06 Μαρτίου 2013

Η ενέργεια στο επίκεντρο της αποστολής στο Αζερμπαϊτζάν

Κεντρική θέση στην επίσκεψη του υφυπουργού εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν κατέχει ο τομέας της ενέργειας, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στους τομείς του εμπορίου και του τουρισμού.Ο κ. Κούρκουλας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του ελληνο-αζερικού φόρουμ, το οποίο πραγματοποιείται παράλληλα με την επίσκεψη, στάθηκε ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα,επισημαίνοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας ως ενεργειακός κόμβος εφοδιασμού."Η Ελλάδα μπορεί να καταστεί κόμβος ενεργειακού εφοδιασμού με την  διασύνδεση δικτύων φυσικού αερίου που, αναβαθμίζουν την σημασία της συμμετοχής της στον ευρύτερο στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τονώνουν την εθνική αναπτυξιακή προσπάθεια προσελκύοντας επενδύσεις" ανέφερε σχετικά ο κ. Κούρκουλας.

"Επιθυμούμε  την εμβάθυνση της ήδη υπάρχουσας πολύ καλής συνεργασίας με το Αζερμπαιτζάν στον τομέα της ενέργειας" προσέθεσε ο υφυπουργός εξωτερικών, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην υπογραφή στην Αθήνα της τριμερούς διακυβερνητικής συμφωνίας Ελλάδος- Ιταλίας – Αλβανίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑP.Εκτός από το θέμα των αγωγών, διμερές ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τομείς της διύλισης, των ΑΠΕ και του εξοπλισμού των υδροηλεκτρικών σταθμών και ενεργειακών εγκαταστάσεων.Πέραν από τον τομέα της ενέργειας πάντως, Ελλάδα και  Αζερμπαϊτζάν έχουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης των διμερών οικονομικών σχέσεων - αυτή τη στιγμή ο όγκος του διμερούς εμπορίου είναι μικρός - και σε άλλους τομείς. Ο Έλληνας υπουργός κατά την ομιλία του σημείωσε ότι η αζερική αγορά μπορεί να υποδεχθεί περισσότερα ελληνικά προϊόντα, υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικών τιμών. Πράγματι οι ελληνικές εξαγωγές προς το Αζερμπαϊτζάν είναι περιορισμένες και ενδεικτικά την περασμένη χρονιά κυμάνθηκαν μόλις στα 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η οικονομία του Αζερμπαϊτζάν με μοχλό τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Κασπίας εμφανίζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες, που θα μπορούσαν να καλυφθούν και από ελληνικές επιχειρήσεις.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο τομέας των κατασκευών, η χαλυβουργία και η σωληνουργεία, αγροτικά προϊόντα, η φαρμακευτική βιομηχανία, η βιομηχανία ένδυσης,  οι μεταφορές, την ελαφρά βιομηχανία, οι επικοινωνίες  και η τεχνολογίες πληροφορικής, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες και φυσικά ο τομέας του τουρισμού.Σημειώνεται ότι στη σύσφιξη των επιχειρηματικών και τουριστικών σχέσεων Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να συμβάλει και η έναρξη πτήσεων της Aegean μεταξύ Αθήνας και Μπακού από τα τέλη Μαΐου.

Πρόσκληση για επενδύσεις
Τέλος ο κ. Κούρκουλας απηύθυνε πρόσκληση προς Αζέρους επιχειρηματίες επισημαίνοντας τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα στον τομέα των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν Socar συμμετέχει στο διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, διεκδικώντας την απόκτηση της θυγατρικής εταιρείας των δικτύων, ΔΕΣΦΑ.Κατά την παραμονή του στο Μπακού ο Έλληνας υφυπουργός θα έχει συναντήσεις εργασίας με στελέχη της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν.
http://energypress.gr/