11 Μαρτίου 2013

Η επίσκεψη Αβέρωφ στις ΗΠΑ

Μιχάλης Ιγνατίου
http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRpTYRiZYvQ32ZArcOeipaL4KObpeOd8b9f3GGOwK5PNguLSsacRw
Μιχάλης Ιγνατίου
Η επίσκεψη του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στην Ουάσιγκτον, πραγματοποιήθηκε  την πιο κατάλληλη, αλλά και την πιο κρίσιμη στιγμή. Η Κύπρος, λόγω των τραγικών λαθών της προηγούμενης Κυβέρνησης, που έπεσε στη «φάκα» μερικών επικίνδυνων τραπεζιτών, κινδυνεύει με χρεωκοπία, αφού -όπως υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών- λεφτά υπάρχουν μέχρι το τέλος Απριλίου.

Με δεδομένο ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί «κούρεμα» των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας καλώς έπραξε και εμπιστεύθηκε στον κ. Αβέρωφ τις πρώτες συζητήσεις της κυβέρνησης του με το ΔΝΤ και τους Αμερικανούς. Γνωρίζεται καλά με τους Αμερικανούς, στους οποίους μίλησε απλά και με ισχυρά επιχειρήματα, ενώ είχε την ευκαιρία -ενισχυμένος από τις επαφές του με τα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Υπουργείου Οικονομικών και του Λευκού Οίκου- να καταθέσει τις θέσεις της Λευκωσίας στον Ντέιβιντ Λίπτον, τον πιο στενό συνεργάτη της κ. Λαγκάρντ και στους υπολοίπους αξιωματούχους του ΔΝΤ, που ασχολούνται με το υπό κατασκευήν «κυπριακό πρόγραμμα».
Ο κ. Αβέρωφ απέρριψε χωρίς περαιτέρω συζήτηση κάθε σκέψη για «κούρεμα» των καταθέσεων, και υπογράμμισε ότι εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΔΝΤ, θα δημιουργηθούν αξεπέραστα προβλήματα και για την Ευρωζώνη - όχι μόνο για την Κύπρο, ενώ θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι εκπρόσωποι της αμερικανικής Κυβέρνησης δεν διαφώνησαν με τον τρόπο σκέψης του αναπληρωτή προέδρου του ΔΗΣΥ, στον οποίο υποσχέθηκαν ότι θα βοηθήσουν την προσπάθεια της κυπριακής Κυβέρνησης να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν την κυπριακή κοινωνία, η οποία πληρώνει τη λαιμαργία συγκεκριμένων τραπεζιτών. Διότι, υπάρχουν τράπεζες, όπως η Πειραιώς, η Alpha και η Eurobank, που όχι μόνο δεν δημιούργησαν προβλήματα στην οικονομία, αλλά άντεξαν τη λαίλαπα.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που το ΔΝΤ δεν αποσύρει την πρότασή για «κούρεμα» των καταθέσεων. Αλλωστε, πρόκειται για μία απαράδεκτη και επικίνδυνη πρόταση, που δεν μπορεί να σκέφθηκε νους λογικού ανθρώπου. Μόνο και μόνο το γεγονός ότι θα κληθούν πολλοί πολίτες της Κύπρου να δώσουν ένα μεγάλο ποσοστό των καταθέσεών τους για να διασωθούν οι λίγοι τραπεζίτες, θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρεθεί ενώπιον κοινωνικής αναταραχής στην αρχή της προεδρίας του, χωρίς και να φταίει. Διότι μπορούμε να κατηγορήσουμε τον κ. Αναστασιάδη για πολλά πράγματα, όπως την αποδοχή του φιλοτουρκικού σχεδίου Ανάν που καταργούσε την Κυπριακή Δημοκρατία της οποίας είναι πρόεδρος σήμερα. Αλλά δεν μπορεί να τον ψέξει κανείς για την οικονομική κρίση, αν και λίγο-πολύ, όπως όλοι οι πολιτικοί, συμμετείχε και ο ίδιος στο όργιο διορισμών στο κράτος και στις τράπεζες. Το Μνημόνιο από μόνο του θα φέρει δυστυχία στο λαό. Οι δανειστές της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν έχουν δείξει την παραμικρή ευαισθησία στις χώρες που βρέθηκαν, ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις διεφθαρμένων κυβερνήσεων και πολιτικών. Οι πολιτικές δυνάμεις παρουσιάζουν το Μνημόνιο ως τη σωτηρία της Κύπρου. Λένε ψέματα. Για να έρθει η σωτηρία, αν ποτέ έρθει, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι και θα αναζητούν τροφή στα σκουπίδια. Δεν είναι ευλογία το Μνημόνιο, όπως προσπαθούν να πείσουν οι πολιτικοί. Σε λίγους μήνες όλοι θα ομιλούν για ανάθεμα.

Επειδή εδώ που έφεραν τα πράγματα οι πολιτικοί και μερικοί τραπεζίτες, λεφτά δεν θα υπάρχουν, το Μνημόνιο φαντάζει μονόδρομος. Ο νέος πρόεδρος ας δώσει τουλάχιστον τη μάχη για να μην «κουρευτούν» οι αποταμιεύσεις των πολιτών και ας φροντίσει να γλυτώσει τουλάχιστον τις συντάξεις των χαμηλών τάξεων. Διαφορετικά, αυτοί που τον ψήφισαν θα κατασκηνώσουν έξω από το Προεδρικό ζητώντας την παραίτησή του...
mignatiou@aol.com - Twitter: @mignatiou)
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-m-ignatiou/105/136292/i-episkepsi-averof-stis-ipa#sthash.ScoiAwBo.dpuf