29 Απριλίου 2013

Συνέντευξη Κασουλίδη στο BBC Η Τουρκία δεν μπορεί να επιβάλλει στην Κύπρο τι θα κάνει με το φυσικό της αέριο -f

Η Τουρκία δεν μπορεί να επιβάλλει στην Κύπρο τι θα κάνει με το φυσικό της αέριοΛονδίνο: Τις απόψεις όσων λένε ότι είναι ένας «εύκολος» τρόπος να «σοβαρευτεί επιτέλους» η Κύπρος ως προς τις διαπραγματεύσεις και την επανένωση του νησιού μιλώντας απευθείας με την Τουρκία, απέρριψε ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή Hardtalk του BBC, ο κ. Κασουλίδης αποσαφήνισε ότι η τουρκική πλευρά δεν έχει προτείνει απευθείας συζητήσεις, αλλά ότι επιθυμεί τις συνήθεις διακοινοτικές συνομιλίες.


«Ενώ εμείς έχουμε πει να σταματήσουμε να προσποιούμαστε καθώς το πρόβλημα είναι μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας και ότι ο τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα είναι να μιλάμε απευθείας με την Τουρκία», είπε.

Διερωτήθηκε δε αν είναι σωστό να εκληφθεί η Τουρκία ως χώρα που προσπαθεί αυτή τη στιγμή να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Κύπρου λόγω της οικονομικής κατάστασης.
Πρόσθεσε ότι το τελευταίο πράγμα που θέλουν να ακούσουν οι Κύπριοι είναι να ότι η οικονομική κρίση αποσκοπούσε στον εξαναγκασμό τους σε αποδοχή μιας διευθέτησης του Κυπριακού που δεν τους βρίσκει σύμφωνους. Στην υπενθύμιση της απόρριψης του σχεδίου Ανάν ο κ. Κασουλίδης σχολίασε σε έντονο ύφος ότι πρέπει να σεβόμαστε το αποτέλεσμα της κάλπης.
Αμφισβήτησε επίσης τον ισχυρισμό του δημοσιογράφου ότι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου μπορούν να αξιοποιηθούν με επιτυχία μόνο μέσα από μια ειρηνική και σταθερή σχέση με την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έκπληξή για την αποδοχή του αξιώματος ότι η Τουρκία μπορεί αν επιβάλλει σε μια ανεξάρτητη χώρα το μέλλον του πλούτου της διεθνώς αναγνωρισμένης ΑΟΖ της.
Ως προς το μέλλον των διαπραγματεύσεων ο Ιωάννης Κασουλίδης αναρωτήθηκε αν είναι τόσο παράλογο αυτό που λέει η κυπριακή πλευρά, δηλαδή να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο καθώς τώρα το πρωταρχικό καθήκον της κυβέρνησης είναι να επικεντρωθεί στην οικονομία και να τη βάλει σε βιώσιμη οδό ανάπτυξης. Σχολίασε ότι η επιμονή της Άγκυρας σε άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δε μαρτυρά ευαισθησία.