Μια δεύτερη περιπετειώδη φάση στροφής στον ρεαλισμό -μετά τα ταξίδια σε Ευρώπη και ΗΠΑ- επιχειρεί μετ' εμποδίων και αντιφάσεων ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα. Κι αυτό, με την παράλληλη εμπλοκή της ΝΔ, που ανακαλύπτει αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας επικοινωνιακές μεθόδους για να «στριμώξει» την Κουμουνδούρου, αλλά και την Αλ. Παπαρήγα να εξαπολύει φαρμακερά βέλη για την «κατηφόρα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ...
Οι παραφωνίες και αντιφάσεις κορυφαίων στελεχών ήρθαν να προσθέσουν εμπόδια σε μια αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στα θέματα αξιοπιστίας και «κυβερνησιμότητας» - εκεί δηλαδή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάσχει έναντι της ΝΔ.
Είναι ενδεικτικό ότι στη δημοσκόπηση της MARC, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προηγείται εκ νέου οριακά στην πρόθεση ψήφου έναντι της ΝΔ, στην παράσταση νίκης υστερεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Ως απάντηση στο έλλειμμα αυτό θεωρούν αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ότι πρέπει να αποτελέσει ένα σαφές «κυβερνητικό πρόγραμμα» με ρεαλιστικούς στόχους, που να συνάδει με τις αγωνίες των πολιτών.
Στην κατεύθυνση αυτή εργάζεται επιτροπή στην Κουμουνδούρου με επικεφαλής τον Γ. Δραγασάκη, τον Γ. Σταθάκη και άλλα στελέχη για την κατάρτιση ενός βιώσιμου προγράμματος με ορίζοντα τετραετίας, που αναμένεται να παρουσιαστεί δημόσια τον Απρίλιο. Παράλληλα τόσο ο Γ. Δραγασάκης όσο και ο Δ. Παπαδημούλης δήλωναν την εβδομάδα που πέρασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι έτοιμος σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα για να κυβερνήσει.
Οι «ενέσεις σιγουριάς» συνοδεύτηκαν από την επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, όπου φορώντας προστατευτικό κράνος επισκεπτόμενος τη ΒΙΟΜΕ -πρακτική που συνηθίζουν προεκλογικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων του Φρ. Ολάντ και της Αγκ. Μέρκελ- μίλησε για αλλαγή του πτωχευτικού δικαίου με την παροχή κινήτρων σε συνεταιρισμούς εργαζομένων αλλά και για τη δημιουργία δημόσιας τράπεζας «ειδικού σκοπού» με στόχο τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θέσεις, που αναμένεται να προκαλέσουν νέο γύρο δημόσιων αντιπαραθέσεων.
Η εικόνα του «κυβερνητισμού» ωστόσο προσκρούει σε δύο αναχώματα. Πρώτον, στις παραφωνίες κορυφαίων παραγόντων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να συμφωνήσουν ακόμα και στα στοιχειώδη. Δεν είναι μόνο το ασαφές όριο του κατώτατου μισθού, όπως περιγράφεται στα τηλε-παράθυρα από τους κ. Μηλιό, Τσακαλώτο και Σκουρλέτη, που ώθησε τη ΝΔ να προβεί σε μπαράζ παρεμβάσεων για Βαβέλ.
Είναι η δυσκολία να εναρμονιστεί η θέση του Γ. Δραγασάκη -ότι δηλαδή αν η οικονομία καταστραφεί, τότε δεν θα έχει νόημα να μιλάμε για κατώτατο μισθό- αλλά και οι διαβεβαιώσεις για σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, με τις παλιότερες δηλώσεις του ίδιου του Αλ. Τσίπρα περί αποκατάστασης μισθών στα επίπεδα το 2009 με ένα νόμο. Μάλιστα, στέλεχος της κυβέρνησης επισήμαινε πως «το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για κατώτατο μισθό 1.300, ευρώ ώστε να μην υπάρξει η γενιά των 700 ευρώ, ενώ τώρα μιλά για ανάλογα επίπεδα εκτός και αν η οικονομία πάει κατά διαόλου», περιγράφοντας προφανώς ένα νέο γύρο επικοινωνιακών επιθέσεων.
