29 Απριλίου 2013

Τα πολεμοκάπηλα κελεύσματα του Ισραήλ

Κατηγορεί τη Συρία για χρήση χημικών όπλων και προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα να προσφύγει σε στρατιωτικές ενέργειες.Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών χαρακτήρισαν τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών συναδέλφων τους, για περιορισμένη χρήση χημικών από τον συριακό στρατό, ως «μη επαρκείς»
Με ένα μπαράζ τρομολαγνικών και αστήρικτων δηλώσεων, το Τελ Αβίβ προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, με τον υφυπουργό Eξωτερικών, Ζεέβ Ελκίν, να ζητάει από την Ουάσινγκτον «να προσφύγει σε στρατιωτική ενέργεια για να θέσει υπό τον έλεγχό της το συριακό χημικό οπλοστάσιο».
«Από τη στιγμή που η διεθνής κοινότητα θα διαπιστώσει ότι υπήρξε υπέρβαση των κόκκινων γραμμών και ότι έγινε χρήση χημικών θα κατανοήσουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να αναλάβουν στρατιωτική δράση, αντί να αφήσουν στην αβεβαιότητα την κατάσταση», υποστήριξε ο στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Επιφυλακτικοί

Η απάντηση των Αμερικανών στα πολεμοκάπηλα κελεύσματα ήταν πολύ επιφυλακτική. Ο Μιγκέλ Ριτρίγκες, διευθυντής του γραφείου νομικών υποθέσεων του Λευκού Οίκου δήλωσε με νόημα που παραπέμπει ευθέως στο Ιράκ επί Μπους και τον μύθο που έπλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες για τα ανύπαρκτα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ: «Με δεδομένα τα όσα διακυβεύονται και όσα έχουμε διδαχτεί από τις δικές μας πρόσφατες εμπειρίες, οι εκτιμήσεις και μόνο των υπηρεσιών πληροφοριών δεν επαρκούν -μόνο τα αξιόπιστα και επιβεβαιωμένα στοιχεία που μας παρέχουν κάποιον βαθμό βεβαιότητας θα μας καθοδηγήσουν στη λήψη των αποφάσεών μας», αναφέρει.

Πιο κομψά, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών χαρακτήρισαν τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών συναδέλφων τους για περιορισμένη χρήση χημικών από τον συριακό στρατό, ως «μη επαρκείς».

Βασιλικότερος του βασιλέως ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε ρόλο Μπλερ, αλλά χωρίς Μπους, δήλωσε ότι «οι αυξανόμενες αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία είναι εξαιρετικά σοβαρές», αλλά μετά το «γύρισε» οι «αυξανόμενες αποδείξεις» έγιναν περιορισμένες αποδείξεις».

Στο τέλος συνέντευξής του στο BBC έβγαλε και το συμπέρασμα ότι «πρόκειται για έγκλημα πολέμου», ενώ δήλωσε αντίθετος με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία. Κάπου ανάμεσα σε ορυμαγδό προπαγάνδας και αναπόδεικτων ισχυρισμών, κατέληξε μάλλον σε αυτό που αποσκοπεί όλη αυτή η επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου με τα χημικά: «πιστεύω ότι μπορούμε να αυξήσουμε την πίεση στο καθεστώς, να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, να συνεργαστούμε με τη συριακή αντιπολίτευση και να βρούμε μια καλή λύση», κατέληξε.

Από την πλευρά της η Δαμασκός διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει κάνει χρήση χημικών και τονίζει ότι έχει δεσμευτεί ότι δεν θα το πράξει σε καμία περίπτωση. Ρώσοι και Αμερικανοί ανησυχούν πράγματι για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, όχι όμως γιατί εκτιμούν ότι ο Ασαντ προτίθεται να το χρησιμοποιήσει κατά των ανταρτών, αλλά αντίθετα, φοβούνται μήπως πέσει σε λάθος χέρια, τους φανατικούς ισλαμιστές της Αλ Νούσρα. Σε αυτό το ενδεχόμενο, θα υπάρχει ευθεία απειλή για το Ισραήλ και αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή τόσο για το Τελ Αβίβ όσο και για την Ουάσιγκτον.

Ν.Ζ.