24 Ιανουαρίου 2015

Διαβήματα Λευκωσίας για βρετανικές δηλώσεις

«Η Βρετανία συνεχίζει δυστυχώς μια συμπεριφορά υπονομευτική της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», δηλώνει ο Ομήρου 
Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι κατά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, του οποίου προήδρευσε σήμερα, αποφασίστηκε ότι θα γίνουν αυστηρότατα διαβήματα από τον ύπατο αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Λονδίνο, όσο και από το υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία προς την ύπατη αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο. Αφορμή είναι η δήλωση της βαρόνης υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζόη Άνελεϊ σε απάντηση λόρδου, μέλους της Βουλής των Λόρδων, σε ό,τι αφορά το λεγόμενο απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Ομήρου είπε πως ήταν μία εξόχως προκλητική δήλωση, η οποία ακυρώνει και αναιρεί τόσο την ιδιότητα της Βρετανίας ως εγγυήτριας της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και παραβιάζει σαφώς τα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία ως γνωστόν υιοθετήθηκαν μετά την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
«Η Βρετανία, λυπούμαι να πω, συνεχίζει, δυστυχώς, μια συμπεριφορά υπονομευτική της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, παραβιάζοντας κατάφωρα τις εγγυητικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία» , ανέφερε ο κ. Ομήρου. «Θα πρέπει η Βρετανία, κατέληξε, να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο χωρίς να υπάρχουν επιπτώσεις και για την ίδια και για τα συμφέροντα της».