Εντός Φεβρουαρίου θα είναι γνωστά
και ανακοινώσιμα τα πρώτα πρακτικά βήματα στο διάλογο μεταξύ της
τουρκικής κυβέρνησης και του ΡΚΚ.
Η έξοδος 100 ανταρτών του ΡΚΚ από την Τουρκία, αφού παραδώσουν τον οπλισμό τους, θα είναι το πρώτο συγκεκριμένο βήμα και θα έχει τη μορφή «μέτρου οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ανέφερε χθες ο τουρκικός Τύπος, ενώ από τις δηλώσεις προκύπτει ότι μέσα σε δέκα μέρες θα αρχίσουν να γίνονται ανακοινώσεις για σταδιακή «έξοδο» των ανταρτών, ξεκινώντας από την άνοιξη ή τις αρχές Ιουνίου.
Η εφημερίδα «Χουριέτ» έγραψε χθες ότι η αρχή θα γίνει με τους πρώτους 100 αντάρτες, το μήνα Ιούνιο. Ολα αυτά, ενώ αντιπροσωπεία της ΜΙΤ, η οποία πραγματοποιεί τις συνομιλίες με το ΡΚΚ για λογαριασμό της Αγκυρας, θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες στο βόρειο Ιράκ. Θα συζητηθούν με την εκεί ηγεσία του ΡΚΚ οι λεπτομέρειες.Βασικό σημείο αναφοράς, τόσο για το πρώτο βήμα των 100 ανταρτών όσο και για το σύνολο της διαδικασίας, είναι ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν. Η «έξοδος» των εκατό θα γίνει έπειτα από οδηγία του.
«Ελπίδες»
Ο ηγέτης του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, δήλωσε προχθές ότι το κόμμα του επιθυμεί να πάρει μέρος στην όλη διαδικασία και ότι αυτή «θα έχει συγκεκριμενοποιηθεί εντός δέκα ημερών».Τα περί Ιουνίου υπογράμμισε και ο βουλευτής του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρόεδρος της συνταγματικής επιτροπής της εθνοσυνέλευσης, Μπουρχανετίν Κουζού. «Από το καλοκαίρι θα ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου» επεσήμανε και είπε πως ο ίδιος έχει «ελπίδες αυτή τη φορά».
Σημειώνεται ότι υπάρχει ένα περιστατικό που συνέβη το 2009 και προκαλεί φόβο και τρόμο στην κυβέρνηση Ερντογάν. Σις 19 Οκτωβρίου 2009 μια ομάδα ανταρτών του ΡΚΚ είχε κάνει είσοδο από τη συνοριακή πύλη Χαμπούρ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Ηταν η περίοδος που ξεδιπλωνόταν το πρώτο εγχείρημα της κυβέρνησης Ερντογάν για «άνοιγμα» προς τους Κούρδους. Η τελετή υποδοχής ωστόσο προκάλεσε πρόβλημα και πανικό στην κυβέρνηση, αφού οι συγκεντρωμένοι Κούρδοι, τα συνθήματα που φώναζαν και γενικά το όλο κλίμα έδειχνε μάλλον μία επίδειξη δύναμης του ΡΚΚ. Ετσι ο Ερντογάν έγινε στόχος της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί πάραυτα το «άνοιγμα».
Προβοκάτσιες
Για το λόγο αυτό ο Κουζού δηλώνει πως «αυτή τη φορά» έχει ελπίδες. Οι προβοκάτσιες είναι ανά πάσα στιγμή προ των πυλών, όπως έδειξε εξ άλλου και η τριπλή δολοφονία στελεχών του ΡΚΚ στο Παρίσι πριν από λίγο καιρό.Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η ισορροπία για τα μέρη της διαδικασίας, τα οποία είναι ουκ ολίγα. Η τουρκική κυβέρνηση από τη μια και οι Κούρδοι από την άλλη. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, αφού η πλευρά των Κούρδων συνίσταται στον Οτζαλάν, στην ηγεσία της οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ και στην Ευρώπη και φυσικά στο φιλοκουρδικό κόμμα. Τέλος, παραμονεύει πάντα η αντιπολίτευση και ειδικά η εθνικιστική.Ανά πάσα στιγμή μπορεί να αντιστραφεί το κλίμα. Αφορμές υπάρχουν πολλές. Ακόμη και η ατομική προσφυγή του Οτζαλάν στο τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο, με τη δικαιολογία ότι δεν του δόθηκε στη φυλακή άδεια να γράψει βιβλίο με τίτλο «Μανιφέστο των Κούρδων». Η προσφυγή αυτή θα δώσει λαβή για ενστάσεις προς την «ήπια» μεταχείριση που επιφυλάσσει το κράτος στον Οτζαλάν, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή ασφάλειας.