12 Μαρτίου 2013

Ελληνική πρωτοβουλία για τη θαλάσσια πειρατεία

Δράση για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας πειρατείας, που έχει αναβιώσει από το 2007, έχει αναλάβει η χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, όπως τονίστηκε σε σημερινή εκδήλωση στα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα θέμα που ξεκινάει από την παρακώλυση του παγκόσμιου εμπορίου, του ενεργειακού εφοδιασμού και της αναπτυξιακής βοήθειας, με ζημιές που ανέρχονται ετησίως από 7 ως 12 δισ. δολάρια, ενώ φτάνει θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ναυτικών οι οποίοι συλλαμβάνονται όμηροι από τους πειρατές, ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Άννα Μπρεδήμα.
Για τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του φαινομένου, λόγω της κυριαρχικής της θέσης στο χώρο της ναυτιλίας, έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέροντας την πρωτοβουλία της κ. Μπρεδήμα, να αναλάβει Γνωμοδότηση Πρωτοβουλίας εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής ΟΚΕ, την υιοθέτηση ψηφίσματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του ίδιου καθώς και τον διορισμό ενός Έλληνα, του Αλ. Ρόντου, ως ειδικού απεσταλμένου της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής, που κατ΄εξοχήν δοκιμάζεται από την πειρατεία.
Από κοινού με την κ. Μπρεδήμα τόνισαν την ανάγκη να κυρωθεί η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας από τρίτες χώρες, κυρίως της Αφρικής και της Ασίας, αλλά και από τη γειτονική Τουρκία και όπως είπαν σκοπός είναι να ευαισθητοποιηθούν οι θεσμοί της ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, ώστε να απαντήσουν πιο δυναμικά στο φαινόμενο, για την αντιμετώπιση του οποίου υπάρχει ήδη η επιχείρηση «Atalanta».

Ειδικότερα, ζητούν μεγαλύτερη συμμετοχή στις νηοπομπές, τη θέσπιση νομοθεσίας ώστε να υπάρχουν κυρώσεις των δραστών και να αποτρέπεται το ξέπλυμα πειρατικού χρήματος, αλλά και αναπτυξιακή βοήθεια και εκπαίδευση των πολιτών των φτωχών χωρών, ώστε οι πολίτες τους να μπορούν να ζουν αξιοπρεπώς και να μην καταφεύγουν σε τέτοιες πρακτικές, από τις οποίες μάλιστα ηρωποιούνται.Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο, που έδωσε ο κ. Κουμουτσάκος, το 2012 κρατήθηκαν όμηροι 585 ναυτικοί και με τη λήξη του 2012 παρέμεναν όμηροι 207.
http://www.enet.gr/