Δύο αναχώματα
Το δεύτερο ανάχωμα για μια πιο ρεαλιστική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εντοπίζεται εντός των τειχών. Οι προσεκτικές διατυπώσεις και οι δηλώσεις για επενδύσεις ή για το «χαράτσι» έρχονται σε σύγκρουση με τις ενστάσεις του «Αριστερού Ρεύματος» και άλλων συνιστωσών - που σημειωτέον, εξακολουθούν να δρουν και να συνδιαμορφώνουν τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Είναι ενδεικτικές από την άποψη αυτή οι αποχρώσεις για το κρίσιμο θέμα των επενδύσεων.
Την ώρα που ο Δημ. Στρατούλης στη Βουλή στηλίτευε το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, κάνοντας λόγο για τον κίνδυνο να έρθουν «επενδυτές - διεθνή λαμόγια και κατσαπλιάδες», ο Γ. Σταθάκης, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη για τις επενδύσεις χρυσού στην Αλεξανδρούπολη και το Κιλκίς, σημείωνε πως «αν το θεσμικό πλαίσιο είναι καλό και οι ευρωπαϊκές διαδικασίες τηρούνται, τότε δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα, άλλωστε και η εξόρυξη είναι μέρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, δεν είναι ταμπού». Οι συγχύσεις και εσωτερικές συγκρούσεις εστιάστηκαν επίσης και στις μετριοπαθείς θέσεις στελεχών για το θέμα της κατάργησης ή μη του «χαρατσιού» ή της επιβολής φόρου στα ακίνητα.
Οι επικοινωνιακοί αναλυτές της Κουμουνδούρου πάντως θεωρούν ότι η οριακή, έστω, ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ οφείλεται στη μετατόπιση της ατζέντας από τα θέματα νόμου και τάξης στα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα, όπου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τεράστια εμπόδια. Η στροφή αυτή φαίνεται πως ωθεί και τη ΝΔ να κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με αιχμή τις κατηγορίες για πολυγλωσσία και ασάφεια σε σχέση με δεσμεύσεις του πρόσφατου παρελθόντος. Ορισμένοι στη ΝΔ διαβλέπουν περαιτέρω όξυνση της αντιπαράθεσης, θεωρώντας ότι το Μαξίμου επενδύει στην επιλογή αυτή για την ενίσχυση του πρωθυπουργικού προφίλ μέσω της διαμόρφωσης του διπόλου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχουν όμως και στελέχη της Συγγρού, που επισημαίνουν ότι η τακτική αυτή «του να μετράμε με τη μεζούρα πόσο οριοθετεί το κάθε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τον κατώτατο μισθό» δεν βγάζει πουθενά, χάνει τον στόχο της ρεαλιστικής προσαρμογής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δείχνει αδυναμία για απαντήσεις με κυβερνητικά έργα.
Η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ «Νο 2» δεν πέρασε βεβαίως απαρατήρητη από την Αλ. Παπαρρήγα, που ζήτησε από το βήμα της Βουλής, από τον Α. Σαμαρά, να... ευχαριστήσει τον Αλ. Τσίπρα για τη στροφή που επιχειρεί. «Ο Τσίπρας ήταν αποκαλυπτικός, η ωρίμαση του ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πολύ γρήγορα, παραλίγο να τον ευχαριστήσω χτες» είπε την επομένη της συζήτησης στον Alpha, προσθέτοντας πως «όταν πας να κυβερνήσεις είσαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσεις τα χαρτιά σου απέναντι στους Αμερικάνους κ.λπ... νομίζω γι' αυτό ξαναπηγαίνει ο Τσίπρας Αμερική». Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ανάλογες ανησυχίες διατυπώνουν ισχυρές συνιστώσες εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ...