02 Μαρτίου 2013

Ελλάδα-Γαλλία, συμφωνία για 2 φρεγάτες και 4 αεροσκάφη ναυτ. συνεργασίας


Tη σύνταξη ελληνογαλλικής στρατιωτικής συμφωνίας, η οποία θα εξειδικεύει τις προϋποθέσεις και τους όρους της απόκτησης των 2 φρεγατών και των 4 τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας θα αναλάβει μικτή επιτροπή επιτελών των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Γαλλίας. Αυτό ανακοίνωσαν χθες οι Πάνος Παναγιωτόπουλος και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Πεντάγωνο.
Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται για αγορά, αλλά για απόκτηση «με το μικρότερο δυνατό κόστος». Αφησε να εννοηθεί πως η μικτή επιτροπή, η οποία θα συγκροτηθεί άμεσα, θα κινηθεί στην κατεύθυνση της «ενοικίασης» ή λίζινγκ τόσο για τις φρεγάτες όσο και για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Pooling & Sharing» της Ε.Ε. Είναι μια πρωτοβουλία για την αποφυγή του σκοπέλου της δημοσιονομικής προσαρμογής στην οποία βρίσκεται η χώρα, η οποία δεν επιτρέπει αυξημένες δαπάνες για την άμυνα.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει το συντομότερο, είπε ο Γάλλος υπουργός Αμυνας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει υπογραφεί, ενώ θα επιδιωχθεί και περίοδος χάριτος από ελληνικής πλευράς, όπως και συμμετοχή του ελληνικού ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα όσον αφορά τη συντήρηση των πλοίων μετά την παραλαβή τους, η οποία χρονικά, τουλάχιστον για τις φρεγάτες, τοποθετείται από το 2015. Τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας μπορούν να παραδοθούν πιο γρήγορα στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η συμφωνία που θα επιτευχθεί στη βάση της υπάρχουσας από το 2008, μεταξύ Κώστα Καραμανλή και Νικολά Σαρκοζί, θα στοχεύει στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών και θα αφορά, πέραν των δύο εξοπλιστικών, την επιχειρησιακή συντήρηση γαλλικών οπλικών συστημάτων (όπως τα αεροσκάφη Mirage) των Ενόπλων Δυνάμεων, τη θαλάσσια επιτήρηση στο Αιγαίο, την αγορά ανταλλακτικών, την κυβερνοάμυνα και την εκπαίδευση στελεχών.

«Πριν από την αναχώρησή μου από το Παρίσι είχα μια συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο και μου ζήτησε να μεταφέρω στην Ελλάδα την αμέριστη στήριξη της χώρας μου», είπε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ενώ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το θετικό αποτέλεσμα των συνομιλιών που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του. Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Αμυνας και η συζήτηση με τον Ελληνα ομόλογό του αποτέλεσε συνέχεια της συμφωνίας που υπήρξε μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Φρανσουά Ολάντ για τη στενή συνεργασία των δύο, ακόμη και για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ελληνικής ΑΟΖ.

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, συνοδευόμενος από τον κ. Παναγιωτόπουλο, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. «Η Ελλάδα είναι σε μια στρατηγική γεωγραφική θέση που πρέπει να έχει ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις, δεν συνορεύει με Βέλγιο και Ολλανδία, έχουμε δύστροπους γείτονες και γι’ αυτό νομίζω ότι η συνεργασία μας στον τομέα ακριβώς αυτόν που εκπροσωπείτε πολιτικά εσείς είναι πολύ σημαντική, ουσιαστική και ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη στήριξη που δίνει η Γαλλία σε όλους τους τομείς», δήλωσε ο κ. Παπούλιας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ
Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο