Η επιχειρηματική δραστηριότητα προσγειώνεται επίσης σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα
Η Γερμανία βυθίζεται όλο και
περισσότερο στο βούρκο της ύφεσης, που λειτουργεί ως κινούμενη άμμος
πλέον σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Τα στοιχεία για τη πορεία της
βιομηχανικής παραγωγής ήταν απογοητευτικά, εντείνοντας τις ανησυχίες σε
όλο τον πλανήτη. Προσγειώνονται επίσης ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία, Κίνα, με
τον κινητήρα της ευρωζώνης να βγάζει ήδη ανησυχητικούς καπνούς. Έντονες
πιέσεις στο ευρώ στη σκιά φημών για μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή
Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τα χρηματιστήρια να ονειρεύονται νέες
φούσκες.
Ο σύνθετος δείκτης παραγωγής PMI, o οποίος αντανακλά την εξέλιξη της δραστηριότητας στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, παρέμεινε αμετάβλητος στις 46,5 μονάδες (κάθε τιμή του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει μείωση της παραγωγής).
Πρόκειται για τη 19η πτώση τους τελευταίους 20 μήνες που καταγράφει η οικονομική δραστηριότητα. Ο δείκτης PMI για την παραγωγή της μεταποίησης υποχώρησε στις 46,3 μονάδες από 46,7 μονάδες τον Μάρτιο, καταγράφοντας το μεγαλύτερο ρυθμό μείωσης τους τελευταίους 4 μήνες.
Η έρευνα της εταιρείας Markit έδειξε ότι ο ιδιωτικός τομέας της Γερμανίας συρρικνώθηκε - για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες - τον Απρίλιο. Προβληματίζει και η Γαλλία.
Τα αδύναμα στοιχεία της Γερμανίας προστέθηκαν στις ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί στοιχεία που έδειχναν επιβράδυνση της μεταποιητικής παραγωγής της Κίνας.
Ο δείκτης flash ΡΜΙ για την αμερικανική μεταποίηση υποχώρησε στο 52 τον Απρίλιο από 54,6 τον Μάρτιο, σε χαμηλό 6μηνου, σύμφωνα με την Markit που καταρτίζει τον δείκτη, ο οποίος αποτελεί «πρόγευση» για τον επίσημο δείκτη ΡΜΙ μεταποίησης και υπηρεσιών.
Ολα αυτά οδήγησαν το ιαπωνικό γεν υψηλότερα., ενώ αντίθετα το ευρώ υποχώρησε κατά 0,7% στα 1,2973 δολάρια.
ΕΚΤ
Έως τώρα το μόνο που κάνει η ΕΚΤ με τις κάθε είδους «ενέσεις» είναι να τροφοδοτεί «φούσκες» στα χρηματιστήρια (μαζί με τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις) που ψάχνουν διέξοδο στην κερδοσκοπία για το «υποεπενδυμένο» ρευστό τους.
Η ΕΚΤ προσφέρει ενέσεις φθηνού χρήματος τις τράπεζες που φουσκώνουν τις αγορές αλλά χρήμα δεν κατρακυλά στην πραγματική οικονομία, αφού η έλλειψη ικανοποιητικών αποδόσεων μελλοντικών κερδών οδηγεί σε συσσώρευση βουνού προηγούμενων κερδών πάνω στο οποίο κάθονται χωρίς να επενδύουν σε παραγωγικούς τομείς.
Το αποτέλεσμα είναι να διαιωνίζεται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης και του χρέους καθώς το τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να νοσεί γεμάτο «τρύπες» που καλύπτουν τα κέρδη και μετακυλούν στην συνέχεια στον απλό κόσμο. Όμως τίποτε δεν φαίνεται να λειτουργεί.
Ανησυχητική εξασθένιση
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Makit, Κρις Γουίλιαμσον έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αν και ο PMI έμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο, η έρευνα σηματοδοτεί μία ανησυχητική εξασθένηση της οικονομίας της Ευρωζώνης στην αρχή του δεύτερου τριμήνου, με ενδείξεις ότι η υποχώρηση είναι πιθανότερο να ενταθεί παρά να χαλαρώσει τους επόμενους μήνες. Χάρη στην αντιστροφή της τάσης που καταγράφηκε από την έρευνα στην αρχή του έτους, ο PMI υποδηλώνει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε πιθανόν κατά περίπου 0,2% - 0,3% στο πρώτο τρίμηνο μετά από μία πτώση κατά 0,6% στο τελευταίο τρίμηνο του 2012.
Ωστόσο, η έρευνα του Απριλίου δείχνει μία μείωση του ΑΕΠ κατά 0,4%, με καθοδικούς κινδύνους. Ανησυχητικό είναι ότι η απώλεια νέων παραγγελιών στις επιχειρήσεις απέκτησε δυναμική, υποδηλώνοντας ότι η δραστηριότητα και η απασχόληση μπορεί να μειωθούν περισσότερο τον Μάιο. Η νέα μείωση στη Γερμανία θα αυξήσει επίσης τους φόβους ότι η μεγαλύτερη μηχανή ανάπτυξης της περιοχής κινείται αντίθετα, λειτουργώντας ως βάρος στην περιοχή, την ώρα που είναι επίμονη η μεγάλη συρρίκνωση στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία».
Κάτω το ευρώ
Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων, μετά τις ανησυχίες για την οικονομία της Ευρωζώνης που προκάλεσαν οι ασθενείς επιδόσεις της Γερμανίας και τη φημολογία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να μειώσει τα επιτόκια.
«Τα αδύναμα στοιχεία της Γερμανίας πλήττουν το ευρώ και εντείνουν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ», δήλωσε ο Νιλς Κρίστενσεν, υπεύθυνος στρατηγικής για τα νομίσματα στην τράπεζα Nordea στην Κοπεγχάγη.
Τα σχόλια που έκαναν τη Δευτέρα στελέχη της ΕΚΤ για τη μείωση του πληθωρισμού και τις φτωχές προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ μπορεί να κινείται προς μία μείωση του βασικού επιτοκίου αναχρηματοδότησής της, το οποίο ανέρχεται στο 0,75% σήμερα.
Οι εξασθενημένες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία έπληξαν και τις τιμές των πρώτων υλών, με την τιμή του πετρελαίου μπρεντ υποχωρεί κατά 1,46% στα 98,92 δολάρια το βαρέλι.
Κώστας Σαρρής, k.sarris@eleftherotypia.net