23 Απριλίου 2013

Ψυχροί άνεμοι στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις Μεγάλα προβλήματα κρύβονται πίσω από τις δηλώσεις φιλίας


http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201304/131082/images/det_kerry5.jpgΗ πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Τουρκία έφερε στο προσκήνιο μια «κρυμμένη» διάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων: Πίσω από τις δηλώσεις φιλίας και στενής συνεργασίας κρύβονται μεγάλα προβλήματα, τα οποία έρχονται να αφήσουν το στίγμα τους στην νέα περίοδο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.Χθες, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry, ζήτησε δημοσίως από τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν να προχωρήσει άμεσα στην αναβολή του ταξιδιού του στην Λωρίδα της Γάζας. Μιλώντας στους Τούρκους και Αμερικανούς δημοσιογράφους, ο κ. Kerry τόνισε ότι την παρούσα περίοδο, η συγκεκριμένη επίσκεψη ενδέχεται να μην συμβάλλει θετικά στην εξομάλυνση των σχέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Kerry πραγματοποίησε και μια άλλη αναφορά, η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην τουρκική Πρωθυπουργία. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ έρχεται να συμβάλλει στην δημιουργία ενός ενιαίου μετώπου, το οποίο θα στρέφεται κατά του Ιράν.

Χθες, μιλώντας στους Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Kerry αναφέρθηκε και στην ενδεχόμενη έναρξη λειτουργίας της Θεολογικής
Σχολής της Χάλκης.
Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έχει τοποθετηθεί για τις δηλώσεις του κ. Kerry, οι οποίες αφορούν το μέλλον της Θεολογικής Σχολής. Ωστόσο, η τουρκική πρωθυπουργία εξέφρασε απόψεις σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Γάζα καθώς και για το λεγόμενο ενιαίο μέτωπο Τουρκίας – Ισραήλ,

Σύμφωνα με τον σημερινό τουρκικό τύπο, η Πρωθυπουργία έχει διαρρεύσει στα τουρκικά ΜΜΕ την πληροφορία ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Ερντογάν στην  Γάζα θα πραγματοποιηθεί όπως έχει κανονιστεί πριν από λίγες ημέρες και δίχως καμία καθυστέρηση. Την ίδια στιγμή, η Πρωθυπουργία και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν την ενόχληση τους για την αναφορά του κ. Kerry στο μέτωπο Τουρκίας – Ισραήλ.

Κρίσιμες διαβουλεύσεις στην Άγκυρα για το μέλλον των τουρκοισραηλινών σχέσεωνΕν τω μεταξύ, σήμερα στην τουρκική πρωτεύουσα λαμβάνουν χώρα πολύ κρίσιμες συναντήσεις, οι οποίες αφορούν την ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ. Στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται πολύ σημαντικά ζητήματα όπως λ.χ. οι ισραηλινές αποζημιώσεις στα θύματα του Μαβί Μάρμαρα. Στις συνομιλίες λαμβάνουν μέρους υψηλόβαθμοι Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη