30 Ιανουαρίου 2013

Η Αγκυρα επιχειρεί να εξομοιώσει ιμάμηδες και Πατριαρχείο

Τη Συνθήκη της Λωζάννης -κατά τη δική της ερμηνεία- επικαλείται η Τουρκία κάθε φορά που αισθάνεται πως χρειάζεται να υποστηρίξει ζητήματα που αναδεικνύει στην περιοχή της Θράκης.Η τροπολογία που προκάλεσε την αντίδραση της Αγκυρας, και η οποία αφορά τον τρόπο επιλογής και διορισμού των θρησκευτικών λειτουργών στα τεμένη της μειονότητας και τη δυνατότητα να διδάξουν ως εκπαιδευτικοί στα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης, παραλίγο να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της τριμερούς κυβέρνησης, παρότι εντέλει εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο

Εδωσε όμως την αφορμή στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβει με ανακοίνωσή του σε ένα ζήτημα αμιγώς εσωτερικής φύσης, ισχυριζόμενη ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης η Ελλάδα «παραβλέπει τα νόμιμα αιτήματα της τουρκικής μειονότητας στη δυτική Θράκη». 

Σε ό,τι αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης, όμως, ερευνητές αναφέρουν ότι στο άρθρο 26 της Σύμβασης Ανταλλαγής Πληθυσμών ο χαρακτηρισμός της μειονότητας της Θράκης ως «μουσουλμανικής» οφείλεται στην επιμονή της τουρκικής αντιπροσωπείας που συμμετείχε το 1923 στις διαπραγματεύσεις. Η τουρκική αντιπροσωπεία είχε διαμηνύσει ότι η Τουρκία δεν θα παραδεχόταν τις αρχές περί προστασίας φυλετικών ή γλωσσικών μειονοτήτων, συνεπώς θα αναγνώριζε μόνο τις θρησκευτικές και όχι τις φυλετικές μειονότητες.

Παρ' όλα αυτά, στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η Συνθήκη της Λωζάννης περιλαμβάνει τη διάταξη ότι η «τουρκική» μειονότητα στη δυτική Θράκη θα διοικεί τα θρησκευτικά και εκπαιδευτικά της ιδρύματα.

Επισημαίνεται μάλιστα ότι «σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό του ελληνικού Κοινοβουλίου, ο νόμος πρέπει να ψηφιστεί εκ νέου στο σύνολό του, προκειμένου να διορθωθεί το λάθος που έγινε».
Στην απάντησή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στην προσπάθεια του τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή να επηρεάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια πρακτική δεν συνάδει με «τη διακηρυγμένη βούληση των δύο χωρών να εργασθούν για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων».

Το ζήτημα της τροπολογίας των «240 ιμάμηδων» έθεσε ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, στον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με αντικείμενο τον καθορισμό της ημερομηνίας για τη διεξαγωγή του προσεχούς Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκεια της Τουρκίας για τη στάση που διατηρεί η ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού και κυβερνητικού εκπροσώπου της Τουρκίας, Μπουλέντ Αρίντς, ο κ. Νταβούτογλου χαρακτήρισε «εχθρική» τη συμπεριφορά της Αθήνας και σημείωσε πως οι ιεροδιδάσκαλοι στη Θράκη θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν τις ίδιες ελευθερίες που απολαμβάνει το ελληνικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη.