12 Μαρτίου 2013

Μετράμε ακόμη τις πληγές...

Κηδεύτηκαν χθες άλλοι τρεις αγνοούμενοι της εισβολής.Πρόκειται για τους Κύπρο Νικολάου, Νίκο Τσιελεπή και Παναγιώτη Λάμπρου, των οποίων τα οστά ανευρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο κατεχόμενο χωριό Μπέκιογιου.
Ο κυπριακός λαός μετρά ακόμη με ανείπωτο πόνο τις πληγές του μαύρου καλοκαιριού του 1974. Χθες τελέστηκαν οι κηδείες άλλων τριών αγνοουμένων της Τουρκικής Εισβολής, τα οστά των οποίων εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στο κατεχόμενο χωριό Μπέκιογιου και ταυτοποιήθηκαν με μέθοδο του DNA.

Στη 01:00 μ.μ. τελέστηκε από τον ιερό ναό του Αγίου Θεράποντος, στον Λυθροδόντα, η κηδεία του Κύπρου Νικολάου, έφεδρου στρατιώτη. Στις 02:00 μ.μ. κηδεύτηκε από τον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας, στο Δάλι, ο έφεδρος στρατιώτης του 305 Τάγματος Πεζικού Νίκος Τσιελεπής.

Νωρίτερα στις 11:00 π.μ. τελέστηκε από τον ιερό ναό Αγίου Θεράποντος, Λυθροδόντα, η κηδεία του Λάμπρου Παναγιώτη, επίσης στρατιώτη του 305 Τάγματος Πεζικού και δασκάλου το επάγγελμα. Τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του Λάμπρου εκφώνησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κυριάκος Κενεβέζος.
«Όσος καιρός και αν περάσει, η μνήμη μας επιστρέφει στις αποφράδες εκείνες μέρες του 1974, που σκόρπισαν στην πατρίδα μας την καταστροφή. Όλοι εμείς βρισκόμαστε σήμερα δίπλα στην οικογένεια και τους φίλους του Παναγιώτη, για να δηλώσουμε την τιμή και την ευγνωμοσύνη μας προς τον αγνό αυτόν αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, που για 39 χρόνια αγνοούσαμε την τύχη του», ανέφερε ο Υπουργός.

Συνελήφθησαν από τους Τούρκους
Στις 14 Αυγούστου 1974, ημέρα κατά την οποία άρχισε η δεύτερη φάση της Τουρκικής Εισβολής, η περιοχή Μια Μηλιά-Τραχώνι-Κυθρέα δέχτηκε μεγάλη επίθεση από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής. Οι Τούρκοι εισβολείς, ενισχυμένοι με άρματα μάχης και με κάλυψη της πολεμικής τους αεροπορίας, εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση εναντίον των θέσεων της Ε.Φ. Εκμεταλλευόμενοι και τον υπόλοιπο βαρύ οπλισμό τους, καθώς και την αριθμητική υπεροχή τους, κατάφεραν γύρω στις 11:00 π.μ. της ίδιας μέρας να διασπάσουν τις αμυντικές γραμμές της Ε.Φ. στην περιοχή Μιας Μηλιάς.
Αποτέλεσμα τούτου ήταν η οπισθοχώρηση των δυνάμεών μας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συντονισμός και ως εκ τούτου οι κινήσεις των εθνοφρουρών γίνονταν κατά βούληση.

Μία ομάδα 37 στρατιωτών, μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης, κινήθηκαν προς την περιοχή Κυθρέας, για να καταλήξουν τελικά στο χωριό Βώνη, όπου εισήλθαν σε δύο κατοικημένες οικίες, ντύθηκαν με πολιτικά ρούχα που τους έδωσαν οι κάτοικοι και διανυκτέρευσαν εκεί.

Κατά τη διάρκεια της νύκτας οι εθνοφρουροί κατέγραψαν τα ονόματά τους και το χωριό καταγωγής τους σε ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο και έφθασε τελικά με κάθε προφύλαξη στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό, με τη βοήθεια εγκλωβισμένων κατοίκων της Βώνης.

Το πρωί της 15ης Αυγούστου 1974, δύο από τους 37 στρατιώτες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις οικίες στη Βώνη, με σκοπό τη διερεύνηση τρόπου διαφυγής προς τις ελεύθερες περιοχές, ώστε να καταφέρουν να βοηθήσουν και τους υπόλοιπους στρατιώτες και να διασωθούν. Οι υπόλοιποι στρατιώτες οι οποίοι παρέμειναν στη Βώνη τοποθέτησαν λευκό ύφασμα στις πόρτες των οικιών όπου διέμεναν, με το σκεπτικό της παράδοσης, στην περίπτωση που θα έφθαναν εκεί τουρκικά στρατεύματα.

Η ώρα αυτή δεν άργησε να έρθει. Στις 8:00 με 9:00 π.μ. ένοπλοι Τουρκοκύπριοι στρατιώτες εξανάγκασαν τόσο τους 35 εναπομείναντες στρατιώτες όσο και άλλους 10 πολίτες, πυροβολώντας, να παραδοθούν και να συλληφθούν.Ο έφεδρος Παναγιώτης Λάμπρου, μαζί με τα υπόλοιπα 44 πρόσωπα από την ώρα της σύλληψής τους στη Βώνη, στις 15 Αυγούστου 1974, από τους ένοπλους Τουρκοκύπριους στρατιώτες, δεν έδωσαν σημεία ζωής και η τύχη τους αγνοείτο.

Η ιστορία του Π. Λάμπρου
Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Λάμπρου γεννήθηκε στον Λυθροδόντα στις 10 Σεπτεμβρίου 1940 και ήταν γιος της οικογένειας του Λάμπρου και της Ευδοκίας Παναγή. Ήταν παντρεμένος με την Ελένη, και με τα δύο τους παιδιά, τη Χρυστάλλα και τον Λάμπρο, πριν από την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής του 1974 διέμεναν στον Λυθροδόντα, όπου και ασκούσε το επάγγελμα του δημοδιδάσκαλου.
Όπως αναφέρουν αυτοί που τον γνώριζαν, ο Παναγιώτης Λάμπρου έχαιρε τεράστιας εκτίμησης, τόσο στον Λυθροδόντα όσο και ανάμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Στις 20 Ιουλίου 1974, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο, ο Παναγιώτης ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα της πατρίδας και κατατάγηκε έφεδρος μαζί με συγχωριανούς του στο 305ο Τάγμα Πεζικού, η έδρα του οποίου βρισκόταν στο Δάλι.
Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Τουρκικής Εισβολής, στις 14/8/1974, ο Παναγιώτης μαζί με άλλους εφέδρους μετακινήθηκαν στην περιοχή της Μιας Μηλιάς και επάνδρωσαν ακραίες αμυντικές θέσεις της Εθνικής Φρουράς, μέχρι και τον Κουτσοβέντη.
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/556000