30 Ιανουαρίου 2013

Διαφάνεια στην προμήθεια στρατιωτικών εξοπλισμών ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας - αρχείο
Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ το θέμα της προμήθειας στρατιωτικών εξοπλισμών, με ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Εθνικής Άμυνας.Οι ερωτώντες βουλευτές επικαλούνται σχετικές αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια ομιλίας του (17/1/2013) στην Ολομέλεια της Βουλής, που όπως αναφέρουν συνιστούν «δημόσια ομολογία» της εμπλοκής γερμανικών εταιρειών προμήθειας αμυντικού υλικού σε σκάνδαλα.Παραθέτουν μάλιστα συγκεκριμένο σημείο της ομιλίας του Ευάγγελου Βενιζέλου, στο οποίο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ξέρετε πόσες φορές έχω πει εγώ στον κ. Σόιμπλε ότι κάθε γερμανική εταιρεία που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα ως προμηθεύτρια συνδέεται με ένα σκάνδαλο; Όλες οι γερμανικές εταιρείες. Δυστυχώς. Διαχρονικά στην πορεία του τόπου μας συνδέονται ως προμηθεύτριες του ελληνικού δημοσίου μόνο με σκάνδαλα. Η Siemens από το 1926, η M&A, η Daimler Chrysler, η HDW, η Ferrostaal, όλες».

Όπως υπενθυμίζουν οι βουλευτές, τo άρθρο 9 του Ν. 3978/2011 προβλέπει την δυνατότητα να κηρύσσονται έκπτωτες οι εταιρείες, που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας. Ωστόσο με το άρθρο 118 του ίδιου νόμου δεν δόθηκε αναδρομική ισχύς στην διάταξη αυτή.

Η Ελλάδα όμως, σημειώνουν, έχει κυρώσει με τον Νόμο 2656/1998 την Σύμβαση του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της δωροδοκίας αλλοδαπών δημόσιων λειτουργών στις διεθνείς επιχειρηματικές συναλλαγές που υπεγράφη στο Παρίσι στις 17 Δεκεμβρίου 1997 και τέθηκε σε ισχύ την 15η Φεβρουαρίου 1999, ενώ το ίδιο έχει κάνει και η Γερμανία από τις 10/9/1998. Η Σύμβαση, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υποχρεώνει την Ελλάδα να θεσπίσει επαρκείς ποινικές, αστικές και διοικητικές κυρώσεις σε βάρος όχι μόνο δημόσιων λειτουργών, αλλά και νομικών προσώπων, που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας.

Παράλληλα, «το άρθρο 2ο του Νόμου 2656/1998 ποινικοποιεί την προσφορά, υπόσχεση ή καταβολή ανταλλάγματος σε αλλοδαπό δημόσιο λειτουργό κατά την άσκηση διεθνών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και το άρθρο 4ο κατοχυρώνει την αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ για την διεξαγωγή ερευνών και προανακρίσεως».

Η σύμβαση αυτή, επισημαίνουν οι βουλευτές, έχει υπερνομοθετική ισχύ (άρθρο 28 του Συντάγματος) και υπερισχύει κάθε αντίθετης με αυτήν συμφωνίας του υπουργού Οικονομικών ή οποιουδήποτε άλλου υπουργού.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν, «παρά τις σαφείς ρυθμίσεις της παραπάνω σύμβασης και παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δημόσια πλέον ομολογεί την εμπλοκή όλων των γερμανικών εταιρειών σε σκάνδαλα, το Ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε από οποιαδήποτε απαίτησή του κατά της HDW από το σκάνδαλο των υποβρυχίων, με τον Νόμο 3885/2010, τον οποίο ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος εισηγήθηκε».

Οι βουλευτές επικρίνουν ακόμη την κυβέρνηση για το γεγονός ότι «παραιτήθηκε ακύρως και εκπροθέσμως» από οποιαδήποτε απαίτησή της κατά της SIEMENS, «παρά την αποδεδειγμένη πλέον εμπλοκή της συγκεκριμένης εταιρείας σε δωροδοκίες δημόσιων λειτουργών».

Οι παραιτήσεις αυτές, σύμφωνα με τους ίδιους, «γεννούν εύλογα ερωτηματικά» σχετικά με την συμβατότητά τους με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο εφαρμογής της παραπάνω σύμβασης του ΟΟΣΑ.

Οι βουλευτές ζητούν μεταξύ άλλων να αποσαφηνιστεί «ποια κριτήρια διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς εφαρμόζονται στην κρατική αμυντική βιομηχανία. Ζητούν επίσης από τον αρμόδιο υπουργό να διευκρινίσει εάν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνεχίζει να υλοποιεί συμβάσεις προμήθειας κύριου υλικού ή υλοποίησης αντισταθμιστικών ωφελημάτων με εταιρείες, που εμπλέκονται σε υποθέσεις δωροδοκίας και διαφθοράς και ιδίως με τις εταιρείες που ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του.
http://www.naftemporiki.gr/story/534362