06 Μαρτίου 2013

Ερντογάν προς ΜΜΕ: Αν αγαπάτε την Τουρκία, προσέξτε τι γράφετε

Ερντογάν προς ΜΜΕ: Αν αγαπάτε την Τουρκία, προσέξτε τι γράφετε
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας του ότι προσπαθούν να υπονομεύσουν την συνεχιζόμενη ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους.
Συγκεκριμένα, ο Ερντογάν κάλεσε τους δημοσιογράφους της χώρας να αυτολογοκρίνονται, εφόσον αγαπούν την πατρίδα, μια πρόσκληση που, όπως αναφέρει το Reuters, δεν έτυχε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τα τουρκικά ΜΜΕ.

O Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε ειδικά σε ένα άρθρο της καθημερινής εφημερίδας Milliyet το οποίο δημοσίευε ένα αντίγραφο της προ μηνός συνάντησης μεταξύ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και Κούρδων πολιτικών.Ο ηγέτης του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, που από το 1999 είναι στη φυλακή, από τον περασμένο Οκτώβριο βρίσκεται σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Τουρκία. Το αντίγραφο αποκάλυπτε την προφανή απογοήτευση του Οτσαλάν για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας.Ο Ερντογάν φαίνεται να είπε: «Αν πρόκειται να ασκείτε τέτοιου είδους δημοσιογραφία, τότε δεν χρειαζόμαστε τη δημοσιογραφία σας. Θέλουμε υπηρεσία σε αυτό το έθνος. Όποιος δουλεύει για να σαμποτάρει αυτήν τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης είναι εναντίον μου, εναντίον των φίλων μου και εναντίον της κυβέρνησης.

Άμεση όμως ήταν η απάντηση του Τύπου. Ο επικεφαλής της Προοδευτικής Ένωσης Δημοσιογράφων Αχμέτ Αμπακάι έγραψε: «Οι εφημερίδες και τα τηλεοπτικά κανάλια δεν είναι εταιρείες δεμένες με την κυβέρνηση. Επίσης, οι δημοσιογράφοι δεν είναι ούτε δημόσιοι υπάλληλοι ούτε αξιωματούχοι της κυβέρνησης».Αλλά και ο Γιουσούφ Κανλί, αρθρογράφος στην εφημερίδα Hurriet σχολίασε: «Δεν είναι δουλειά του πρωθυπουργού να φωνάζει σαν αφεντικό και να προσπαθεί να υπαγορεύει τι πρέπει να μεταδίδεται και τι όχι».
http://www.e-go.gr/