06 Μαρτίου 2013

Χωρίς τη Ρωσία το φόρουμ πετρελαίου και φυσικού αερίου του Εύξεινου Πόντου

© Κολάζ: «Η Φωνή της Ρωσίας»

Η ΕΕ αποκαλεί τη Ρωσία «στρατηγικό εταίρο» στην εξαιρετικά σημαντική για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Ενώ στην ουσία την αντιμετωπίζει σαν ανταγωνιστή.

Δεν είναι εκπληκτικό το ότι δεν συμμετέχουν ρωσικές εταιρίες στο Φόρουμ Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου του Εύξεινου Πόντου, που έχει συγκληθεί στη Σόφια από το Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας. Ενώ αντιπροσωπεύονται πλατιά οι επίσημες Βρυξέλλες και οι μεγάλες δυτικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου – από τον αμερικανικό γίγαντα ExxonMobil και τη γαλλική Total, μέχρι τη ρουμανική Zeta Petroleum και τη βουλγαρική Bulgartransgaza.

«Δεν αποκλείεται ότι η ρωσική πλευρά έχει αποχωρήσει οικιοθελώς, ας δούμε προσωπικά την ημερήσια διάταξη του φόρουμ», λέει ο ειδικός στα προβλήματα της περιοχής της Μαύρης θάλασσας του ρωσικού Κρατικού Πανεπιστημίου MGIMO Γιούρι Μπορόφσκι:

- Πρώτ΄ απ΄όλα θα συζητηθεί το θέμα της εξόρυξης φυσικού αερίου σχιστόλιθου, το οποίο όπως σχεδιάζει η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτηση από τις προμήθειες ρωσικού «γαλάζιου καυσίμου». Όμως οι προοπτικές για την Ευρώπη δεν είναι ρόδινες. Ας αναφέρω μερικά γεγονότα. Τον Ιούνιο του 2012 η ExxonMobil εξαιτίας της χαμηλής κερδοφορίας απέρριψε την εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστόλιθο στην Πολωνία και προηγουμένως, το 2010, κατέληξε σε αδιέξοδο παρόμοιο σχέδιό της στην Ουγγαρία. Η εξόρυξη και ανίχνευση αυτής της πρώτης ύλης είναι υπόθεση όχι μόνο δαπανηρή, αλλά και επικίνδυνη για το φυσικό περιβάλλον. Συμφωνία με τις προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας η πραγματική αύξηση της εξόρυξης αυτού του φυσικού πόρου στις χώρες της ΕΕ είναι δυνατό όχι νωρίτερα από την περίοδο 2030-2040. Όμως οι πρώτες βιομηχανικές παρτίδες φυσικού αερίου σχιστόλιθου στην Ευρώπη θα εξορυχθούν το ερχόμενο έτος.

Ο Μοσχοβίτης εμπειρογνώμονας θεωρεί ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο δεν μπορεί να αποτελέσει κανονική εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση των προμηθειών της Γκαζπρόμ. Παρόλο που στο φόρουμ στη Σόφια, πιθανότατα, θα συζητηθεί και η δημιουργία υποδομής για τη μεταφορά του στην Ευρώπη. Σχετικές προσπάθειες υπήρξαν. Το 2010 εμφανίστηκε το σχέδιο AGRI (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία και Ρουμανία), βάσει του οποίου θα μεταφέρεται υγροποιημένο φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στη Ρουμανία και στη συνέχεια – στην ΕΕ. Όμως η υπόθεση δεν προχωρεί. Υπάρχει ακόμη το ουκρανικό σχέδιο τερματικού για τη λήψη υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όμως, πρόσφατα ειδικοί της Οξφόρδης υπολόγισαν ότι αυτή η ιδέα δεν είναι κερδοφόρα. Στο φόρουμ στη Σόφια θα συνεχιστεί η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

- Όμως απλώς δεν ψάχνουν εκεί που πρέπει, θεωρεί ο Γιούρι Μπορόφσκι. Η λύση, όσο κι αν αυτό είναι παράδοξο, έχει υποδειχτεί από τους Βούλγαρους πολίτες με τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους. Διαμαρτυρόμενοι κατά της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά κάποιο τρόπο κατηγορούν τις Αρχές, που απέρριψαν τη συνεργασία με τη Ρωσία στα συμφέροντα σχέδια κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και της ολοκλήρωσης της κατασκευής του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Μπέλενε. Πρέπει να συνενωθούν οι προσπάθειες με τους Ρώσους και όχι να βλέπουν παντού δολοπλοκίες της Γκαζπρόμ.

Θα βγάλουν άραγε τέτοιο συμπέρασμα οι συμμετέχοντες στο φόρουμ πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σόφιας, συζητώντας το θέμα των τελευταίων γεγονότων στη Βουλγαρία; Και σε ποια συμπεράσματα θα καταλήξουν στο άλλο θέμα – της «αναθεώρησης του ρόλου του ρωσικού φυσικού αερίου στο ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης; Ας περιμένουμε ειδήσεις από τη βουλγαρική πρωτεύουσα.