24 Απριλίου 2013

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις ΗΠΑ

http://www.skai.gr/files/temp//49872EBFDD2AD593A599BA45313F0F92.jpg
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Αθήνα
Της απεσταλμένης μας στις Βρυξέλλες Δωρας Αντωνιου
Στην ανανέωση της εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα, παρά τη δίνη της οικονομικής κρίσης, μπορεί να διαδραματίσει σταθεροποιητικό γεωπολιτικό ρόλο, όντας αξιόπιστος εταίρος και συνομιλητής σε μια περιοχή που ευρύτερα αντιμετωπίζει απειλές αποσταθεροποίησης και βιώνει ανακατατάξεις, προσβλέπει η Αθήνα.Η προσδοκώμενη αναθέρμανση των διμερών σχέσεων σηματοδοτείται από την προγραμματισμένη για τα μέσα Μαΐου επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Kέρι, στη χώρα μας. Η πραγματοποίηση της επίσκεψης συμφωνήθηκε χθες, στη συνάντηση που είχε με τον κ. Κέρι ο Δημ. Αβραμόπουλος στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής διάσκεψης του ΝΑΤΟ.
Η διάρκειας 40 λεπτών συνάντηση εξελίχθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε θερμό κλίμα και συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, αλλά και θέματα οικονομίας. Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογό του για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για υπέρβαση της κρίσης και εξέφρασε την ικανοποίηση της Αθήνας για τη στάση που έχουν διατηρήσει έναντι της χώρας μας, όσον αφορά την οικονομική κρίση, οι ΗΠΑ.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησαν οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, όπου το μέτωπο της Συρίας προκαλεί έντονο προβληματισμό για διάχυση της αστάθειας. Ο κ. Κέρι εξέφρασε την ανησυχία του για την απαγωγή των δύο μητροπολιτών Χαλεπίου και ζήτησε να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις.

Οσον αφορά τις προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα η αποφυγή επέκτασης της αποσταθεροποίησης πέραν της Συρίας και ότι θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση. Υπό το πρίσμα αυτό, συζητήθηκε η πρόοδος στην προσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας, αλλά και η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ. Από αμερικανικής πλευράς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, εκτιμάται ότι πρόκειται για διαδικασίες που δεν επηρεάζουν η μία την άλλη, αλλά συνεκτιμώμενες ενισχύουν σημαντικά τις προοπτικές σταθεροποίησης στην περιοχή.

Γενικότερα, στη διάρκεια της συνάντησης, χθες, επισημάνθηκε κατ’ επανάληψη ότι είναι προς το συμφέρον της σταθερότητας και της ασφάλειας να ενισχύονται οι καλές σχέσεις, ενώ διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον επιτείνεται και από τις προοπτικές ανάδειξης της περιοχής σε εξαιρετικά σημαντικό ενεργειακό χώρο.

Τα ελληνοτουρκικά Ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ για τα ελληνοτουρκικά και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Σαμαρά στην Τουρκία, όπου συνεκλήθη το Β΄ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Ενημέρωσε, επίσης, για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ, με την νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, αλλά και τις δυσκολίες που ανακύπτουν από τη στάση των Σκοπίων και εμποδίζουν την πρόοδο της διαδικασίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην Κύπρο, τόσο όσον αφορά την οικονομική κρίση όσο και για τις προοπτικές που υπάρχουν για πρόοδο στο Κυπριακό. Στην αμερικανική πλευρά φαίνεται να επικρατεί η αντίληψη ότι οι πρόσφατες εκλογές στη Μεγαλόνησο θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια αφετηρία ώστε να προσδοθεί νέα δυναμική και ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις. Αναγνωρίζεται, ωστόσο, ότι η νέα κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να εστιάσει τις προσπάθειές της αυτή τη στιγμή και κατά προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στην ομαλοποίηση της κυπριακής οικονομίας.