Ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να θέτει τα παγκόσμια στάνταρ: αεροπλανοφόρα που κινούνται με πυρηνική ενέργεια, αμφίβια πολεμικά πλοία με μεγάλο κατάστρωμα, υποβρύχια (πυρηνοκίνητα) που φέρουν βλήματα με πυρηνικές κεφαλές, στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, μαχητικά πέμπτης γενιάς, αντιπυραυλική άμυνα, άρματα, θωρακισμένα πολεμικά οχήματα και αερομεταφερόμενα συστήματα συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR). Παρόλο που δεν γίνεται λόγος για τις ικανότητες ηλεκτρονικού πολέμου, οι δυνατότητες τους και σε αυτό το πεδίο είναι επίσης, ιδιαιτέρως εντυπωσιακές.
Ωστόσο, παρά τις καλύτερες ναυτικές, αμφίβιες δυνάμεις και δυνάμεις ξηράς, αυτό που κάνει τις Η.Π.Α. υπερδύναμη είναι η επίτευξη της αεροπορικής κυριαρχίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να προβάλουν την ισχύ τους στον εναέριο χώρο οπουδήποτε στον κόσμο, ανά πάσα στιγμή. Η αμερικανική πολεμική αεροπορία μπορεί να στοχοποιήσει οποιοδήποτε στόχο, σε οποιαδήποτε χώρα και από οποιαδήποτε κατεύθυνση, ενώ διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας βλήματα και βόμβες, που μπορούν να πλήξουν μέχρι και βαθιά θαμμένες και συμπαγείς κατασκευές ή εγκαταστάσεις.
Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αμερικανικός στρατός έχει αποδείξει ότι μπορεί να καταστρέψει την πολεμική αεροπορία και την αεράμυνα του αντιπάλου, μέσα σε λίγες εβδομάδες. Η ικανότητα της ταχείας απόκτησης του ελέγχου στον αεροπορικό χώρο απλά εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους δεν έχει χαθεί ούτε ένας Αμερικανός στρατιώτης, σε αεροπορική επιδρομή, από το 1953. Για πάνω από μια δεκαετία πολέμων, η αμερικανική πολεμική αεροπορία προσφέρει συνεχώς υποστήριξη, σε τακτικές μονάδες που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης, είτε στην ξηρά είτε στη θάλασσα.
Οι Η.Π.Α. διαθέτουν, επίσης, τους καλύτερους και μεγαλύτερους στόλους για εναέριες τακτικές μεταφορές, κυρίως για ανεφοδιασμό των πολεμικών αεροσκαφών και των συστημάτων ISR. Κατά την Επιχείρηση Iraqi Freedom, αμερικανικά αεροπλάνα μετέφεραν στρατιώτες και βαρύ οπλισμό βαθιά στο Ιράκ για να καταλάβουν το στρατηγικής σημασίας φράγμα στην Haditha. Από το 2001, η αμερικανική πολεμική αεροπορία διατηρεί αερογέφυρα προς το Αφγανιστάν, ενώ μεταφέρει και γαλλικά στρατεύματα και εξοπλισμό στο Μάλι.
Βέβαια, η κυριαρχία στον εναέριο χώρο απαιτεί κάτι παραπάνω από όπλα και συστήματα. Χρειάζεται προσωπικό με κατάλληλη εκπαίδευση και ειδικές διαδικασίες για το σχεδιασμό και διαχείριση εναέριων επιχειρήσεων, εκμετάλλευσης και μετάδοσης πληροφοριών, αναγνώρισης στόχων, σχεδιασμού επιθέσεων, μεταφοράς των προμηθειών, επισκευής και συντήρησης των πολύπλοκων συστημάτων. Στο πέρασμα των χρόνων, και μέσα από διαδικασίες που έχουν στοιχίσει σε ζωές και σε χρήμα, οι Η.Π.Α. έχουν αναπτύξει ένα αξεπέραστο σύστημα εκπαίδευσης που εγγυάται τους άριστους πιλότους και τα άλλα στελέχη.
Τέλος, η αεροδιαστημική βιομηχανική βάση των Η.Π.Α. αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που στηρίζουν την πρωτοκαθεδρία τους ως αεροπορική δύναμη. Είτε πρόκειται για το σχεδιασμό πέμπτης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών, όπως τα F-22 και F-35, είτε το νέο ιπτάμενο τάνκερ, KC-46, είτε για την κατασκευή μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων, όπως το Global Hawk, η αμερικανή αεροδιαστημική βιομηχανία εξακολουθεί να παραμένει πρωτοπόρος στην καινοτομία.
Ο αμερικανικός στρατός μπορεί να βρεθεί οπουδήποτε, να ανταποκριθεί τάχιστα τη στιγμή της κρίσης, να μεταφέρει στρατιώτες, εξοπλισμό και προμήθειες σε ολοκλήρο τον κόσμο και να κυριαρχήσει, μέσα από την επίτευξη της αεροπορικής κυριαρχίας. Καθώς το Πεντάγωνο, το Κογκρέσσο και ο Λευκός Οίκος παλεύουν με τους προϋπολογισμούς που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περικοπές στο στρατό, θα πρέπει ταυτόχρονα να θυμούνται ότι είναι η πολεμική αεροπορία στην οποία χρωστούν το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. είναι υπερδύναμη. Αν οι περικοπές οδηγήσουν σε υποβάθμιση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, τότε, το μόνο σίγουρο είναι πως θα δούμε και μεγάλες αλλαγές στην ισορροπία των δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ομάδα Αναλύσεων e-afipnisi