φόβοι ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί ο πόλεμος της Συρίας να μεταφερθεί στο εσωτερικό της «χώρας των Κέδρων». Είναι χαρακτηριστικό της απώλειας ελέγχου από τις αρχές ότι, χθες, φανατικοί σουνίτες περιέφεραν για ώρες αιμόφυρτο, κακοποιημένο και αλυσοδεμένο Σύρο αιχμάλωτο στους δρόμους της Τρίπολης μέχρι να τον παραδώσουν στη στρατιωτική αστυνομία. Οι ένοπλοι ισχυρίστηκαν ότι ο αιχμάλωτος ανήκε σε παραστρατιωτική μιλίτσια του Ασαντ.

Τον κίνδυνο να μεταφερθεί ο πόλεμος στον Λίβανο επεσήμανε και η επικεφαλής των ανθρωπιστικών αποστολών της Ε.Ε., Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Στο κάδρο της συριακής κρίσης αρχίζει να μπαίνει ενεργά και το Ισραήλ, που μέχρι τώρα κρατούσε πολύ χαμηλό προφίλ, αν και στο παρασκήνιο είναι εξαιρετικά ενεργό, καθώς ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη άρχισαν περιπολίες πάνω από τον συριακό εναέριο χώρο και μεταδίδουν σε πραγματικό χρόνο στο Τελ Αβίβ, εικόνα και δεδομένα από τα μέτωπα.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» αποκάλυψε ότι η Ιορδανία έδωσε αεροδιαδρόμους στα ισραηλινά αεροσκάφη μετά από αμερικανική παρέμβαση. Στην Ιορδανία έφτασαν την περασμένη εβδομάδα 200 Αμερικανοί πεζοναύτες για να εκπαιδεύσουν Σύρους αντικαθεστωτικούς σε στρατόπεδα κοντά στα σύνορα. Οι αντάρτες που θα εκπαιδευτούν για να πάρουν στη συνέχεια μέρος στη μάχη για τη Δαμασκό, ανήκουν στη μετριοπαθή αντιπολίτευση. Αν και η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει προς το παρόν κάθε ιδέα για στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία, την περασμένη εβδομάδα πήρε απόφαση να εξοπλίσει τους αντάρτες με μη επιθετικό στρατιωτικό εξοπλισμό (αλεξίσφαιρα γιλέκα, διόπτρες νυκτερινής όρασης και σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό υλικό), αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Παράλληλα, ισραηλινοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να επικαλούνται αναπόδεικτους ισχυρισμούς περί δήθεν χρήσης χημικών όπλων από τον συριακό στρατό, σε μια προσπάθεια παραπληροφόρησης και δημιουργίας εντυπώσεων.