02 Μαρτίου 2013

 Η Τουρκία βρήκε… Κερκόπορτα για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η μόνιμη ρητορική που έχει “αγκαλιάσει” η Τουρκία το τελευταίο διάστημα, αναφορικά με τις σχέσεις της με την Ευρώπη και το πόσο πραγματικά επιθυμεί να ενταχθεί στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια από τις μελλοντικές διευρύνσεις της, δείχνει στην κατεύθυνση της… αδιαφορίας από την πλευρά της Άγκυρας, για την προοπτική να προσθέσει… αστεράκι στη σημαία της Ε.Ε.Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Η Τουρκία, ειδικά στην εποχή του πολιτικού ρεαλισμού, με τον Ερντογάν, τον Γκιούλ, τον Νταβούτογλου, και ακόμη περισσότερο με τους “δυτικοανατραφείς” Μπαγίς και Μπαμπατζάν, γνωρίζει ότι το μέλλον της βρίσκεται στην Ευρώπη. Αν φυσικά θέλει να ξεφύγει από τη μιζέρια της Ανατολής, να ανέβει επίπεδο σαν κράτος, να διαδραματίσει τον διεθνή και γεωπολιτικό ρόλο που διεκδικεί για τον εαυτό της.

Ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κεντρικός διαπραγματευτής από την πλευρά της Τουρκίας, παραδέχτηκε ότι η υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020, αποτελεί μια ορθάνοιχτη… Κερκόπορτα, μέσω της οποίας η Άγκυρα μπορεί να δει διαφορετικά το μέλλον της. Το ευρωπαϊκό μέλλον της. Και το ίδιο να συμβεί και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η υποψηφιότητά μας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 θα έχει καθοριστική συμβολή στο να αρθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο που προβάλλει μπροστά μας, αναφορικά με την προοπτική να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον η Τουρκία μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το εμπόδιο αυτό είναι η προκατάληψη που υπάρχει για εμάς”, δήλωσε ο Εγκεμέν Μπαγίς.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι όσοι ξένοι τουρίστες επισκέπτονται την Τουρκία, φεύγουν σαν φίλοι, και ουσιαστικά αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές και διαφημιστές του αιτήματος της υποψηφιότητας της Κωνσταντινούπολης για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.
Ο Εγκεμέν Μπαγίς επεσήμανε ακόμη ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν είναι… εκ των προτέρων αποφασισμένη να δώσει τη διοργάνωση στη Μαδρίτη ή το Τόκιο, και να κάνει έτσι την Κωνσταντινούπολη την πρώτη πόλη μουσουλμανικής χώρας η οποία θα διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο πλευρό της υποψηφιότητας της Κωνσταντινούπολης έχει ταχθεί και ο “κόκκινος Κεν” Λιβινγκστον, πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος επεσήμανε ότι η επιλογή της Πόλης θα σηματοδοτήσει τη στροφή στον πραγματισμό για τη διεθνή κοινότητα, σε μια εποχή κατά την οποία ο κόσμος αλλάζει.Η διαφορά βέβαια υπάρχει στην ποσόστωση και τη στάθμιση. Πόσο… αλλάζει.
http://ysterografa.gr